Atlas chilli papriček slouží jako ucelený seznam druhů papriček seřazených podle nejméně pálivých po ty nejpálivější. Chilli papriček na světě existuje desítky/stovky druhů a my si tu ty nejdůležitější druhy a odrůdy vyjmenujeme od těch nejméně pálivých po ty nejpálivější. Pálivost u chilli papriček je daná obsahem tzv. kapsaicinu, který je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni. Pálivost papriček se udává v hodnotách na Scovilleho stupnici. Je to vlastně stupeň naředění dokud pálivost papričky nezmizí, dnes se tato metoda již nevyužívá, ale stupnice zůstala zachována.

Seznam chilli papriček podle pálivosti (vzestupně):

1. Sladká paprika (Sweet Bell Pepper)

Sladká paprika (Sweet Bell Pepper)

Sladká paprika jak ji všichni známe je jediným zástupcem rodu Capsicum, která neprodukuje kapsaicin. Absence kapsaicinu u paprik je způsobena recesivní formou genu, který eliminuje kapsaicin, a tím i „pálivou“ chuť.

  • Scovilleho stupnice: 0
  • Původ: Maďarsko
  • Capsicum annuum

2. Paprička Melrose (Melrose Pepper)

Paprička Melrose

Sladká italská paprička s tenkou slupkou, která je po dozrání červená. Kolem roku 1903 se rozšířila do oblasti Chicaga a proslula při používání v italských čtvrtích tohoto amerického města.

  • Scovilleho stupnice: 0~100
  • Původ: Itálie
  • Capsicum annuum

3. Paprika Supreme

Paprika Supreme

Je to větší chilli paprička červené barvy s typickým kuželovitým tvarem. Tento druh papriček je známý především pro výrobu mletého práškového chilli.

  • Scovilleho stupnice: 50~200
  • Původ: Maďarsko
  • Capsicum annuum

4. Trinidad Perfume Pepper

Trinidad Perfume Pepper

Ačkoli zní její název nebezpečně, do svého jmenovce Trinidad Scorpion má hodně daleko. Chilli paprička Trinidad Perfume je jen lehce pálivá. Plody jsou podobné oranžové papričce habanero. Je ideální papričkou pro přípravu salsy.

  • Scovilleho stupnice: 0~500
  • Původ: ostrov Trinidad
  • Capsicum Chinense

5. Pimento (Pimiento) Cherry Pepper

Chilli paprička Pimento (Pimiento) Cherry Pepper

Pimento Cherry paprička je známá svým typickým tvarem připomínající třešeň nebo srdce. V Čechách tuto papričku všichni znají jako kulatá feferonka. Její barva je po uzrání většinou červená a dužina je sladká, šťavnatá a aromatická.

  • Scovilleho stupnice: 100~500
  • Původ: Jižní Amerika
  • Capsicum annuum

6. Italské papričky Pepperoncini

Italské papričky Pepperoncini

Italské papričky Peperoncini jsou sladké papričky s mírnou pálivostí a nádechem hořkosti a běžně se nakládají do nálevu. Nejčastěji se s těmito papričkami setkáte ve žlutozelené světlé barvě.

  • Scovilleho stupnice: 0~500
  • Původ: Itálie
  • Capsicum annuum

7. Paprička Corno di Torro

Corno di toro Pepper

Další italská paprička jejíž název v překladu znamená „býčí roh“, který svým tvarem připomíná. Papriky jsou podlouhlé a dlouhé více jak 20 cm. Většinou se s nimi setkáte v červené, žluté nebo oranžové barvě.

  • Scovilleho stupnice: 0~500
  • Původ: Itálie
  • Capsicum annuum

8. Banana Pepper (Ooty chillies)

Banana Pepper (Ooty chillies)

Banana Pepper známá také jako Ooty chillie je nasládlá paprička, která svým tvarem i barvou připomíná banán. Papričky mají nasládlou chuť a jsou oblíbené také v nálevu.

  • Scovilleho stupnice: 0~500
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

9. Sonora Anaheim Pepper

Sonora Anaheim Pepper

Sonora Anaheim je odrůda s velmi jemnou chutí. Je to jemná, dlouhá, zelená chilli paprička, která dorůstá délky kolem 20 cm a je skvělou volbou pro přípravu chilli rellenos, salsy nebo omáčky na tacos.

  • Scovilleho stupnice: 300~600
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

10. Santa Fe Grande Pepper (Guerro)

Santa Fe Grande Pepper (Guerro)

Další z méně pálivých papriček je Santa Fe Grande, která má kuželovité plody dozrávající od světle žluté přes oranžovou až po červenou barvu. Papričky mají mírně nasládlou chuť a jsou známé také pod znázvem Guerro.

  • Scovilleho stupnice: 500~700
  • Původ: Mexico
  • Capsicum annuum

11. Numex R Naky

Numex R Naky

Tato paprička je hybrid anaheimského typu vytvořená Dr. Nakayamou z univerzity v Novém Mexiku v roce 1985. Jedná se o křížence 3 odrůd papriček. Při dozrávání má červenou barvu.

  • Scovilleho stupnice: 250~750
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

12. Paprička Shishito

Paprička Shishito

Shishito jak už název napovídá jsou japonské chilli papričky, které mají mírnou pálivost. Paprička je velká a štíhlá jako prst a je tenkostěnná. Obvykle se sklízí zelená.

  • Scovilleho stupnice: 100~1,000
  • Původ: Japonsko
  • Capsicum annuum

13. Pimenta Biquinho (The Little Beak Peppers)

Pimenta Biquinho (Little Beak Peppers)

Tyto malé papričky pocházejí z Brazílie a jsou kulaté s výraznou zúženou špičkou, která připomíná ptačí zobák – odtud název Little Beak (přel. zobáček). Velmi podobná je paprička Chupetinho, která má pálivost okolo 5,000-10,000 SHU.

  • Scovilleho stupnice: 500~1,000
  • Původ: Brazílie
  • Capsicum Chinense

14. Italian Long Hot Pepper

Italian Long Hot Pepper

Častou ingrediencí domácí italské kuchyně jsou tyto dlouhé feferonky, které se obvykle smaží ještě zelené nebo se opékají na olivovém oleji s česnekem a solí a podávají se celé, bez slupky a semen. Jejich pálivost se velmi liší a je to taková ruská ruleta mezi papričkami. U nás jsou známé pod pojmem dlouhé feferonky.

