Go Back

Kuřecí Kung Pao

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porce 4
Kalorie 125
Kung Pao je tradiční čínské jídlo pocházející z provincie S’-čchuan, známé svou pikantní a aromatickou chutí. Obsahuje kousky kuřecího masa smažené s arašídy, chilli papričkami a jarními cibulkami v omáčce z česneku, zázvoru a sójové omáčky.

Suroviny

Maso

  • 450 g kuřecí maso
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce voda
  • 2 lžíce škrobu

Omáčka

  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 3 lžičky škrobu
  • 3 lžičky cukru
  • 2 lžíce vody
  • 3 lžíce Shaoxing rýžové víno

Oříšky

  • 50 g arašídů (nebo kešu)

Stir-fry úprava

  • 3 lžíce rostlinný olej
  • 2 ks sušené papričky Cayenne
  • 1 lžička sečuánského pepře (vcelku)
  • 6 stonků jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cm kousek zázvoru

Postup přípravy 

Marinování masa

  • Kuřecí maso si nakrájejte zhruba na 2 cm velké kostky a v míse je smíchejte se sezamovým olejem, škrobem, sójovou omáčkou a trochou vody. Maso přikryjte a dejte na chvíli do lednice. Mezitím připravte omáčku.

Příprava omáčky

  • V misce si smíchejte sójové omáčky, škrob, cukr, vodu a čínské víno v poměru surovin uvedeném u receptu.

Pražení oříšků

  • Na menší pánvi nebo klidně na woku, který budete používat si na sucho na mírném ohni opražte arašídy nebo kešu oříšky. Oříšky by měly lehce ztmavnout, po opražení je dejte stranou a nechte vychladnout.

Příprava zeleniny

  • Jarní cibulky si i s natí pokrájejte na hrubo. Česnek se zázvorem si oloupejte a nasekejte najemno. Někdo obě suroviny krájí na plátky.

Stir-fry úprava ve woku

  • Rozpalte si olej ve woku a přidejte nakrájené papričky a sečuánský pepř. Za malou chvilku začne koření hezky vonět, přidejte marinované maso a zprudka ho opékejte, aby se zatáhlo. Tento proces trvá zhruba minutku.
  • Přidejte nahrubo pokrájenou jarní cibulku a nasekaný česnek se zázvorem. Společně restujte další minutku a poté zalijte směs připravenou omáčkou. Vše dobře promíchejte a nevypínejte plotýnku dokud omáčka nezhoustne.
  • Když je omáčka hustá, vypněte plotýnku a vmíchejte připravené opražené arašídy. Jídlo ihned podávejte k vařené rýži.

Poznámky

Kung Pao podávejte k jasmínové rýži nebo oblíbeným nudlím.
Kalorie: 125kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Čínská
klíčové slovo: snadné recepty, zdravé recepty