Bramborový salát je tradiční český pokrm, který se podává za studena jako příloha.
Suroviny
1,2 kgbrambory(varný typ A)
4ksstřední mrkev
2ksstřední petržel
1/2ksbulvový celer
10kskyselé okurky
200gmražený hrášek
100gsterilovaná paprika
1ksstřední jablko
2kscibule
200mlmajonéza
200mlzakysaná smetana
6ksvejce
2lžíceplnotučná hořčice
sůl, čerstvě mletý pepř
čerstvá pažitka
Postup přípravy
Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte je ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je slijte, nechte pět minut odstát a ještě horké je oloupejte. Následně je nakrájejte na kousky a přendejte do větší mísy.
Kořenovou zeleninu a vejce uvařte samostatně v oddělených hrncích. Ke konci vaření přidejte k zelenině na poslední minutu mražený hrášek a celou oloupanou cibuli. Po dovaření nechte vše vychladnout. Vejce ihned přendejte do studené vody, aby se lépe loupala.
Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, vejce a cibuli nasekejte najemno. Stejně tak nakrájejte na drobno nakládané okurky. Jablko nakrájejte na menší kostky než brambory a delší kousky sterilované kápie lehce překrojte. Všechny suroviny přidejte k bramborám do mísy.
Na závěr přidejte majonézu smíchanou se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte chutě solí, pepřem nebo dalším množstvím hořčice.
Poznámky
Bramborový salát je dobré vždy nechat odležet v lednici. Salát v míse umačkejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a jeho povrch uhlaďte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a salát nechte v lednici přes noc.