  • Scovilleho stupnice: 100~1,000
  • Původ: Itálie
  • Capsicum annuum

15. Cubanelle Pepper

Cubanelle Pepper

Cubanelle se hojně používá v kuchyni Dominikánské republiky a Portorika a je považována za sladkou papriku, ačkoli její pálivost se může pohybovat od mírné po střední. Díky svému tvaru jsou vhodné k plnění např. masovou směsí.

  • Scovilleho stupnice: 0~1,000
  • Původ: Itálie
  • Capsicum annuum

16. Piquanté Pepper (Peppadew)

Piquanté Pepper (Peppadew)

Peppadew je obchodní název sladkých paprik piquanté pěstovaných v jihoafrické provincii Limpopo. Plody se zpracovávají tak, že se z nich odstraní semena, a poté se nakládají a plní do lahví. Plody jsou malinké, kulaté a připomínají malou dýni.

  • Scovilleho stupnice: 1,177
  • Původ: Jižní Afrika
  • Capsicum baccatum

17. Ají Panca

Ají Panca chilli paprička

Ají Panca je chilli paprička nejvíce pěstovaná v Peru a je hojně používaná v peruánské kuchyni. Kvůli nízké pálivosti se spíše používá pro svou chuť a barvu.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~1,500
  • Původ: Peru
  • Capsicum Chinense

18. Paprička Poblano

Paprička Poblano

Poblano je jedna z nejoblíbenějších mexických paprik, která pochází z mexického státu Puebla. Sušená se nazývá ancho chilli. Plody jsou veliké a po dozrání jsou více pálivé a získají sytě červenou barvu.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~2,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

19. Rocotillo Pepper

Rocotillo Pepper

Rocotillo paprička svým vzhledem připomíná papričku Habanero nebo Scotch Bonnet. Není však ani zdaleka tolik pálivá. Pro představu je asi 8x méně pálivá než paprička Habanero. Obvykle se tyto papričky sklízí v červené barvě.

  • Scovilleho stupnice: 1,500~2,500
  • Původ: Peru
  • Capsicum baccatum

20. Paprička Pasilla

Paprička Pasilla

Paprička pasilla není sama o sobě druhem papričky, ale je to název zauzené papričky chilaca. V překladu znamená „malá rozinka“ a je známá také jako pasilla bajio nebo chile negro. Papričky jsou velice oblíbené v mexické kuchyni.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~2,500
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

21. Paprička Padron (Pimiento de Padrón)

Paprička Padron (Pimiento de Padrón)

Pimientos de Padrón je odrůda malých zelených papriček pocházející ze severozápadního Španělska odkud se rozšířila do celé země. Jedná se o poměrně malé (5 cm dlouhé) papričky s jasně zelenou až žlutozelenou barvou. Používají se mimo jiné k servírování s tapas.

  • Scovilleho stupnice: 500~2,500
  • Původ: Španělsko
  • Capsicum annuum

22. Maďarská černá paprička (Hungarian Black Pepper)

Maďarská černá paprička (Hungarian Black Pepper)

Jedinečné, nejprve černě zbarvené plody, které poté zrají do červena a mají tvar Jalapeño. Jsou mírně pálivé a mají vynikající chuť. Toto je maďarské dědictví chilli. Rostliny mají fialově žilkované zelené listy a vytvářejí také fialově zbarvené květy.

  • Scovilleho stupnice: 100~2,500
  • Původ: Maďarsko
  • Capsicum annuum

23. Paprička Chilaca

Paprička Chilaca

Papriky Chilaca jsou jemné papriky s bohatou chutí, které se po usušení nazývají papriky Pasilla. Úzká paprika chilaca může měřit až 8-10 cm na délku a často má stočený nebo zakřivený tvar.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~2,500
  • Původ: Mexico
  • Capsicum annuum

24. Ancho paprička

Ancho paprička

Chilli Ancho je sušená forma zralé papriky poblano. Zralá červená paprika poblano může být pálivější a aromatičtější než méně zralá zelená paprika poblano.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~2,500
  • Původ: Mexico
  • Capsicum annuum

25. Paprička Anaheim

Paprička Anaheim

Anaheim paprička je mírně pálivá a říká se jí také kalifornské chilli. Název „Anaheim“ je odvozen od jména farmáře Emilia Ortegy, který na počátku 20. století přivezl semena z Nového Mexika do oblasti Anaheimu v Kalifornii.

  • Scovilleho stupnice: 500~2,500
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

26. Numex Big Jim

Numex Big Jim

Tyto papriky jsou zapsány v Guinnessově knize rekordů jako největší kdy vypěstované chilli papričky a mohou dorůstat délky až 30 centimetrů. Rostliny dávají mnoho mírně pálivých zelených plodů s tlustými stěnami, které jsou ideální k pečení a plnění.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~3,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

27. Paprička Mulato

Paprička Mulato

Paprička mulato je mírná až středně silná chilli paprička, která se obvykle prodává sušená a je to přezrálá paprička poblano. Mexické chilli papričky mulato jsou společně s ancho, pasilla (popř. chipotle) součástí slavné „trojky“, která se používá v omáčkách mole a dalších mexických omáčkách a dušených pokrmech.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~3,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

28. Alma papričky

Alma papričky

Tyto maďarské „jablíčkové“ papričky jsou velmi sladké, ale zároveň mají výrazně pikantní chuť, která je mírnější než u Jalapeno. Plody jsou nejprve krémově bílé, pak oranžové a po dozrání červené. Dají se sehnat i Alma papričky, které mají pálivost okolo 10000 SHU.

  • Scovilleho stupnice: 2,000~3,000
  • Původ: Maďarsko
  • Capsicum annuum

29. Numex Joe E. Parker Pepper

Numex Joe E. Parker Pepper

Jedná se o mírnou chilli papričku jihozápadního typu původem z USA, která se obvykle sklízí zelená a používá se k plnění, grilování, pečení nebo zpracování.

