Go Back

Pikantní vepřový guláš

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 50 minut
Porce 6
Kalorie 242
Vepřový gulášek je jídlo, které připravuje v pravidelných intervalech každá česká domácnost. Pojďme si ukázat jednoduchý postup na výborný pikantní guláš.

Suroviny

  • 2-3 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 400 g cibule (najemno)
  • 800 g vepřového masa (krkovice, kýta)
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 500 ml piva, vývaru, vody (na podlití)
  • 2 ks chilli papričky (nebo sušeného chilli)
  • 2 krajíce staršího chleba
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 ks bobkový list
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce rozemnutá majoránka (sušená)
  • sůl, pepř

K PODÁVÁNÍ

  • 1 ks cibule (na kolečka)

Postup přípravy 

  • Ve větším hrnci si rozpusťte sádlo a na něm začněte na středním ohni restovat cibuli na kostičky. Cibuli restujte dozlatova, dejte si s ní práci, aby měla tmavší zlatohnědou barvu - nikoli černou spálenou!
  • K cibulce přidejte kostky vepřového masa, které také restujte. Osolte je a opepřete, maso pustí šťávu, kterou vyvařte a po vyvaření šťávy jej orestujte dozlatova ze všech stran. Když se maso bude připalovat, podlijte ho vodou, pivem nebo vývarem. Přidejte rajský kmín, protlak a mletou papriku, krátce za stálého míchání prosmažte, aby paprika nezhořkla a protlak ztmavnul a zalijte základ vývarem, pivem nebo vodou, aby byly kousky masa téměř ponořené.
  • Vše osolte, opepřete, přidejte divoké koření, chilli, starší chleba nakrájený na kostičky a duste na mírném ohni pod pokličkou do změknutí masa. Potrvá to zhruba 1-1,5 hodiny, aby se maso rozpadalo. Během dušení občas guláš zkontrolujte a promíchejte, v případě potřeby podlijte.
  • Jakmile je guláš hotový, přidejte prolisované stroužky česneku a mezi dlaněmi promněte nad hrncem sušenou majoránku. Vypněte plamen a nechte ještě 5 minut prohřát na teplém sporáku.

Poznámky

Pikantní guláš podávejte k vaší oblíbené příloze a nezapomeňte přidat pár koleček syrové cibule nebo natě z jarní cibulky.
Kalorie: 242kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, pikantní, snadné recepty