Gulášová polévka je vydatné a chutné jídlo, které zahřeje i zasytí. Její bohatá chuť vzniká spojením hovězího masa, cibule, papriky a koření, které dodávají polévce typickou vůni a barvu.
Suroviny
2-3lžícesádla(nebo oleje)
4kscibule
500ghovězího masa(např. krk, plec)
1lžičkakmínu
60grajského protlaku
1lžícesladké papriky
1lžíceuzené papriky
1litrvývaru(hovězího nebo zeleninového)
1ksmrkev
1kspetržel
400gbrambor
1kschilli paprička
4stroužkyčesneku
1lžícemajoránky
sůl, černý pepř
čerstvá petrželka
Postup přípravy
Na tuku orestujte cibuli na kostičky dozlatova a přidejte kousky hovězího masa. Maso opékejte v tuku, bude pouštět šťávu, tu vyvařte. Orestované maso dozlatova zaprašte kmínem, přidejte protlak, promíchejte a minutku prosmažte. Základ zaprašte variací mletých paprik, půl minutky orestujte a ihned zalijte vývarem. Poduste na mírném ohni pod pokličkou 45 minut až hodinu.
Poté odklopte hrnec a přidejte kořenovou zeleninu s bramborami nakrájenými na kostičky a nadrcenou chilli papričku. Základ osolte a opět duste do změknutí brambor. Po změknutí brambor přidejte prolisovaný česnek a 3 minutky vařte. Vypněte plamen a nakonec přidejte rozemnutou majoránku a můžete přidat také čerstvý libeček nebo petrželku.
Kdyby se vám polévka zdála málo hustá, můžete pár kostiček brambor z hrnce vyndat, rozmačkat vidličkou a vrátit do polévky. Škrob z brambor ji krásně zahustí.
Poznámky
Hotovou polévku podávejte do misky nebo do hlubokého talíře. Na talíři ji můžete ještě ozdobit bylinkami. Polévku servírujte samotnou nebo s čerstvým chlebem. Někteří polévku servírují i do malého vydlabaného bochníku chleba.