Snadná a rychlá bábovka s vlašskými ořechy, kterou nám babička připravovala ke kávě i jako dezert.
- 120 g másla (povoleného)
- 180 g krupicového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g vlašských ořechů (drcených)
- 150 ml mléka
- 4 ks vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- moučkový cukr (na posypání)
Připravte si dvě mísy, oddělte žloutky od bílků a do jedné mísy dejte žloutky, do druhé bílky. Ke žloutkům zašlehejte šlehačem povolené máslo, krupicový a vanilkový cukr. Vznikne vám pěna.
Do pěny přidejte polovinu množství mléka, cukru a celý kypřící prášek. Šlehačem prošlehejte a poté přidejte druhou polovinu surovin a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte rozdrcené ořechy.
Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho přidejte do druhé mísy s cukrem a moukou. Těsto nalijte do formy na bábovku vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou. Pečte na 180°C po dobu 40 minut, aby těsto bylo pružné a pevné. Špejlí píchněte do bábovky a když se těsto ke špejli nepřilepí, máte hotovo.
Bábovku vyndejte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a poté ji překlopte na talíř. Bábovku můžete na závěr poprášit moučkovým cukrem.