Svíčková na smetaně je zlidovělý název pro hovězí pečeni s omáčkou z kořenové zeleniny na smetaně. Až tento recept vyzkoušíte, nebudete vařit jiný.
Suroviny
1kghovězí maso(kulatá plec, hovězí zadní)
200ganglická slanina
50gmáslo
3lžíceolej
4ksmrkev(na kostky)
3kspetržel(na kostky)
1/3ksbulvový celer(na kostky)
1ksvětší cibule(na kostičky)
1lžícecukr
1kscitron(oloupaný, přepůlený)
2lžíceplnotučná hořčice
1lžíceocet
750mlvývar(nebo voda)
10kuličekčerný pepř
10kuličeknové koření
2ksbobkový list
200mltučná smetana(33%)
1-2lžícebrusinkový džem(marmeláda)
K PODÁVÁNÍ
plátky citronu
šlehačka(domácí)
brusinkový džem
Postup přípravy
Z kusu slaniny odkrojte 3-4 mírně zkosené hranoly a dejte je do mrazáku, aby ztuhly a dalo se s nimi maso prošpikovat. Špikovat můžete také kořenovou zeleninou. Jakmile vám slanina zmrzne, maso tenkým špičatým nožem prořízněte a do otvoru dejte slaninu. Maso poté ze všech stran nasolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
MARINOVÁNÍ: Tento krok můžete vynechat. Osolené a opepřené maso potřete olejem ze všech stran a posypte rozdrobeným tymiánem a bobkovým listem. Maso pevně svažte provázkem, aby si udrželo tvar, a vložte ho do skleněného pekáčku. Kořenovou zeleninu oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte k masu. Pekáček přiklopte a uložte do chladu.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s olejem a na středním ohni opečte maso ze všech stran dozlatova. Maso odložte stranou a do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Nechte slaninu vypéct, aby pustila tuk a poté přisypte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, které společně orestujte do zlatavé barvy.
Přisypte lžíci cukru a za stálého míchání ho nechte karamelizovat. Z citronu odkrojte slupku spolu s bílou částí, rozkrojte ho na poloviny a přidejte do základu. Vmíchejte plnotučnou hořčici, ocet a nechte krátce povařit. Pak vše zalijte vývarem nebo vodou. Plotnu vypněte a koření vcelku si dejte do sáčku na koření a vhoďte do kastrůlku. Přidejte také opečené maso, přiklopte a dejte péct do trouby na 160°C na 2 hodiny.
Vyjměte maso z hrnce a nakrájejte ho na plátky, koření odstraňte a základ vraťte na mírný plamen na plotně. Přilijte tučnou smetanu a vařte ještě 5–10 minut. Poté směs rozmixujte, a pokud bude příliš hustá, přilévejte postupně mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Během mixování přidejte do omáčky i 1-2 lžíce brusinkového džemu. Můžete také omáčku přecedit přes jemné síto pro hladší strukturu, ale není to nutné.
Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a pokud chcete přidat více kyselosti, tak trochou octa nebo citronové šťávy. Svíčkovou na smetaně podávejte s plátkem masa, knedlíky, plátkem citronu, brusinkovým džemem a šlehačkou.
Poznámky
Svíčkovou na smetaně podávejte s kynutým knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem podle našeho receptu.