Z kusu slaniny odkrojte 3-4 mírně zkosené hranoly a dejte je do mrazáku, aby ztuhly a dalo se s nimi maso prošpikovat. Špikovat můžete také kořenovou zeleninou. Jakmile vám slanina zmrzne, maso tenkým špičatým nožem prořízněte a do otvoru dejte slaninu. Maso poté ze všech stran nasolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
MARINOVÁNÍ: Tento krok můžete vynechat. Osolené a opepřené maso potřete olejem ze všech stran a posypte rozdrobeným tymiánem a bobkovým listem. Maso pevně svažte provázkem, aby si udrželo tvar, a vložte ho do skleněného pekáčku. Kořenovou zeleninu oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte k masu. Pekáček přiklopte a uložte do chladu.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s olejem a na středním ohni opečte maso ze všech stran dozlatova. Maso odložte stranou a do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Nechte slaninu vypéct, aby pustila tuk a poté přisypte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, které společně orestujte do zlatavé barvy.
Přisypte lžíci cukru a za stálého míchání ho nechte karamelizovat. Z citronu odkrojte slupku spolu s bílou částí, rozkrojte ho na poloviny a přidejte do základu. Vmíchejte plnotučnou hořčici, ocet a nechte krátce povařit. Pak vše zalijte vývarem nebo vodou. Plotnu vypněte a koření vcelku si dejte do sáčku na koření a vhoďte do kastrůlku. Přidejte také opečené maso, přiklopte a dejte péct do trouby na 160°C na 2 hodiny.
Vyjměte maso z hrnce a nakrájejte ho na plátky, koření odstraňte a základ vraťte na mírný plamen na plotně. Přilijte tučnou smetanu a vařte ještě 5–10 minut. Poté směs rozmixujte, a pokud bude příliš hustá, přilévejte postupně mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Během mixování přidejte do omáčky i 1-2 lžíce brusinkového džemu. Můžete také omáčku přecedit přes jemné síto pro hladší strukturu, ale není to nutné.
Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a pokud chcete přidat více kyselosti, tak trochou octa nebo citronové šťávy. Svíčkovou na smetaně podávejte s plátkem masa, knedlíky, plátkem citronu, brusinkovým džemem a šlehačkou.