Kung Pao je tradiční čínské jídlo pocházející z provincie S’-čchuan, známé svou pikantní a aromatickou chutí. Obsahuje kousky kuřecího masa smažené s arašídy, chilli papričkami a jarními cibulkami v omáčce z česneku, zázvoru a sójové omáčky.
Suroviny
Maso
450gkuřecí maso
1lžícesójové omáčky
1lžícevoda
2lžíceškrobu
Omáčka
2lžícesvětlé sójové omáčky
1lžícetmavé sójové omáčky
3lžičkyškrobu
3lžičkycukru
2lžícevody
3lžíceShaoxing rýžové víno
Oříšky
50garašídů(nebo kešu)
Stir-fry úprava
3lžícerostlinný olej
2kssušené papričky Cayenne
1lžičkasečuánského pepře(vcelku)
6stonkůjarní cibulky
4stroužkyčesneku
1cmkousek zázvoru
Postup přípravy
Marinování masa
Kuřecí maso si nakrájejte zhruba na 2 cm velké kostky a v míse je smíchejte se sezamovým olejem, škrobem, sójovou omáčkou a trochou vody. Maso přikryjte a dejte na chvíli do lednice. Mezitím připravte omáčku.
Příprava omáčky
V misce si smíchejte sójové omáčky, škrob, cukr, vodu a čínské víno v poměru surovin uvedeném u receptu.
Pražení oříšků
Na menší pánvi nebo klidně na woku, který budete používat si na sucho na mírném ohni opražte arašídy nebo kešu oříšky. Oříšky by měly lehce ztmavnout, po opražení je dejte stranou a nechte vychladnout.
Příprava zeleniny
Jarní cibulky si i s natí pokrájejte na hrubo. Česnek se zázvorem si oloupejte a nasekejte najemno. Někdo obě suroviny krájí na plátky.
Stir-fry úprava ve woku
Rozpalte si olej ve woku a přidejte nakrájené papričky a sečuánský pepř. Za malou chvilku začne koření hezky vonět, přidejte marinované maso a zprudka ho opékejte, aby se zatáhlo. Tento proces trvá zhruba minutku.
Přidejte nahrubo pokrájenou jarní cibulku a nasekaný česnek se zázvorem. Společně restujte další minutku a poté zalijte směs připravenou omáčkou. Vše dobře promíchejte a nevypínejte plotýnku dokud omáčka nezhoustne.
Když je omáčka hustá, vypněte plotýnku a vmíchejte připravené opražené arašídy. Jídlo ihned podávejte k vařené rýži.
Poznámky
Kung Pao podávejte k jasmínové rýži nebo oblíbeným nudlím.