Go Back

Pravá gulášová polévka

Příprava 30 minut
Vaření 2 hodin 30 minut
Celkový čas 3 hodin
Porce 8
Kalorie 100
Gulášová polévka je vydatné a chutné jídlo, které zahřeje i zasytí. Její bohatá chuť vzniká spojením hovězího masa, cibule, papriky a koření, které dodávají polévce typickou vůni a barvu.

Suroviny

  • 2-3 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 4 ks cibule
  • 500 g hovězího masa (např. krk, plec)
  • 1 lžička kmínu
  • 60 g rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 litr vývaru (hovězího nebo zeleninového)
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 400 g brambor
  • 1 ks chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, černý pepř
  • čerstvá petrželka

Postup přípravy 

  • Na tuku orestujte cibuli na kostičky dozlatova a přidejte kousky hovězího masa. Maso opékejte v tuku, bude pouštět šťávu, tu vyvařte. Orestované maso dozlatova zaprašte kmínem, přidejte protlak, promíchejte a minutku prosmažte. Základ zaprašte variací mletých paprik, půl minutky orestujte a ihned zalijte vývarem. Poduste na mírném ohni pod pokličkou 45 minut až hodinu.
  • Poté odklopte hrnec a přidejte kořenovou zeleninu s bramborami nakrájenými na kostičky a nadrcenou chilli papričku. Základ osolte a opět duste do změknutí brambor. Po změknutí brambor přidejte prolisovaný česnek a 3 minutky vařte. Vypněte plamen a nakonec přidejte rozemnutou majoránku a můžete přidat také čerstvý libeček nebo petrželku.
  • Kdyby se vám polévka zdála málo hustá, můžete pár kostiček brambor z hrnce vyndat, rozmačkat vidličkou a vrátit do polévky. Škrob z brambor ji krásně zahustí.

Poznámky

Hotovou polévku podávejte do misky nebo do hlubokého talíře. Na talíři ji můžete ještě ozdobit bylinkami. Polévku servírujte samotnou nebo s čerstvým chlebem. Někteří polévku servírují i do malého vydlabaného bochníku chleba.
Kalorie: 100kcal
chod: Polévky
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: pikantní