Jemná papriková omáčka s křehkým kuřecím masem jak ho dělávala moje babička ke knedlíkům nebo těstovinám.
Suroviny
2lžíceoleje
6-7kskuřecích stehen(spodní i horní)
2lžícemásla
2kscibule
1kskápie
5lžicmleté sladké papriky
500mlvody(nebo vývaru)
2ksbobkový list
4kuličkynového koření
2snítkatymiánu
200mlsmetany ke šlehání
sůl, bílý pepř
JÍŠKA
3lžícemásla
4-5lžichladké mouky
Postup přípravy
V kastrolu rozpalte olej a na něm osolená kuřecí stehna orestujte dozlatova z obou stran. Maso vyndejte stranou, ztlumte plamen, přidejte máslo, nakrájenou papriku a nasekanou cibuli. Restujte tak, aby cibule zesklovatěla. Přidejte mletou papriku, promíchejte a půl minutky restujte.
Základ zalijte vývarem nebo vodou, vraťte maso do hrnce, osolte, přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vařte pod pokličkou 1 hodinu. Hotové maso opět vyndejte na talíř, koření vyhoďte a omáčku rozmixujte dohladka. Je dobré omáčku přecedit přes jemné síto.
Omáčku začněte opět zahřívat a přidejte do ní jíšku. Provařte 10 minut do zhoustnutí. Jakmile je omáčka hustá podle vašich představ, vmíchejte do ní tučnou smetanu. Omáčku dosolte a dochuťte bílým pepřem.
Maso buďto vraťte do hrnce vcelku nebo jej zbavte kůží, oberte od kosti a kousky masa přidejte do omáčky. Obrané kusy masa můžete i servírovat zvlášť.
PŘÍPRAVA JÍŠKY
V malé pánvičce si rozpusťte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Mouku v másle rozmíchejte a vytvořte tak kašičku (jíšku), kterou omáčku zahustíte. Moje zkušenost je, že budete potřebovat dostatek jíšky k zahuštění takového množství tekutého základu, takže si klidně udělejte jíšky víc. V lednici si ji uchovat můžete vždy.
Poznámky
Omáčku podávejte s těstovinami, kynutým knedlíkem nebo třeba s rýží.