Go Back

Babiččino kuře na paprice

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 20 minut
Porce 5
Kalorie 137
Jemná papriková omáčka s křehkým kuřecím masem jak ho dělávala moje babička ke knedlíkům nebo těstovinám.

Suroviny

  • 2 lžíce oleje
  • 6-7 ks kuřecích stehen (spodní i horní)
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 1 ks kápie
  • 5 lžic mleté sladké papriky
  • 500 ml vody (nebo vývaru)
  • 2 ks bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 snítka tymiánu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl, bílý pepř

JÍŠKA

  • 3 lžíce másla
  • 4-5 lžic hladké mouky

Postup přípravy 

  • V kastrolu rozpalte olej a na něm osolená kuřecí stehna orestujte dozlatova z obou stran. Maso vyndejte stranou, ztlumte plamen, přidejte máslo, nakrájenou papriku a nasekanou cibuli. Restujte tak, aby cibule zesklovatěla. Přidejte mletou papriku, promíchejte a půl minutky restujte.
  • Základ zalijte vývarem nebo vodou, vraťte maso do hrnce, osolte, přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vařte pod pokličkou 1 hodinu. Hotové maso opět vyndejte na talíř, koření vyhoďte a omáčku rozmixujte dohladka. Je dobré omáčku přecedit přes jemné síto.
  • Omáčku začněte opět zahřívat a přidejte do ní jíšku. Provařte 10 minut do zhoustnutí. Jakmile je omáčka hustá podle vašich představ, vmíchejte do ní tučnou smetanu. Omáčku dosolte a dochuťte bílým pepřem.
  • Maso buďto vraťte do hrnce vcelku nebo jej zbavte kůží, oberte od kosti a kousky masa přidejte do omáčky. Obrané kusy masa můžete i servírovat zvlášť.

PŘÍPRAVA JÍŠKY

  • V malé pánvičce si rozpusťte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Mouku v másle rozmíchejte a vytvořte tak kašičku (jíšku), kterou omáčku zahustíte. Moje zkušenost je, že budete potřebovat dostatek jíšky k zahuštění takového množství tekutého základu, takže si klidně udělejte jíšky víc. V lednici si ji uchovat můžete vždy.

Poznámky

Omáčku podávejte s těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba s rýží.
Kalorie: 137kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, snadné recepty