Domácí chilli omáčka sriracha je ideální způsob, jak si vychutnat pikantní a svěží chuť této legendární omáčky bez umělých přísad. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si srirachu přesně podle vaší chuti – s perfektní rovnováhou sladkosti, kyselosti a pálivosti.
- 600 g červených jalapeños papriček
- 6 stroužků česneku
- 6 lžic třtinového cukru
- 1 lžíce soli
- 120 ml jablečného octa
Papričky zbavte zelených stonků a pořádně je opláchněte. Nemusíte je zbavovat semen, ty později přecedíte přes sítko. Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na temném místě při pokojové teplotě.
Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.
Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.
Nakonec směs dejte do hrnce a na mírném ohni ji zahřívejte 10-15 minut (nebo déle) dokud krásně nezhoustne.