Nejlepší hovězí guláš je výrazný, masový s vůní a chutí bylinek a papriky. Pokud dodržíte následující recept, určitě se vám povede.
Suroviny
800ghovězího masa(kližka, krk, plec)
400gcibule(najemno)
4lžícesádla(popř. olej)
2lžícerajského protlaku
1litrhovězího vývaru(popř. vody)
2lžícesladké papriky
2lžíceuzené papriky
2kschilli papričky cayenne
1lžičkadrceného kmínu
6stroužkůčesneku(prolisovaného)
2krajícestaršího chleba
2lžícesušené majoránky
sůl, černý pepř
K PODÁVÁNÍ
1kscibule(na kolečka)
čerstvý chléb, těstoviny, rýže, houskový knedlík
Postup přípravy
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a začněte restovat nasekanou cibuli. Dejte si záležet, aby cibule byla orestovaná dozlatova, ale pozor, aby se nepřipálila. Když je cibule hotová, přidejte hovězí maso. Pokud nemáte dostatečně velkou plochu v hrnci, opečte nejdříve polovinu masa ze všech stran dozlatova a teprve potom přidejte druhou část, jakmile se maso trochu zmenší. Maso začne pouštět šťávu, kterou je potřeba nechat vyvařit. V této fázi maso nesmí dusit, ale opékat. Pokud se vám směs začne připalovat, přilijte trochu vývaru.
K opečenému masu vmíchejte rajčatový protlak a nechte ho krátce, asi minutu, restovat. Poté přilijte půl deci vývaru, aby se hrnec trochu ochladil, a zaprašte směs sladkou i uzenou mletou paprikou. Přidejte kmín, polovinu česneku a vše za stálého míchání asi minutu prohřejte. Následně přilijte zbytek vývaru a přidejte nakrájený chleba. Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pokrm dusit zhruba 1,5-2 hodiny. Občas hrnec zkontrolujte a promíchejte.
Když je maso měkké, ochutnejte omáčku a případně ji dosolte a opepřete podle chuti. Pokud guláš nemá dostatečně hustou konzistenci, nechte ho ještě bez pokličky zhruba 20 minut povařit, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile je hustota v pořádku, přidejte rozemnutou majoránku, případně ještě dva prolisované stroužky česneku, a pár minut vše prohřejte.
Poznámky
Hotový hovězí guláš podávejte s přílohou dle vaší chuti. Tradičně se na talíř přidávají plátky syrové cibule, nebo můžete zvolit nasekanou jarní cibulku pro svěžejší variantu.