Boloňské špagety, to je úžasná boloňská omáčka neboli ragú alla Bolognese s těstovinami. Sice tuto kombinaci v Itálii nedostanete, ale my Češi ji milujeme.
Suroviny
1-2lžíceoleje
50gpancetty(nebo slaniny)
1kscibule(najemno)
2ks mrkev(střední)
2ksřapíkatý celer(řapíky)
750gmletého masa(hovězí nebo mix)
3stroužkyčesneku(nasekaný)
100mlvína(červené nebo bílé)
70grajského protlaku(2 lžíce)
500grajčatového pyré(passata)
2ksbobkový list
1lžičkasušené bazalky
1lžičkasušeného rozmarýnu
1lžícetymiánu
50-100mlplnotučného mléka
sůl, černý pepř
cukr
K podávání
špagety
strouhaný sýr(parmezán)
Postup přípravy
Do velkého kastrolu dejte 1-2 lžíce oleje, přidejte pancettu nebo slaninu na kostičky a vyrestujte z ní tuk. Na tuku restujte nejprve mrkev 2 minutky, poté cibuli s celerem a zeleninu opečte. Nyní přidejte nasekaný česnek a maso, které během opékání oddělujte vařečkou na malé kousky a maso hezky dohněda opečte.
Základ podlijte deci vína a nechte ho odpařit. Přidejte rajský protlak a krátce ho prosmažte, aby ztmavl. Nyní přidejte rajčatové pyré a veškeré koření. Osolte, opepřete, snižte plamen a duste pod pokličkou 2-3 hodiny. Občas omáčku promíchejte a v případě nutnosti podlijte vývarem či vodou. Ke konci přilijte trochu mléka.
V případě, že není dostatečně hustá, nechte ji ještě probublávat odklopenou. Jakmile má požadovanou konzistenci, vypněte plotýnku a omáčku finálně dochuťte podle potřeby bylinkami, solí nebo cukrem. Uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu a podávejte s omáčkou a posypané sýrem.
Poznámky
Tato boloňská omáčka se dá skvěle použít také při přípravě lasagní.