  • Scovilleho stupnice: 1,500~4,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

30. Numex Espanola Improved

Numex Espanola Improved

Z této chilli papričky se vyrábí výborný červený chilli prášek se silnější chutí a střední pálivostí. Čili je zhruba 17 cm dlouhé s hladkou tenkostěnnou slupkou a roste na 70 cm vysokých rostlinách. Papriky byly vyšlechtěné na Státní univerzitě v Novém Mexiku, a proto také nesou označení „NuMex“.

  • Scovilleho stupnice: 1,500~4,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

31. Mirasol paprička

Mirasol paprička

Název Mirasol znamená ve španělštině „dívat se na slunce“, což vystihuje způsob, jakým tyto papriky rostou na rostlině (špičkou vzhůru). V sušené podobě jsou známé jako Guajillo, což je jedna z hlavních chilli papriček používaných v tradičních omáčkách mole.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~5,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

32. Hatch paprička

Hatch paprička

Chilli papričky Hatch jsou pěstované v údolí Hatch a označují pět nebo šest hlavních odrůd, takže jejich pálivost se může lišit. Papričky jsou dlouhé a zakřivené.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~5,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

33. Guajillo Pepper

Guajillo Pepper

Chilli guajillo je odrůda chilli papriček, která se vyrábí sušením chilli papriček Mirasol. Chilli guajillo má tenkou, sytě červenou dužinu a jsou velmi užívané v mexické kuchyni.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~5,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

34. Cherry Bomb Pepper

cherry bomb pepper

Malé kulaté plody rychle přerůstají ze zelené do zářivě červené barvy. Jsou mírně pálivé a mají silné stěny, což je ideální pro nakládání a plnění. Plody připomínají cherry rajčátka.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~5,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

35. Candlelight Pepper

Candlelight Pepper

Krásná miniaturní rostlinka, která se hodí do květináče jako okrasná rostlina plodí malé papričky. Papričky dozrávají od zelené, přes žlutou a oranžovou po sytě červenou barvu.

  • Scovilleho stupnice: 100~5,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

36. Cacho de Cabra

Chilli Cacho de Cabra

Cacho de Cabra je středně pálivá paprika pocházející z Chile. Ve španělštině „Cacho de Cabra“ znamená kozí roh, což je odkaz na tvar papriky. Merkén (zauzená) se vyrábí z papriček Cacho de Cabra.

  • Scovilleho stupnice: 5,000
  • Původ: Chile
  • Capsicum Annuum var. Lungum

37. Chimayó Chile

Chimayó Chile

Tyto papričky jsou pojmenované po městě v Novém Mexiku Chimayó. Tyto papričky mají nasládlou kouřovou chuť a v novomexické kuchyni jsou velmi oblíbené pro přípravu jídla pozole a carne adovada.

  • Scovilleho stupnice: 4,000~6,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

38. Rezha Macedonian (Vezeni Piperki)

Rezha Macedonian (Vezeni Piperki)

Paprika Rezha Macedonian je velmi jedinečná odrůda papriky, která má výrazné linie po celé dužině. Slovo „rezha“ v makedonštině znamená „vyrytý“. Další místní název, Vezeni Piperki, znamená „vyšívaný“.

  • Scovilleho stupnice: 1,000~8,000
  • Původ: Makedonie
  • Capsicum annuum

39. Cascabel Pepper (Bola Chile)

Cascabel Pepper (Bola Chile)

Paprička cascabel (v překl. malý zvonek) je také známé jako chřestivé chilli. Označení „chrastítko“ a „zvoneček“ popisuje tendenci volných semen chrastit uvnitř sušeného chilli cascabel při protřepávání.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~8,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

40. Kung Pao Pepper

Kung Pao Pepper

Tyto dlouhé, tenkostěnné, hubené papriky jsou svým vzhledem podobné kajenskému pepři. Paprika Kung Pao je poměrně nedávno představený hybrid s vynikající mírně pálivou chutí, který se často používá v thajské a jiné jihovýchodní asijské kuchyni.

  • Scovilleho stupnice: 10,000
  • Původ: Thajsko
  • Capsicum annuum

41. Jalapeño paprička

Jalapeño paprička

Jalapeño je nejoblíbenější chilli paprička na světě. Jedná se o středně velké chilli papričky, které se běžně sbírají a konzumují ještě zelené, ale pokud se nechají plně dozrát, zbarví se do karmínově červené barvy. Velmi podobná je Fresno paprička, která má i stejnou pálivost. Z Jalapeňo papriček je skvělá tato domácí sriracha.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~10,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

42. Chipotle paprička

Chipotle paprička

Chipotle nazýváme vyuzené zralé (červené) papričky jalapeño. Jsou skvělé v adobo omáčce a dodají uzenou a pikantní chuť každému pokrmu.

  • Scovilleho stupnice: 2,500~10,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

43. Aleppo Pepper

Aleppo Pepper

Aleppo paprička se používá jako koření zejména v kuchyni Blízkého východu a Středomoří a je pojmenována podle města Aleppo v severní Sýrii. Běžně se pěstuje v Sýrii a Turecku a obvykle se suší a drtí.

  • Scovilleho stupnice: 10,000
  • Původ: Sýrie
  • Capsicum annuum

44. Mad Hatter Pepper

Mad Hatter Pepper

Paprika Mad Hatter je hybridem papriky Bishop’s Crown. To znamená, že se jedná o vylepšenou verzi původní papriky, která se snadněji pěstuje.

  • Scovilleho stupnice: 15,000
  • Původ: Bolívie, Peru
  • Capsicum baccatum

45. Hungarian Wax Pepper

Hungarian Wax Pepper

Hungarian Wax Pepper je v překladu maďarská vosková paprika a může mít podobně jako kozí rohy odlišnou pálivost, takže nikdy nevíte přesně co čekat. Plody jsou podlouhlé a nasládlé.

