Go Back

Luxusní svíčková na smetaně

Příprava 1 hodina
Vaření 3 hodin
Celkový čas 4 hodin
Porce 8
Kalorie 195
Svíčková na smetaně je zlidovělý název pro hovězí pečeni s omáčkou z kořenové zeleniny na smetaně. Až tento recept vyzkoušíte, nebudete vařit jiný.

Suroviny

  • 1 kg hovězí maso (kulatá plec, hovězí zadní)
  • 200 g anglická slanina
  • 50 g máslo
  • 3 lžíce olej
  • 4 ks mrkev (na kostky)
  • 3 ks petržel (na kostky)
  • 1/3 ks bulvový celer (na kostky)
  • 1 ks větší cibule (na kostičky)
  • 1 lžíce cukr
  • 1 ks citron (oloupaný, přepůlený)
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • 1 lžíce ocet
  • 750 ml vývar (nebo voda)
  • 10 kuliček černý pepř
  • 10 kuliček nové koření
  • 2 ks bobkový list
  • 200 ml tučná smetana (33%)
  • 1-2 lžíce brusinkový džem (marmeláda)

K PODÁVÁNÍ

  • plátky citronu
  • šlehačka (domácí)
  • brusinkový džem

Postup přípravy 

  • Z kusu slaniny odkrojte 3-4 mírně zkosené hranoly a dejte je do mrazáku, aby ztuhly a dalo se s nimi maso prošpikovat. Špikovat můžete také kořenovou zeleninou. Jakmile vám slanina zmrzne, maso tenkým špičatým nožem prořízněte a do otvoru dejte slaninu. Maso poté ze všech stran nasolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
  • MARINOVÁNÍ: Tento krok můžete vynechat. Osolené a opepřené maso potřete olejem ze všech stran a posypte rozdrobeným tymiánem a bobkovým listem. Maso pevně svažte provázkem, aby si udrželo tvar, a vložte ho do skleněného pekáčku. Kořenovou zeleninu oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte k masu. Pekáček přiklopte a uložte do chladu.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s olejem a na středním ohni opečte maso ze všech stran dozlatova. Maso odložte stranou a do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Nechte slaninu vypéct, aby pustila tuk a poté přisypte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, které společně orestujte do zlatavé barvy.
  • Přisypte lžíci cukru a za stálého míchání ho nechte karamelizovat. Z citronu odkrojte slupku spolu s bílou částí, rozkrojte ho na poloviny a přidejte do základu. Vmíchejte plnotučnou hořčici, ocet a nechte krátce povařit. Pak vše zalijte vývarem nebo vodou. Plotnu vypněte a koření vcelku si dejte do sáčku na koření a vhoďte do kastrůlku. Přidejte také opečené maso, přiklopte a dejte péct do trouby na 160°C na 2 hodiny.
  • Vyjměte maso z hrnce a nakrájejte ho na plátky, koření odstraňte a základ vraťte na mírný plamen na plotně. Přilijte tučnou smetanu a vařte ještě 5–10 minut. Poté směs rozmixujte, a pokud bude příliš hustá, přilévejte postupně mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Během mixování přidejte do omáčky i 1-2 lžíce brusinkového džemu. Můžete také omáčku přecedit přes jemné síto pro hladší strukturu, ale není to nutné.
  • Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a pokud chcete přidat více kyselosti, tak trochou octa nebo citronové šťávy. Svíčkovou na smetaně podávejte s plátkem masa, knedlíky, plátkem citronu, brusinkovým džemem a šlehačkou.

Poznámky

Svíčkovou na smetaně podávejte s kynutým knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem podle našeho receptu
Kalorie: 195kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, slavnostní jídla