Go Back

Nejlepší hovězí guláš

5 z 2 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 2 hodin 30 minut
Celkový čas 3 hodin
Porce 6
Kalorie 250
Nejlepší hovězí guláš je výrazný, masový s vůní a chutí bylinek a papriky. Pokud dodržíte následující recept, určitě se vám povede.

Suroviny

  • 800 g hovězího masa (kližka, krk, plec)
  • 400 g cibule (najemno)
  • 4 lžíce sádla (popř. olej)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 litr hovězího vývaru (popř. vody)
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 ks chilli papričky cayenne
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 6 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 2 krajíce staršího chleba
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • sůl, černý pepř

K PODÁVÁNÍ

  • 1 ks cibule (na kolečka)
  • čerstvý chléb, těstoviny, rýže, houskový knedlík

Postup přípravy 

  • Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a začněte restovat nasekanou cibuli. Dejte si záležet, aby cibule byla orestovaná dozlatova, ale pozor, aby se nepřipálila. Když je cibule hotová, přidejte hovězí maso. Pokud nemáte dostatečně velkou plochu v hrnci, opečte nejdříve polovinu masa ze všech stran dozlatova a teprve potom přidejte druhou část, jakmile se maso trochu zmenší. Maso začne pouštět šťávu, kterou je potřeba nechat vyvařit. V této fázi maso nesmí dusit, ale opékat. Pokud se vám směs začne připalovat, přilijte trochu vývaru.
  • K opečenému masu vmíchejte rajčatový protlak a nechte ho krátce, asi minutu, restovat. Poté přilijte půl deci vývaru, aby se hrnec trochu ochladil, a zaprašte směs sladkou i uzenou mletou paprikou. Přidejte kmín, polovinu česneku a vše za stálého míchání asi minutu prohřejte. Následně přilijte zbytek vývaru a přidejte nakrájený chleba. Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pokrm dusit zhruba 1,5-2 hodiny. Občas hrnec zkontrolujte a promíchejte.
  • Když je maso měkké, ochutnejte omáčku a případně ji dosolte a opepřete podle chuti. Pokud guláš nemá dostatečně hustou konzistenci, nechte ho ještě bez pokličky zhruba 20 minut povařit, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile je hustota v pořádku, přidejte rozemnutou majoránku, případně ještě dva prolisované stroužky česneku, a pár minut vše prohřejte.

Poznámky

Hotový hovězí guláš podávejte s přílohou dle vaší chuti. Tradičně se na talíř přidávají plátky syrové cibule, nebo můžete zvolit nasekanou jarní cibulku pro svěžejší variantu.
Kalorie: 250kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, pikantní, snadné recepty