Go Back

Babiččina ořechová bábovka

Příprava 20 minut
Vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina
Porce 8
Snadná a rychlá bábovka s vlašskými ořechy, kterou nám babička připravovala ke kávě i jako dezert.

Suroviny

  • 120 g másla (povoleného)
  • 180 g krupicového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g vlašských ořechů (drcených)
  • 150 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy 

  • Připravte si dvě mísy, oddělte žloutky od bílků a do jedné mísy dejte žloutky, do druhé bílky. Ke žloutkům zašlehejte šlehačem povolené máslo, krupicový a vanilkový cukr. Vznikne vám pěna.
  • Do pěny přidejte polovinu množství mléka, cukru a celý kypřící prášek. Šlehačem prošlehejte a poté přidejte druhou polovinu surovin a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte rozdrcené ořechy.
  • Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho přidejte do druhé mísy s cukrem a moukou. Těsto nalijte do formy na bábovku vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou. Pečte na 180°C po dobu 40 minut, aby těsto bylo pružné a pevné. Špejlí píchněte do bábovky a když se těsto ke špejli nepřilepí, máte hotovo.
  • Bábovku vyndejte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a poté ji překlopte na talíř. Bábovku můžete na závěr poprášit moučkovým cukrem.
chod: Dezert
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: pečení, pohoštění