1/2hrnkunajemno strouhaného parmazánu(nebo Grana Padano)
1/2hrnkuolivového oleje
1/3hrnkuoříšků(piniové, kešu, mandle)
3stroužkyčesneku
1/4lžičkysoli
K PODÁVÁNÍ
300gstrouhaného sýra(Gouda, parmazán)
Postup přípravy
Nejprve si nakrájejte dýni na zhruba 3 cm velké kostky. V případě dýně Hokkaidó ji nemusíte loupat, jen se zbavte středu se semínky. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 220°C 30 minut do změknutí dýně.
Mezitím si nakrájejte ostatní ingredience a dejte vařit osolenou vodu na špagety. Připravte si také bazalkové pesto podle návodu níže nebo použijte kupované. Uvařené špagety slijte, ale nějakou vodu si nechte do omáčky.
Upečenou dýni rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, aby vzniklo dýňové pyré.
Ve větší pánvi začněte opékat slaninu na kostičky, aby se mírně vysmažila a pustila tuk. Slaninu vylovte děrovanou špachtlí a do tuku dejte lžíci másla a cibuli najemno. Restujte ji, aby zprůhledněla a poté přidejte na minutku nasekaný česnek. Dále přidejte rajčatový protlak, krátce prosmažte, aby ze syté barvy ztmavl. Nyní přidejte dýňové pyré, koření a nařeďte směs vodou ze špaget. Vše 10 minut povařte a poté do omáčky vmíchejte tučnou smetanu.
V samotném závěru omáčku ochutnejte, popřípadě dosolte. Do omáčky přidejte vařené špagety a většinu orestované slaniny. Vše důkladně promíchejte.
BAZALKOVÉ PESTO
Veškeré ingredience na bazalkové pesto dejte do vysoké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte v hladké pesto. Pesto přendejte do mističky a přikryté kuchyňskou fólií ho dejte do lednice.
Poznámky
Omáčku se špagetami servírujte, posypte ještě trochou slaniny navrch strouhaným sýrem. Pesto naservírujte kolem dokola špaget nebo jej také přidejte navrch před nasypáním sýra