Naprosto jednoduchý a výborný recept na perníkové řezy neboli perník na plech z litého těsta.
Suroviny
400ghladké mouky(proseté)
250gcukru
2-3lžícekakaa
1ksprášek do pečiva
1kskypřící prášek do perníku
1ksvanilkový cukr
1lžičkaskořice
250mlmléka
100mloleje
2ksvejce
4lžícemarmelády
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
140gcukru
80mlvody
100gčokolády(70%)
Postup přípravy
Začněte tím, že v jedné míse smícháte všechny suché ingredience – prosátou mouku, cukr, kakao, oba prášky do pečiva, vanilkový cukr a skořici. Dobře je promíchejte.
Do druhé mísy dejte mléko, olej, vejce a marmeládu. Nejlepší je tuto směs vyšlehat pomocí kuchyňského šlehače. Nakonec spojte obě směsi a promíchejte je do hladkého těsta.
Předehřejte troubu na 170°C. Pekáč vyložte pečícím papírem nebo ho vymažte tukem a posypte hrubou moukou. Směs nalijte do připraveného pekáče. Pečte v troubě zhruba 40-45 minut. Poznáte, že je perník hotový, když bude střed pevný. Po upečení pekáč vyndejte a nechte perník vychladnout. Někdo jej podélně rozkrojí a natře zhruba 100 g marmelády.
Mezitím si do menšího hrnce odměřte vodu s cukrem, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Hrnec odstavte a mezitím co bude chladnout do něj přidejte nalámanou čokoládu. Za stálého míchání vám vznikne čokoládová poleva, kterou perník zalijte a poté nechte vychladnout.
Poznámky
Hotový perník krájejte nahřátým nožem, aby čokoláda nepopraskala.