Go Back

Domácí chilli omáčka SRIRACHA

5 z 2 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 20 minut
Kvašení 168 hodin
Celkový čas 168 hodin 50 minut
Porce 20
Kalorie 10
Domácí chilli omáčka sriracha je ideální způsob, jak si vychutnat pikantní a svěží chuť této legendární omáčky bez umělých přísad. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si srirachu přesně podle vaší chuti – s perfektní rovnováhou sladkosti, kyselosti a pálivosti.

Suroviny

  • 600 g červených jalapeños papriček
  • 6 stroužků česneku
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 120 ml jablečného octa

Postup přípravy 

  • Papričky zbavte zelených stonků a pořádně je opláchněte. Nemusíte je zbavovat semen, ty později přecedíte přes sítko. Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na temném místě při pokojové teplotě.
  • Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.
  • Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.
  • Nakonec směs dejte do hrnce a na mírném ohni ji zahřívejte 10-15 minut (nebo déle) dokud krásně nezhoustne.
Kalorie: 10kcal
chod: Dresink
Kuchyně: Asijská
klíčové slovo: dipy a dresinky, vegetariánské recepty