Go Back

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Příprava 30 minut
Vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 30 minut
Porce 8
Kalorie 39
Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou tradiční české jídlo, které kombinuje jemné mleté maso s rýží, kořením a dušenými paprikami v lahodné rajčatové omáčce.

Suroviny

  • 3 lžíce sádla (oleje)
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 6 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nové koření
  • 1 ks skořice
  • 2-4 lžíce cukru
  • 140 g rajský protlak
  • 1/2 ks citron (oloupaný)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 250 g rajčatová passata
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 l vývaru
  • sůl

PLNĚNÉ PAPRIKY

  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tymiánu
  • 1 kg mletého vepřového masa (nebo mix s hovězím)
  • 2 ks vejce
  • 150 g vařené rýže (60 g v suchém stavu)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 8 ks paprik
  • sůl, černý pepř

Postup přípravy 

  • Na oleji začněte restovat 2 cibule na kostičky, aby zesklovatěla. Ke konci restování přidejte prolisované stroužky česneku a vypněte plotýnku. V míse si smíchejte mleté maso s vařenou rýží, orestovanou cibulí s česnekem, vejci a strouhankou. Můžete přidat oblíbenou bylinku. Směs důkladně promíchejte.

PLNĚNÍ PAPRIK

  • Vršek paprik se stonkem odkrojte a vydlabejte papriku, aby zůstala neporušená. Masovou směsí naplňte papriky. Pokud papriky nebudou stačit, vytvarujte z masa koule a dejte je společně s paprikami do pekáčku. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 45-60 minut.

PŘÍPRAVA RAJSKÉ OMÁČKY

  • Na sádle nebo oleji začněte restovat kořenovou zeleninu. Po 10 minutách přisypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte divoké koření, skořici a cukr a nechte cukr zkaramelizovat. V základu prosmažte rajský protlak a přidejte citron, sladkou papriku a pár snítek tymiánu. Základ zalijte vývarem a ochuťte solí s pepřem. Základ nechte 45 minut provařit. Po provaření vyndejte divoké koření, omáčku rozmixujte do hladka a můžete ještě propasírovat.
  • Nakonec začněte hladkou omáčku ještě zahřívat a pokud není dost hustá, zahustěte ji máslovou jíškou. Jakmile ji zahustíte, musíte ji 20 minut provařit. Doslaďte si polévku podle vaší chuti a vraťte zpátky papriky a masové koule. Můžete servírovat.

Poznámky

Hotovou rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, vařenou rýží nebo třeba s těstovinami.
Kalorie: 39kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, pečení, snadné recepty