  • Scovilleho stupnice: 1,500~15,000
  • Původ: Maďarsko
  • Capsicum annuum

46. Bishop’s Crown Pepper

Bishop's Crown Pepper

Bishop’s Crown je paprička pojmenovaná podle svého výrazného trojbokého tvaru připomínajícího biskupskou korunu. Tělo papriky je mírně pálivé, křídla jsou sladká a jemná. Tato paprička má mnoho názvů: Bishop’s Cap, Joker’s Hat, Friar’s Hat, Orchid, Christmas Bell, Balloon Pepper, Pimenta Cambuci, Campane, Ubatuba Cambuci, Aji Flor aj.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~15,000
  • Původ: Jižní Amerika
  • Capsicum baccatum

47. Aci Sivri Pepper

Aci Sivri Pepper

Aci Sivri je stará turecká odrůda pálivé papriky. Je to jedna z nejoblíbenějších paprik používaných v turecké kuchyni.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~20,000
  • Původ: Turecko
  • Capsicum baccatum

48. Hidalgo a Serrano papričky

Hidalgo a Serrano papričky

Tyto dvě papričky jsou si velmi podobné jak vzhledově, tak svou pálivostí. Obě odrůdy jsou původem z Mexika a jsou mírně pálivé.

  • Scovilleho stupnice: 6,000~20,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum baccatum

49. Santaka Peppers

Santaka Peppers

Santaka Pepper je pálivá chilli paprička pocházející z Japonska. Je poměrně malá, kuželovitého tvaru, v době zralosti měří asi 5 cm na délku a až 2,5 cm na šířku. Existují také Hontaka Peppers, které jsou svou pálivostí i vzhledem podobné.

  • Scovilleho stupnice: 10,000~30,000
  • Původ: Japonsko
  • Capsicum annuum

50. Quintisho Pepper

Quintisho Pepper

Unikátní paprička z Bolívie, kulaté asi 2 cm velké papričky rostou na malých, pevných keřících, které plodí malé plody připomínající třešňová rajčata.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: Bolívie
  • Capsicum annuum

51. Puja papričky (Puya Chile Pepper)

Puja papričky (Puya Chile Pepper)

Červená, dozrávající do černa, pálivá paprika dorůstající délky asi 10 centimetrů. Puya je oblíbená v mexické kuchyni a její původ sahá až do rané Střední Ameriky.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: Střední Amerika
  • Capsicum annuum

52. Peter Pepper (Penis Pepper)

Peter Pepper (Penis Pepper)

Tato chilli paprička je známá především svým falickým tvarem. Vyskytuje se v červených a žlutých odrůdách. Paprička je považována za velmi vzácnou a její původ není znám.

  • Scovilleho stupnice: 10,000~30,000
  • Původ: Neznámý
  • Capsicum annuum

53. Jwala Finger Hot Pepper

Jwala Finger Hot Pepper

Jwala je nejoblíbenější pálivou paprikou, která se v Indii pěstuje a používá do různých pálivých jídel. Tato odrůda se také často nazývá pálivá indická paprika. Slovo „Jwala“ znamená v hindštině „sopka“ a běžně se vyskytuje v indické oblasti Gudžarát.

  • Scovilleho stupnice: 20,000~30,000
  • Původ: Indie
  • Capsicum annuum

54. Ho Chi Minh Pepper

Ho Chi Minh Pepper

Tato paprička je pojmenovaná po jihovietnamském městě a nejčastěji se pěstuje v jihovýchodní části Asie. Papriky jsou dlouhé 10-15 cm a koncem srpna se zbarvují do jasně žluté až karmínové barvy.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: Vietnam
  • Capsicum annuum

55. Hinkelhatz Pepper

Hinkelhatz Pepper

Hinkelhatz je odrůda papriky, jejíž název v překladu znamená „kuřecí srdce“, což je popis její velikosti a tvaru. Papriky jsou obvykle červené nebo žluté, existuje však i velmi vzácná oranžová varianta. Vypěstovali ji poprvé nizozemští přistěhovalci v USA.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

56. Fish Pepper

Fish Pepper

Tato chilli paprička má jedinečný vzhled, který začíná zeleno-krémovým pruhem, přechází do oranžové se zelenými až hnědými pruhy a nakonec přechází do červené barvy. Jsou oblíbené hlavně díky vzhledu.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: Africa
  • Capsicum annuum

57. Bulgarian Carrot

Bulgarian Carrot

Bulgarian Carrot (v překladu bulharská mrkev) plodí lesklé oranžově zbarvené papriky připomínající mrkev.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: Bulharsko
  • Capsicum annuum

58. Brazilian Starfish

Brazilská hvězdice je paprička jedinečného tvaru. Tato vysoká rostlina má liánovitý habitus a poskytuje dobré výnosy 2,5-5 cm širokých paprik ve tvaru hvězdice.

  • Scovilleho stupnice: 5,000~30,000
  • Původ: Brazílie
  • Capsicum annuum

59. Bolivian Rainbow Peppers

Bolivian Rainbow Peppers

Plody této nádherné rostliny, která se po staletí pěstuje v Bolívii (střední část Jižní Ameriky), se po dozrání mění ze zářivě fialové na žlutou, oranžovou a nakonec červenou, přičemž všechny fáze papriček jsou na rostlině přítomny najednou.

  • Scovilleho stupnice: 10,000~30,000
  • Původ: Bolívie
  • Capsicum annuum

60. Hot Golden Nugget

Jedná se o menší zhruba 2,5 cm široké kuželovité feferonky, které se výborně hodí k nakládání nebo sušení. Jsou to také krásné okrasné rostliny, které plodí stovky zlatožlutých paprik. Začínají zeleně, pak se zbarví do tmavě fialové a dozrávají, když jsou zlatožluté.

  • Scovilleho stupnice: 20,000~35,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

61. Guntur Sannam

Guntur Sannam

Guntur Sannam je jedním z nejznámějších druhů chilli papriček. Pěstuje se hojně v okresech Guntur, Warangal a Khammam v indickém státě Andhra Pradesh.

