Go Back

Boloňské špagety s mletým masem

5 z 1 hodnocení
Příprava 25 minut
Vaření 3 hodin 20 minut
Celkový čas 3 hodin 45 minut
Porce 6
Kalorie 157
Boloňské špagety, to je úžasná boloňská omáčka neboli ragú alla Bolognese s těstovinami. Sice tuto kombinaci v Itálii nedostanete, ale my Češi ji milujeme.

Suroviny

  • 1-2 lžíce oleje
  • 50 g pancetty (nebo slaniny)
  • 1 ks cibule (najemno)
  • 2 ks mrkev (střední)
  • 2 ks řapíkatý celer (řapíky)
  • 750 g mletého masa (hovězí nebo mix)
  • 3 stroužky česneku (nasekaný)
  • 100 ml vína (červené nebo bílé)
  • 70 g rajského protlaku (2 lžíce)
  • 500 g rajčatového pyré (passata)
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžíce tymiánu
  • 50-100 ml plnotučného mléka
  • sůl, černý pepř
  • cukr

K podávání

  • špagety
  • strouhaný sýr (parmezán)

Postup přípravy 

  • Do velkého kastrolu dejte 1-2 lžíce oleje, přidejte pancettu nebo slaninu na kostičky a vyrestujte z ní tuk. Na tuku restujte nejprve mrkev 2 minutky, poté cibuli s celerem a zeleninu opečte. Nyní přidejte nasekaný česnek a maso, které během opékání oddělujte vařečkou na malé kousky a maso hezky dohněda opečte.
  • Základ podlijte deci vína a nechte ho odpařit. Přidejte rajský protlak a krátce ho prosmažte, aby ztmavl. Nyní přidejte rajčatové pyré a veškeré koření. Osolte, opepřete, snižte plamen a duste pod pokličkou 2-3 hodiny. Občas omáčku promíchejte a v případě nutnosti podlijte vývarem či vodou. Ke konci přilijte trochu mléka.
  • V případě, že není dostatečně hustá, nechte ji ještě probublávat odklopenou. Jakmile má požadovanou konzistenci, vypněte plotýnku a omáčku finálně dochuťte podle potřeby bylinkami, solí nebo cukrem. Uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu a podávejte s omáčkou a posypané sýrem.

Poznámky

Tato boloňská omáčka se dá skvěle použít také při přípravě lasagní.
Kalorie: 157kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
klíčové slovo: omáčky