Vepřový gulášek je jídlo, které připravuje v pravidelných intervalech každá česká domácnost. Pojďme si ukázat jednoduchý postup na výborný pikantní guláš.
Suroviny
2-3lžícesádla(nebo oleje)
400gcibule(najemno)
800gvepřového masa(krkovice, kýta)
2lžíceuzené papriky
1lžícemleté sladké papriky
1lžičkadrceného kmínu
500mlpiva, vývaru, vody(na podlití)
2kschilli papričky(nebo sušeného chilli)
2krajícestaršího chleba
3kuličkynového koření
2ksbobkový list
4stroužkyčesneku
1-2lžícerozemnutá majoránka(sušená)
sůl, pepř
K PODÁVÁNÍ
1kscibule(na kolečka)
Postup přípravy
Ve větším hrnci si rozpusťte sádlo a na něm začněte na středním ohni restovat cibuli na kostičky. Cibuli restujte dozlatova, dejte si s ní práci, aby měla tmavší zlatohnědou barvu - nikoli černou spálenou!
K cibulce přidejte kostky vepřového masa, které také restujte. Osolte je a opepřete, maso pustí šťávu, kterou vyvařte a po vyvaření šťávy jej orestujte dozlatova ze všech stran. Když se maso bude připalovat, podlijte ho vodou, pivem nebo vývarem. Přidejte rajský kmín, protlak a mletou papriku, krátce za stálého míchání prosmažte, aby paprika nezhořkla a protlak ztmavnul a zalijte základ vývarem, pivem nebo vodou, aby byly kousky masa téměř ponořené.
Vše osolte, opepřete, přidejte divoké koření, chilli, starší chleba nakrájený na kostičky a duste na mírném ohni pod pokličkou do změknutí masa. Potrvá to zhruba 1-1,5 hodiny, aby se maso rozpadalo. Během dušení občas guláš zkontrolujte a promíchejte, v případě potřeby podlijte.
Jakmile je guláš hotový, přidejte prolisované stroužky česneku a mezi dlaněmi promněte nad hrncem sušenou majoránku. Vypněte plamen a nechte ještě 5 minut prohřát na teplém sporáku.
Poznámky
Pikantní guláš podávejte k vaší oblíbené příloze a nezapomeňte přidat pár koleček syrové cibule nebo natě z jarní cibulky.