  • Scovilleho stupnice: 35,000~40,000
  • Původ: Indie
  • Capsicum annuum

62. Tennessee Teardrop

Tennessee Teardrop je nádherná okrasná paprika z Tennessee. Na rostlince rostou různě barevné plody v různých fázích zralosti a je pastvou pro oči. Plody jsou trojúhelníkovité a rostou špičkou vzhůru. Pálivost je zde už slušná na okrasné papričky.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

63. Tabasco paprička

Tabasco paprička

Jedná se o chilli papričku používanou v populární omáčce Tabasco. Papričky jsou pojmenovány podle mexického státu Tabasco. Až donedávna se všechny papričky používané k výrobě omáčky Tabasco pěstovaly na ostrově Avery v Louisianě. Vysušeným tabasco papričkám se říká Red Amazon Peppers.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

64. Numex Twilight

Numex Twilight

Numex Twilight okrasná chilli paprička vyvinutá na Státní univerzitě v Novém Mexiku. Je pokryta papričkami, které začínají fialově, pak přecházejí do žluté a oranžové a po dozrání se stávají červenými, což vytváří na zelené rostlině duhový efekt.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

65. Manzano Pepper (Manzana)

Manzano Pepper (Manzana)

Manzano paprička je příbuzná papričce Rocoto. Má rovněž silné stěny, připomíná jablko velikosti golfového míčku a má výrazná černá semena. Dozrávají do zářivě žlutooranžové barvy.

  • Scovilleho stupnice: 15,000~50,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

66. Cayenne Pepper

Cayenne Pepper

Cayenne pepper (špatně přeloženo jako kajenský pepř) je známý také jako guinejské koření, pepř z kravského rohu, aleva nebo ptačí paprička. Velmi známé jsou jako červené mleté v podobě prášku. Od této papričky Češi nesprávně převzali název ‚kajenský pepř‘, kterým často pojmenovávají různé druhy mletého chilli. Existuje také odrůda Golden Cayenne Pepper, která dozrává ve žluté barvě. Podobné papričce cayenne je také odrůda Arapaho s téměř stejnou pálivostí.

  • Scovilleho stupnice: 15,000~50,000
  • Původ: Francouzská Guyana
  • Capsicum annuum

65. Cheyenne Pepper

Cheyenne Pepper

Hybrid F1 Cheyenne je snadno pěstovatelná chilli paprička, která poskytuje bohatou úrodu zelených paprik o velikosti 4 cm, které dozrávají do jasně oranžové barvy po celé rostlině.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

66. Ají Omnicolor

Ají Omnicolor

Jedná se o krásnou okrasnou a jedlou papriku z Peru, jejíž plody dozrávají od žluté přes fialovou, oranžovou a nakonec červenou s různými odstíny. Má tedy také duhový efekt jako např. Numex Twilight.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: Peru
  • Capsicum baccatum

67. Ají Limo (Lemon Drop)

Ají Limo (Lemon Drop)

Tyto papričky jsou pojmenované po limetce/citronu kvůli jejich výrazné citrusové chuti a jasně žluté barvě zralých lusků. Během růstu jsou zelené jako limetka a dozrávají do žluta jako citrón.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: Peru
  • Capsicum baccatum

68. Ají Charapita

Ají Charapita

Chilli paprička Aji Charapita z Peru je bujně rostoucí rostlina, která produkuje stovky malých pálivých papriček. Plody mají výrazné ovocné a citrusové aroma.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: Peru
  • Capsicum Chinense

69. Ají Amarillo

Ají Amarillo

„Aji“ znamená ve španělštině chilli paprička a ‚amarillo‘ znamená žlutá. Někdy se nazývá Amarillo Chili. Ačkoli se jmenují žluté chilli papričky, jejich barva se při zrání mění na oranžovou.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~50,000
  • Původ: Peru
  • Capsicum baccatum

70. Pequin Pepper (Piquin Pepper)

Pequin Pepper (Piquin Pepper)

Pequin je pálivá odrůda chilli papriček, která se běžně používá jako koření. Oblíbená pálivá omáčka značky Cholula uvádí mezi svými složkami pequinové papričky a papričky arbol.

  • Scovilleho stupnice: 40,000~60,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

71. Chile de Árbol

Chile de Árbol

Chile de árbol, španělsky stromové chilli, je malá a poměrně dost pálivá mexická chilli paprička, která je známá také jako ptačí zobák nebo krysí ocas. Je to druhá paprička využívaná ve slavné omáčce Cholula.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~60,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

72. Prairie Fire Pepper

Prairie Fire Pepper

Prairie Fire jsou další jedlé okrasné papričky ideální pro venkovní záhony nebo pokojové květináče či na balkon. Zrají v celé škále barev od krémově žluté přes fialovou, oranžovou až po červenou. Chuť je ovocná a pálivá.

  • Scovilleho stupnice: 70,000
  • Původ: Mexiko/USA
  • Capsicum annuum

73. Yatsufusa (Yatzy) Chile Pepper

Yatsufusa (Yatzy) Chile Pepper

Yatsufusa (zkr. Yatzy) pochází z Japonska a je známá také jako japonské chilli a je oblíbeným kořením v japonské kuchyni.

  • Scovilleho stupnice: 40,000~75,000
  • Původ: Japonsko
  • Capsicum annuum

74. Tianjin (Tien Tsin) Pepper

Tianjin (Tien Tsin) Pepper

Čínské červené chilli papričky Tien Tsin jsou pojmenovány podle čínské provincie, ve které se sklízejí. Vyslovuje se „tý-in sin“. Známé také jako čínské červené papriky nebo tchien-ťinské papriky.

  • Scovilleho stupnice: 50,000~75,000
  • Původ: Čína
  • Capsicum annuum

75. Thai Super Chile

Thai Super Chile

Dlouhé hubené papričky s intenzivní pálivostí a výraznou chutí činí z této odrůdy oblíbenou součást mnoha asijských pokrmů. Skvěle chutnají čerstvé i sušené. Pod označením thajské chilli papričky najdete nejméně desítky odrůd, které se vyšlechtily ze zhruba 3 původních a jsou podobné právě Thai Super Chile.

  • Scovilleho stupnice: 50,000~100,000
  • Původ: Thajsko
  • Capsicum annuum

76. Thai Dragon Pepper

Thai Dragon Pepper

Tyto papriky dorůstají délky 3 až 4 cm, začínají zeleně a dozrávají do světlé barvy. Rostou na nízké, košatě rostoucí rostlině a vytvářejí trsy vzpřímených paprik.

  • Scovilleho stupnice: 50,000~100,000
  • Původ: Thajsko
  • Capsicum annuum

77. Siling Labuyo

Siling Labuyo

Siling labuyo je malá chilli paprička pocházející z Filipín, která se hojně používá ve filipínské kuchyni. Název pochází z tagalogu, austronéského jazyka, kterým jako mateřským jazykem mluví čtvrtina obyvatel Filipín, a v doslovném překladu znamená „divoká chilli“.

