Go Back

Hovězí plátky na houbách od babičky

Příprava 20 minut
Vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 20 minut
Porce 5
Kalorie 250
Hovězí plátky na houbách je oblíbený pokrm s lesními houbami, který připravíte jak z čerstvých, tak ze sušených hub.

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule (na kostičky)
  • 4 lžíce hladké mouky (na obalení)
  • 0,8 kg hovězího masa (kýta)
  • 4 stroužky česneku (nasekaného)
  • 300 g lesních hub (očištěných na plátky)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 100 ml bílého vína
  • 3 snítky tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
  • 0,5 l vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička sušeného prášku z hub
  • 2 ks bobkový list
  • 100 ml smetany (33%)
  • sůl, černý pepř

Postup přípravy 

  • Hovězí maso si nakrájejte na zhruba 2 cm plátky, které z obou stran osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Ve větším hrnci si rozpalte sádlo nebo olej a plátky na něm zprudka orestujte dozlatova. Orestované plátky dávejte stranou na talíř.
  • Do tuku s výpekem dejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. K cibuli přidejte nasekaný česnek, kmín a houby nakrájené na plátky. V případě, že používáte sušené, tak houby přidáte později. Houby restujte, aby ztratily objem a orestované houby podlijte bílým vínem, které nechte odpařit.
  • Nyní podlijte základ vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené, přidejte bobkový list, tymián, lžičku houbového prášku a základ ještě osolte a opepřete. Duste pod pokličkou zhruba 2 hodiny do změknutí masa. Během dušení maso občas zkontrolujte, v případě potřeby podlijte.
  • Jakmile je maso hotové, vyndejte bobkový list, zbytek větviček tymiánu a přimíchejte do omáčky smetanu. Kdyby se vám omáčka zdála málo hustá, můžete do smetany rozmíchat lžíci hladké mouky. Podle potřeby ještě omáčku dochuťte solí s pepřem. Můžete ještě přidat lžičku lístečků tymiánu.

Poznámky

Hovězí na houbách podávejte s vařenou rýží nebo vaší oblíbenou přílohou ať už je to bramborový knedlík nebo těstoviny.
Kalorie: 250kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, snadné recepty