Go Back

Dýňové špagety s pestem

5 z 1 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 30 minut
Celkový čas 1 hodina
Porce 4
Kalorie 135
Tento recept je naprosto skvělou volbou při přípravě halloweenské večeře, ale neurazí vás ani mimo období halloweenu.

Suroviny

  • 500 g vykrájené dýně (Hokkaidó, mexická, špagetová...)
  • 320 g špaget (v suchém stavu)
  • 200 g libovější anglické slaniny (na kostičky)
  • 1 ks cibule (najemno)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 60 g rajského protlaku
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička drceného chilli (sušeného)
  • 1 lžička tymiánu (sušeného)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, černý pepř
  • 200 ml tučné smetany (33%)

BAZALKOVÉ PESTO

  • 2 hrsti čerstvých bazalkových lístků
  • 1/2 hrnku najemno strouhaného parmazánu (nebo Grana Padano)
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/3 hrnku oříšků (piniové, kešu, mandle)
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli

K PODÁVÁNÍ

  • 300 g strouhaného sýra (Gouda, parmazán)

Postup přípravy 

  • Nejprve si nakrájejte dýni na zhruba 3 cm velké kostky. V případě dýně Hokkaidó ji nemusíte loupat, jen se zbavte středu se semínky. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 220°C 30 minut do změknutí dýně.
  • Mezitím si nakrájejte ostatní ingredience a dejte vařit osolenou vodu na špagety. Připravte si také bazalkové pesto podle návodu níže nebo použijte kupované. Uvařené špagety slijte, ale nějakou vodu si nechte do omáčky.
  • Upečenou dýni rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, aby vzniklo dýňové pyré.
  • Ve větší pánvi začněte opékat slaninu na kostičky, aby se mírně vysmažila a pustila tuk. Slaninu vylovte děrovanou špachtlí a do tuku dejte lžíci másla a cibuli najemno. Restujte ji, aby zprůhledněla a poté přidejte na minutku nasekaný česnek. Dále přidejte rajčatový protlak, krátce prosmažte, aby ze syté barvy ztmavl. Nyní přidejte dýňové pyré, koření a nařeďte směs vodou ze špaget. Vše 10 minut povařte a poté do omáčky vmíchejte tučnou smetanu.
  • V samotném závěru omáčku ochutnejte, popřípadě dosolte. Do omáčky přidejte vařené špagety a většinu orestované slaniny. Vše důkladně promíchejte.

BAZALKOVÉ PESTO

  • Veškeré ingredience na bazalkové pesto dejte do vysoké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte v hladké pesto. Pesto přendejte do mističky a přikryté kuchyňskou fólií ho dejte do lednice.

Poznámky

Omáčku se špagetami servírujte, posypte ještě trochou slaniny navrch strouhaným sýrem. Pesto naservírujte kolem dokola špaget nebo jej také přidejte navrch před nasypáním sýra
Kalorie: 135kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: snadné recepty