  • Scovilleho stupnice: 80,000~100,000
  • Původ: Filipíny
  • Capsicum annuum

78. Purira Chile Pepper

Purira Chile Pepper

Rostlinka chilli papriček Purira dorůstá výšky 16 až 36 cm. Chilli papričky rostou směrem vzhůru. Papričky jsou asi 5 cm palce dlouhé a mají středně silné stěny.

  • Scovilleho stupnice: 30,000~100,000
  • Původ: Jižní Amerika
  • Capsicum frutescens

79. Malagueta Pepper

Malagueta Pepper

Malagueta je druh chilli papričky používaný v Brazílii, Portugalsku a Mosambiku. Je to malá, kuželovitá, zelená paprička, která se při dozrávání mění na červenou a měří asi 5 cm.

  • Scovilleho stupnice: 60,000~100,000
  • Původ: Brazílie
  • Capsicum frutescens

80. Dundicut Pepper

Dundicut Pepper

Papriky Dundicut jsou malé, kulaté, tmavě červené chilli papričky pěstované v Pákistánu a v Asii.

  • Scovilleho stupnice: 60,000~100,000
  • Původ: Pákistán
  • Capsicum annuum

81. Diablo Grande Pepper

Diablo Grande Pepper

Plody této chilli papričky začínají žlutozeleně a dozrávají do červena a mají poměrně tlustou dužinu. Lze je sklízet zelené nebo červené.

  • Scovilleho stupnice: 60,000~100,000
  • Původ: Itálie
  • Capsicum annuum

82. Charleston Hot Pepper

Charleston Hot Pepper

Podobně jako Carolina Cayenne je Charleston Hot odrůda Cayenne vytvořená americkým ministerstvem zemědělství v Jižní Karolíně.

  • Scovilleho stupnice: 70,000~100,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

83. Bahamian Bird Pepper

Bahamian Bird Pepper

Tato malá pálivá paprička, která pochází z Baham, se vyskytuje v různých barvách, včetně žluté, oranžové, zelené a červené. Papriky rostou vzpřímeně v trsech.

  • Scovilleho stupnice: 95,000~110,000
  • Původ: Bahamy
  • Capsicum annuum

84. Tabiche Pepper

Tabiche Pepper

Tabiche se obvykle prodává sušená, pochází z Indie a nyní se pěstuje po celém světě. Slupka paprik je velmi tenká a vrásčitá. Její barva se může lišit v závislosti na oblasti, kde se pěstuje.

  • Scovilleho stupnice: 85,000~115,000
  • Původ: Indie
  • Capsicum annuum

85. Carolina Cayenne

Carolina Cayenne

Tato odrůda je podobná původnímu kajenskému pepři, ale je dvakrát ostřejší. Zralá Carolina Cayenne měří přes pět centimetrů na délku a asi jeden centimetr na šířku, slupka je vrásčitá a tenká.

  • Scovilleho stupnice: 100,000~125,000
  • Původ: USA
  • Capsicum annuum

86. Bird’s Eye (Chiltepin, Tepin or Bird Pepper)

Bird's Eye (Chiltepin, Tepin or Bird Pepper)

Na světě existují desítky odrůd ptačích paprik (malé a kulaté jako ptačí oko). V Severní Americe jsou nejznámější dvě odrůdy: Chiltepin a Pequin. Chiltepin pochází z jihu Severní Ameriky a severu Jižní Ameriky. U nás se často tato paprička nazývá jako rawit.

  • Scovilleho stupnice: 50,000~150,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum annuum

87. Rocoto Pepper (Ají Rocoto, Locoto)

Rocoto Pepper (Ají Rocoto, Locoto)

Paprika Rocoto, která se obvykle vyskytuje v Jižní Americe, má silné stěny, připomíná miniaturní papriku, ale může být velmi pálivá a má výrazná černá semena.

  • Scovilleho stupnice: 50,000~250,000
  • Původ: Peru
  • Capsicum pubescens

88. Datil Pepper

Datil Pepper

Datil jsou podobně pálivé jako habaneros, ale mají sladší a ovocnější chuť. Papriky Datil se pěstují po celých Spojených státech i jinde, ale většina z nich se pěstuje v St. Augustine na Floridě.

  • Scovilleho stupnice: 100,000~300,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

89. Cumari do Para

Cumari do Para

Tato vzácná, silně pálivá paprička, která pochází z brazilské oblasti Cumari, je velká jen jako hrášek. Cumari má velmi příjemnou, sladkou chuť, ale je velmi pálivá.

  • Scovilleho stupnice: 50,000~300,000
  • Původ: Brazílie
  • Capsicum Chinense

90. Habanero Mustard

Habanero Mustard

Tato jedinečně zbarvená habanero paprička se koncem 90. let minulého století objevila na zahradě člena SSE Jamese Weavera z Kutztownu v Pensylvánii. Začínají světle zelenou barvou s nádechem do fialova a mění se na hořčicově oranžovou. Existuje také žlutá odrůda Habanero Golden (Yellow) se stejnou pálivostí a se zbarvením do žluté barvy.

  • Scovilleho stupnice: 150,000~325,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

91. Fatalii

Fatalii

Chilli pocházející ze střední a jižní Afriky je popisována jako paprička s ovocnou, citrusovou chutí a palčivou pálivostí, která je srovnatelná se standardní papričkou habanero.

  • Scovilleho stupnice: 125,000~325,000
  • Původ: Afrika
  • Capsicum Chinense

92. Devil’s Tongue Yellow

Devil's Tongue Yellow

Podobná velikost, barva a tvar jako u Fatalii. Slupka je však hladší a plody menší. Díky jasně žlutým vrásčitým luskům lze papričku Devil’s Tongue ve zralosti snadno rozeznat.

  • Scovilleho stupnice: 125,000~325,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

93. Scotch Bonnet

Scotch Bonnet

Scotch Bonnet jsou jasně zbarvené jamajské pálivé chilli papričky, které jsou v plné zralosti obvykle červené nebo žluté. Scotch Bonnet má sladší chuť a robustnější tvar, čímž se liší od svého bratrance habanero.

