Pokud máte sušené houby, tak je v misce zalijte vroucí vodou a dejte stranou.
Ve větším hrnci si rozpusťte máslo, na kterém začněte restovat kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Jakmile zelenina lehce změkne a okraje budou zlatavé, tak přidejte cibuli a restujte dokud nezesklovatí.
Zaprašte základ 2 lžícemi hladké mouky a kmínem. Mouku lehce orestujte a poté zalijte vývarem nebo vodou. Metličkou důkladně rozmíchejte jíšku v základu.
Přidejte brambory, sušené houby s nálevem, polévku osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor. Pokud máte čerstvé houby, tak si je nakrájené na kousky orestujte na másle a přidejte do základu.
Když brambory změknou, přidejte drcený česnek, nasekaný čerstvý libeček (nebo sušený) a nad hrncem rozemněte 2 lžíce majoránky. Vypněte plamen, polévku prohřejte popřípadě dochuťte solí s pepřem a podávejte.