Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou tradiční české jídlo, které kombinuje jemné mleté maso s rýží, kořením a dušenými paprikami v lahodné rajčatové omáčce.
Suroviny
3lžícesádla(oleje)
100gpetržele
200gmrkve
1kscibule
2ksbobkový list
6kuličekčerného pepře
3kuličkynové koření
1ksskořice
2-4lžícecukru
140grajský protlak
1/2kscitron(oloupaný)
1lžičkasladké papriky
250grajčatová passata
4snítkytymiánu
1lvývaru
sůl
PLNĚNÉ PAPRIKY
1lžíceoleje
2kscibule
2stroužkyčesneku
2lžícetymiánu
1kgmletého vepřového masa(nebo mix s hovězím)
2ksvejce
150gvařené rýže(60 g v suchém stavu)
4lžícestrouhanky
8kspaprik
sůl, černý pepř
Postup přípravy
Na oleji začněte restovat 2 cibule na kostičky, aby zesklovatěla. Ke konci restování přidejte prolisované stroužky česneku a vypněte plotýnku. V míse si smíchejte mleté maso s vařenou rýží, orestovanou cibulí s česnekem, vejci a strouhankou. Můžete přidat oblíbenou bylinku. Směs důkladně promíchejte.
PLNĚNÍ PAPRIK
Vršek paprik se stonkem odkrojte a vydlabejte papriku, aby zůstala neporušená. Masovou směsí naplňte papriky. Pokud papriky nebudou stačit, vytvarujte z masa koule a dejte je společně s paprikami do pekáčku. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 45-60 minut.
PŘÍPRAVA RAJSKÉ OMÁČKY
Na sádle nebo oleji začněte restovat kořenovou zeleninu. Po 10 minutách přisypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte divoké koření, skořici a cukr a nechte cukr zkaramelizovat. V základu prosmažte rajský protlak a přidejte citron, sladkou papriku a pár snítek tymiánu. Základ zalijte vývarem a ochuťte solí s pepřem. Základ nechte 45 minut provařit. Po provaření vyndejte divoké koření, omáčku rozmixujte do hladka a můžete ještě propasírovat.
Nakonec začněte hladkou omáčku ještě zahřívat a pokud není dost hustá, zahustěte ji máslovou jíškou. Jakmile ji zahustíte, musíte ji 20 minut provařit. Doslaďte si polévku podle vaší chuti a vraťte zpátky papriky a masové koule. Můžete servírovat.
Poznámky
Hotovou rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, vařenou rýží nebo třeba s těstovinami.