Hovězí plátky na houbách je oblíbený pokrm s lesními houbami, který připravíte jak z čerstvých, tak ze sušených hub.
Suroviny
2lžícesádla
2kscibule(na kostičky)
4lžícehladké mouky(na obalení)
0,8kghovězího masa(kýta)
4stroužkyčesneku(nasekaného)
300glesních hub(očištěných na plátky)
1lžičkadrceného kmínu
100mlbílého vína
3snítkytymiánu(nebo 1 lžíce sušeného)
0,5lvývaru(nebo vody)
1lžičkasušeného prášku z hub
2ksbobkový list
100mlsmetany (33%)
sůl, černý pepř
Postup přípravy
Hovězí maso si nakrájejte na zhruba 2 cm plátky, které z obou stran osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Ve větším hrnci si rozpalte sádlo nebo olej a plátky na něm zprudka orestujte dozlatova. Orestované plátky dávejte stranou na talíř.
Do tuku s výpekem dejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. K cibuli přidejte nasekaný česnek, kmín a houby nakrájené na plátky. V případě, že používáte sušené, tak houby přidáte později. Houby restujte, aby ztratily objem a orestované houby podlijte bílým vínem, které nechte odpařit.
Nyní podlijte základ vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené, přidejte bobkový list, tymián, lžičku houbového prášku a základ ještě osolte a opepřete. Duste pod pokličkou zhruba 2 hodiny do změknutí masa. Během dušení maso občas zkontrolujte, v případě potřeby podlijte.
Jakmile je maso hotové, vyndejte bobkový list, zbytek větviček tymiánu a přimíchejte do omáčky smetanu. Kdyby se vám omáčka zdála málo hustá, můžete do smetany rozmíchat lžíci hladké mouky. Podle potřeby ještě omáčku dochuťte solí s pepřem. Můžete ještě přidat lžičku lístečků tymiánu.
Poznámky
Hovězí na houbách podávejte s vařenou rýží nebo vaší oblíbenou přílohou ať už je to bramborový knedlík nebo těstoviny.