Go Back

Babiččina bramboračka s houbami

5 z 1 hodnocení
Příprava 15 minut
Vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Porce 6
Kalorie 95
Bramboračka je královna českých polévek a já na ni nedám dopustit. Připravte si recept, který dělávala moje babička.

Suroviny

  • 50 g másla
  • 2 ks mrkev (na kostičky)
  • 1/4 ks celeru (na kostičky)
  • 1 ks petržel (na kostičky)
  • 2 ks cibule (najemno)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 250 g čerstvých hub (na kousky)
  • 1 l vývaru (nebo vody)
  • 500 g brambor (na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (drceného)
  • čerstvý libeček
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup přípravy 

  • Pokud máte sušené houby, tak je v misce zalijte vroucí vodou a dejte stranou.
  • Ve větším hrnci si rozpusťte máslo, na kterém začněte restovat kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Jakmile zelenina lehce změkne a okraje budou zlatavé, tak přidejte cibuli a restujte dokud nezesklovatí.
  • Zaprašte základ 2 lžícemi hladké mouky a kmínem. Mouku lehce orestujte a poté zalijte vývarem nebo vodou. Metličkou důkladně rozmíchejte jíšku v základu.
  • Přidejte brambory, sušené houby s nálevem, polévku osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor. Pokud máte čerstvé houby, tak si je nakrájené na kousky orestujte na másle a přidejte do základu.
  • Když brambory změknou, přidejte drcený česnek, nasekaný čerstvý libeček (nebo sušený) a nad hrncem rozemněte 2 lžíce majoránky. Vypněte plamen, polévku prohřejte popřípadě dochuťte solí s pepřem a podávejte.
Kalorie: 95kcal
chod: Polévky
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, snadné recepty, vegetariánské recepty