  • Scovilleho stupnice: 100,000~350,000
  • Původ: Jamajka
  • Capsicum Chinense

94. White Habanero (Peruvian)

White Habanero (Peruvian)

Tato krémově světlá paprička je oblíbená pro svou kouřovou chuť a extrémní pálivost. Je to krásná a unikátní paprička.

  • Scovilleho stupnice: 100,000~350,000
  • Původ: Peru
  • Capsicum Chinense

95. Madame Jeanette (Surinam Yellow or Red)

Madame Jeanette (Surinam Yellow or Red)

Pochází ze Surinamu, země na severovýchodním pobřeží Jižní Ameriky, a používá se téměř ve všech oblastech surinamské kuchyně. Jeho chuť je popisována jako ovocná s nádechem manga a ananasu.

  • Scovilleho stupnice: 100,000~350,000
  • Původ: Surinam
  • Capsicum Chinense

96. Hot Paper Lantern

Hot Paper Lantern

Hot Paper Lantern je chilli paprička typu habanero. V překladu jejich název znamená papírové lampiony, které svým tvarem připomíná. Tyto podlouhlé papričky jsou 7-10 cm dlouhé a jsou větší než běžné habanero. Také rostlina více plodí. Dozrávají od limetkově zelené přes oranžovou až po jasně šarlatově červenou.

  • Scovilleho stupnice: 150,000~350,000
  • Původ: Jižní Amerika
  • Capsicum Chinense

97. Habanero Peach

Habanero Peach

Tato paprička pochází z Karibiku. Ve zralosti jsou papriky broskvově zbarvené – odtud také nesou svůj název. Jsou delší než většina habaneros, mají příjemnou ovocnou chuť a jsou velmi pálivé.

  • Scovilleho stupnice: 150000~350000
  • Původ: Karibik
  • Capsicum Chinense

98. Habanero Orange

Habanero Orange

Habanero papričky patří k obecně velmi pálivému chilli. Nezralé papričky habanero jsou zelené, ale jak dozrávají, mění barvu. Běžně se vyskytují oranžové a červené barvy, ale také bílé, hnědé a růžové.

  • Scovilleho stupnice: 150,000~350,000
  • Původ: Jižní Amerika
  • Capsicum Chinense

99. Wiri Wiri (Guyana)

Wiri Wiri (Guyana)

Paprička Wiri Wiri pochází z malého jihoamerického státu Guyany. Je svým vzhledem tak podobná třešni, že se jí někdy říká Hot Cherry nebo Bird Cherry.

  • Scovilleho stupnice: 150,000~350,000
  • Původ: Guyana
  • Capsicum Frutescens

100. White Bullet Habanero

White Bullet Habanero

White Bullet Habanero je extrémně pálivý hybrid habanera z Karibiku, který je chráněn ochrannou známkou společnosti Redwood City Seed Company z Redwood City v Kalifornii.

  • Scovilleho stupnice: 250,000~400,000
  • Původ: Karibik
  • Capsicum Chinense

101. Carribean Red Habanero

Carribean Red Habanero

Červené karibské habanero papričky pochází z poloostrova Yucatán v Mexiku a je dvakrát pálivější než standardní Habanero a více než 80krát pálivější než papričky Jalapeño.

  • Scovilleho stupnice: 300,000~475,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum Chinense

102. Yucatán White Habanero

Yucatán White Habanero

Tyto papričky mají tvar fazolek a dozrávají od zelené po bílou barvu. Pocházejí z Mexika, pravděpodobně z poloostrova Yucatán, odkud pochází jejich název.

  • Scovilleho stupnice: 200,000~500,000
  • Původ: Mexiko
  • Capsicum Chinense

103. Devil’s Tongue Red

Devil's Tongue Red

Původní odrůda Devil’s Tongue je žlutá odrůda, kterou vyšlechtil amišský farmář v Pensylvánii. Později se objevila červená odrůda. Ta má vyšší pálivost než její žlutá příbuzná a zcela jinou chuť.

  • Scovilleho stupnice: 250,000~500,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

104. Chocolate Habanero

Chocolate Habanero

Plody této čokoládové habanero odrůdy bývají o něco větší než klasické papričky habanero a mají jedinečnou, bohatou, kouřovou chuť. Plody o velikosti 5 cm dozrávají od smaragdově zelené až po nádherně čokoládově hnědou barvu.

  • Scovilleho stupnice: 300,000~577,000
  • Původ: Jamajka
  • Capsicum Chinense

105. Red Savina Habanero

Red Savina Habanero

Paprička Red Savina je kultivar papriky habanero, který byl selektivně vyšlechtěn tak, aby produkoval pálivější, těžší a větší plody.

  • Scovilleho stupnice: 200,000~580,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

106. Trinidad Scorpion Cardi

Trinidad Scorpion Cardi

Trinidad Scorpion Cardi je vzácná a velmi pálivá paprička pocházející z Trinidadu. Lusky jsou větší, delší a silnější než u klasické papričky Trinidad Scorpion.

  • Scovilleho stupnice: 800,000~1,000,000
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

107. Trinidad 7 Pot/Pod

Trinidad 7 Pot/Pod

V karibských oblastech je také známá jako 7 Pot (v překl. 7 hrnců), protože jedna paprička prý dokáže poskytnout dostatek pálivosti na okořenění 7 hrnců dušeného masa. Plody jsou podobné habanero, ale mají charakteristické vrásky, které se vyskytují i u jiných obávaných odrůd.

  • Scovilleho stupnice: 1,000,000
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

108. Bhut Jolokia Chocolate

Bhut Jolokia Chocolate

Bhut Jolokia Chocolate je vzácná přírodní varianta Bhut Jolokia Red. Má všechny vlastnosti Bhut Jolokia Red, ale je mnohem sladší a lahodnější, přesto je však nebezpečně pálivá.

  • Scovilleho stupnice: 800,000~1,001,304
  • Původ: Indie
  • Capsicum Chinense

109. Bhut Jolokia (Ghost Pepper, Naga Jolokia)

Bhut Jolokia (Ghost Pepper, Naga Jolokia)

Bhut Jolokia je známá také jako naga jolokia, naga morich, bih jolokia, u-morok, ghost pepper a red naga chilli. V roce 2007 byla paprička Ghost Pepper zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejpálivější chilli paprička na světě, ale tento titul již nemá. Velmi podobná je i paprička Spanish Naga, která byla vyšlechtěna právě z Bhut Jolokia a má velmi podobnou pálivost.

