Go Back

Domácí játrová paštika

5 z 3 hodnocení
Příprava 5 minut
Vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut
Porce 8
Kalorie 249
Játrová paštika je luxusní záležitost, která paradoxně nezabere moc času na přípravu a zvládne ji připravit i začátečník.

Suroviny

  • 50 g másla
  • 500 g kuřecích jater (očištěných a pokrájených)
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 ks cibule (najemno)
  • 2 lžíce smetany (12% tuku)
  • sůl, černý pepř

Na zalití paštiky

  • 50 g másla
  • bylinky na ozdobu

K podávání paštiky

  • brusinky nebo brusinkový džem
  • mandle na plátky

Postup přípravy 

  • Kuřecí játra důkladně propláchněte a odkrojte ošklivá místa. Zkrátka je očistěte, aby byly zbavené všeho, co se vám nelíbí.
  • Zhruba 2 lžíce másla rozpalte na pánvičce a začněte na másle restovat játra společně s tymiánem a rozmarýnem. Játra restujte dozlatova, aby byla opečená ze všech stran. V polovině restování přidejte nasekanou cibulku, aby společně s játry zesklovatěla. Základ osolte, opepřete a přidejte smetanu.
  • Horký obsah pánvičky dejte do mixéru, přidejte kousek másla a rozmixujte. Přidejte další kousek másla dokud nespotřebujete celých 50 g a směs nebude krásně jemná. Pokud chcete paštiku úplně co nejjemnější, ještě směs 1-2 x přeceďte přes .jemný cedník.
  • Nakonec přelijte paštiku do uzavíratelných sklenic, můžete použít třeba ty vzduchotěsné. Klidně použijte klasickou misku, pokud paštiku hodláte v budoucích dnech sníst. Pokud ji chcete uchovat, ještě si rozpusťte cca. 50 g másla a zalijte vršek každé paštiky, abyste zamezili přístup vzduchu.
  • Nyní už jen paštiku dejte do lednice vychladit a nechte si chutnat. Chutná skvěle k čerstvému pečivu nebo i opečenému.
Kalorie: 249kcal
chod: Svačina
Kuchyně: Francouzská
klíčové slovo: pohoštění, pomazánky, snadné recepty