Go Back

Pravá krkonošská kulajda

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 30 minut
Celkový čas 50 minut
Porce 4
Kalorie 77
Vynikající česká polévka, kterou připravovala moje teta v srdci Krkonoš.

Suroviny

  • 500 g oloupaných brambor (na kostičky)
  • 100 g másla
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 4 ks vajec
  • 200 g čerstvých hub (15 g sušených)
  • 200 ml smetany (33%)
  • ocet a cukr
  • 6 lžic čerstvého kopru (2 lžíce sušeného)
  • sůl, černý pepř
  • 2 ks bobkový list
  • 2 ks nové koření

Postup přípravy 

  • Pokud použijete sušené houby, tak si je v mističce zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a 20 minut je nechte nabobtnat. Pokud použijete čerstvé houby, důkladně je očistěte, pokrájejte a orestujte na pánvičce, aby pustily přebytečnou vodu.
  • Ve větším hrnci si rozpusťte máslo a na něm nechte na mírném ohni zesklovatět cibuli na kostičky. Jakmile cibule zprůhlední, přidejte drcený kmín a za stálého míchání ho nechte půl minuty rozvonět. Zaprašte základ hladkou moukou, rozmíchejte a nechte ji se rozpustit v tuku. Potrvá to celkem minutku. Poté přilijte zhruba 1 litr vody a jíšku v ní rozmíchejte.
  • Přidejte nabobtnalé houby včetně nálevu nebo orestované čerstvé houby. Dále přidejte nakrájené brambory na kostičky a bobkový list s novým kořením. Základ osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Vařte do změknutí brambor.
  • Jakmile jsou brambory měkké vyndejte divoké koření (bobkový list a nové koření) a vmíchejte tučnou smetanu. Přidejte také vejce do polévky, kde je rozmíchejte a nechte ztuhnout. Pokud chcete pošírované nebo vejce natvrdo, tak je do polévky nepřidávejte. Jestli jste vejce přidali, tak je rozmíchejte metličkou a nechte je srazit.
  • Nyní zbývá polévku dochutit, přidejte nasekaný čerstvý kopr nebo jeho alternativy a poté ocet s cukrem. Teta přidávala 50 g cukru a 60 ml octa, to byl poměr, který nám velmi chutnal, ale každý má jiné chutě. V případě potřeby polévku dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí.

Poznámky

Podávejte polévku ozdobenou snítkami kopru a pokud jste do polévky nedali vejce, tak si ještě připravte vejce natvrdo nebo pošírovaná vejce.
Kalorie: 77kcal
chod: Polévky
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, vegetariánské recepty