Go Back

Pikantní houbová směs na topinky

5 z 1 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 30 minut
Porce 8
Kalorie 261
Lahodná pikantní houbová směs se zeleninou na topinky, kterou si můžete zavařit a uschovat kdykoli k rychlé večeři.

Suroviny

  • 150 g slaniny (na kostičky)
  • 800 g čerstvých hub (na proužky)
  • 3 ks cibule (na půlkolečka)
  • 3 ks červené papriky (na proužky)
  • 1 ks pór (na kolečka)
  • 8 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 2 ks chilli cayenne (nasekané)
  • 140 g rajského protlaku
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 5 lžic domácího kečupu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, černý pepř
  • snítka tymiánu

Suroviny na topinku

  • krajíce chleba
  • olej
  • 1 stroužek česneku
  • strouhaný sýr (na posypání)
  • sušená petrželka (na ozdobu)

Postup přípravy 

  • Ve středním hrnci začněte opékat slaninu na kostičky, aby pustila tuk. Na tuku poté nechte zesklovatět cibuli na proužky a k cibuli přidejte očištěné a pokrájené houby. Houby osolte, opepřete a nechte ztrácet na objemu. V případě nutnosti lehce podlijte vodou.
    150 g slaniny, 3 ks cibule, 800 g čerstvých hub
  • Jakmile houby ztratí objem, přidejte rajský protlak a minutku prosmažte. Poté přidejte drcený kmín, česnek, sladkou a uzenou papriku a také minutku prosmažte. Nakonec přidejte rajčatové pyré, worcester, sójovku, kečup, cukr, chilli, papriky a pórek. Snižte plamen, přidejte ještě snítka tymiánu a na mírném ohni zahřívejte do změknutí paprik.
    3 ks červené papriky, 1 ks pór, 8 stroužků česneku, 2 ks chilli cayenne, 140 g rajského protlaku, 1 lžíce drceného kmínu, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička uzené papriky, 200 g rajčatového pyré, 1 lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, 5 lžic domácího kečupu, 1 lžíce třtinového cukru, snítka tymiánu
  • Zkontrolujte konzistenci, směs na topinky by neměla být příliš tekutá, takže přebytečnou vodu, kterou pustila zelenina vyvařte. Nakonec směs ochuťte solí, čerstvě namletým pepřem a rozemnutou majoránkou.
    1 lžíce majoránky, sůl, černý pepř
  • Směs podávejte na osmažené topince s rozetřeným česnekem, zasypte strouhaným sýrem, poprašte sušenou petrželkou a servírujte.
    krajíce chleba, olej, 1 stroužek česneku, strouhaný sýr, sušená petrželka

Poznámky

Tip na zavaření směsi najdete nahoře nad kartou receptu.
Kalorie: 261kcal
chod: Večeře
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, pikantní, vegetariánské recepty