  • Scovilleho stupnice: 800,000~1,041,427
  • Původ: Indie
  • Capsicum Chinense

110. Infinity 7 Pod Pepper

Infinity 7 Pod Pepper

Paprička Infinity 7 Pot držela v roce 2011 dva týdny světový rekord pro nejpálivější chilli papričku na světě, než ji sesadila paprička Naga Viper.

  • Scovilleho stupnice: 1,176,182
  • Původ: Velká Británie
  • Capsicum Chinense

111. 7 Pot Jonah

7 Pot Jonah

Jonah 7 Pot je větší rostlina, která vytváří větší a kulatější lusky odrůdy Trinidad 7 Pot s ovocnější chutí než standardní 7 Pot a mírně vyšší pálivostí.

  • Scovilleho stupnice: 800,000~1,200,000
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

112. Dorset Naga

Dorset Naga

Extrémní pálivost s výraznou ovocnou vůní z této chilli papričky činí skutečně výjimečnou záležitost. Plody dozrávají od zelené po červenou barvu a mohou se sklízet v obou fázích zralosti. Obvykle mají velikost asi 2 x 5 cm.

  • Scovilleho stupnice: 544,000~1,220,000
  • Původ: Velká Británie
  • Capsicum Chinense

113. 7 Pot Barrackpore

7 Pot Barrackpore

Tato odrůda 7 Pot pochází z oblasti Barrackpore na karibském ostrově Trinidad. Trinidad 7 Pot Barrackpore má podlouhlou strukturu lusků, někdy podobnou luskům odrůdy Bhut Jolokia.

  • Scovilleho stupnice: 1,000,000~1,300,000
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

114. 7 Pot Brain Strain

7 Pot Brain Strain

Odrůda 7 Pot Brain byla vyvinuta selektivním šlechtěním, kdy byly zachovány lusky rostlin, které vytvářely vrásčitou, zrnitou strukturu podobnou lidskému mozku. Jedná se o velmi produktivní chilli rostlinu, o které mnozí pěstitelé tvrdí, že je nejpálivější z červených chilli papriček odrůdy 7 Pot.

  • Scovilleho stupnice: 1,000,000~1,350,000
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

115. Naga Viper

Naga Viper

Naga Viper vytvořil v Anglii pěstitel chilli Gerald Fowler. Podle Guinnessovy knihy rekordů bylo v roce 2011 krátce nejpálivějším chilli na světě.

  • Scovilleho stupnice: 1,382,118
  • Původ: Velká Británie
  • Capsicum Chinense

116. Komodo Dragon

Komodo Dragon

Nejnovější variací 7 Pot, Jolokie atd. je odrůda Komodo Dragon. Pěstuje ji největší britský výrobce chilli papriček Salvatore Genovese.

  • Scovilleho stupnice: 1,400,000
  • Původ: Velká Británie
  • Capsicum Chinense

117. Trinidad Scorpion „Butch T“ Pepper

Trinidad Scorpion "Butch T" Pepper

Odrůda Trinidad Scorpion „Butch T“, kterou vyšlechtil Butch Taylor ze společnosti Zydeco Hot Sauce a kterou pěstuje společnost Chilli Factory, byla dříve označována za nejpálivější papriku na světě.

  • Scovilleho stupnice: 1,463,700
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

118. 7 Pot Primo

Vytvořil ji Troy Primeaux, zahradník z Louisiany. Křížení semen Naga Morich a Trinidad 7 Pot zahájil kolem roku 2005. Primo 7 Pot může být velmi hrudkovitá a pokřivená a dokonce jí může vyrůst malý hubený ocásek.

  • Scovilleho stupnice: 1,473,480
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

119. 7 Pot Brown (Trinidad Douglah)

7 Pot Brown (Trinidad Douglah)

Je to vzácné a extrémně pálivé chilli. Douglah se vyznačuje tmavě hnědou/tmavě fialovou slupkou.

  • Scovilleho stupnice: 923,000~1,853,396
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

120. Trinidad Moruga Scorpion

Trinidad Moruga Scorpion

Tato paprička má lehce ovocnou chuť a je extrémně pálivá. Rostlina je trvalka a je poměrně vysoká (až 170 cm). Je tak pálivá, že se nedoporučuje, aby ji požil kardiak.

  • Scovilleho stupnice: 1,200,000~2,000,000
  • Původ: Trinidad
  • Capsicum Chinense

121. Carolina Reaper

Carolina Reaper

Paprička Carolina Reaper držela oficiální titul nejpálivější papriky na světě po dobu deseti let, od srpna 2013 do roku 2023. Nyní titul převzala paprička Pepper X.

  • Scovilleho stupnice: 1,569,383~2,200,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

122. Dragon’s Breath

Dragon's Breath

Dragon’s Breath (v překl. dračí dech) byla vyšlechtěna šlechtitelem Mikem Smithem ze Spojeného království. Říká se, že neplánoval vyšlechtit nejpálivější odrůdu, údajně mu šlo především o atraktivitu. Paprička má údajně pálivost 2.480.000 SHU!

  • Scovilleho stupnice: 2,480,000
  • Původ: Velká Británie
  • Capsicum Chinense

123. Pepper X

Pepper X

V srpnu 2023 byla paprička Pepper X uznána Guinnessovou knihou rekordů jako nejpálivější paprička na světě s průměrnou hodnotou 2 693 000 SHU. Scovilleho skóre papričky Pepper X vypočítala Winthropova univerzita v Jižní Karolíně, která provedla testy na vzorcích z posledních čtyř let.

  • Scovilleho stupnice: 2,693,000
  • Původ: USA
  • Capsicum Chinense

Líbí se vám Atlas chilli? Nevynechejte naši sekci CHILLI ZÓNA.

2 komentářů

  1. To je sakra dlouhej seznam ale hodně zajímavej. až doplníte fotky ke všem papričkám tak to bude v topu

Napište komentář