Go Back

Babiččin domácí perník

5 z 1 hodnocení
Příprava 10 minut
Vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut
Porce 8
Kalorie 346
Naprosto jednoduchý a výborný recept na perníkové řezy neboli perník na plech z litého těsta.

Suroviny

  • 400 g hladké mouky (proseté)
  • 250 g cukru
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1 ks kypřící prášek do perníku
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce marmelády

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

  • 140 g cukru
  • 80 ml vody
  • 100 g čokolády (70%)

Postup přípravy 

  • Začněte tím, že v jedné míse smícháte všechny suché ingredience – prosátou mouku, cukr, kakao, oba prášky do pečiva, vanilkový cukr a skořici. Dobře je promíchejte.
  • Do druhé mísy dejte mléko, olej, vejce a marmeládu. Nejlepší je tuto směs vyšlehat pomocí kuchyňského šlehače. Nakonec spojte obě směsi a promíchejte je do hladkého těsta.
  • Předehřejte troubu na 170°C. Pekáč vyložte pečícím papírem nebo ho vymažte tukem a posypte hrubou moukou. Směs nalijte do připraveného pekáče. Pečte v troubě zhruba 40-45 minut. Poznáte, že je perník hotový, když bude střed pevný. Po upečení pekáč vyndejte a nechte perník vychladnout. Někdo jej podélně rozkrojí a natře zhruba 100 g marmelády.
  • Mezitím si do menšího hrnce odměřte vodu s cukrem, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Hrnec odstavte a mezitím co bude chladnout do něj přidejte nalámanou čokoládu. Za stálého míchání vám vznikne čokoládová poleva, kterou perník zalijte a poté nechte vychladnout.

Poznámky

Hotový perník krájejte nahřátým nožem, aby čokoláda nepopraskala.
Kalorie: 346kcal
chod: Dezert
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: pohoštění, vegetariánské recepty