Vynikající česká polévka, kterou připravovala moje teta v srdci Krkonoš.
Suroviny
500goloupaných brambor(na kostičky)
100gmásla
2-3lžícehladké mouky
4ksvajec
200gčerstvých hub(15 g sušených)
200mlsmetany(33%)
ocet a cukr
6lžicčerstvého kopru(2 lžíce sušeného)
sůl, černý pepř
2ksbobkový list
2ksnové koření
Postup přípravy
Pokud použijete sušené houby, tak si je v mističce zalijte vroucí vodou tak, aby byly ponořené a 20 minut je nechte nabobtnat. Pokud použijete čerstvé houby, důkladně je očistěte, pokrájejte a orestujte na pánvičce, aby pustily přebytečnou vodu.
Ve větším hrnci si rozpusťte máslo a na něm nechte na mírném ohni zesklovatět cibuli na kostičky. Jakmile cibule zprůhlední, přidejte drcený kmín a za stálého míchání ho nechte půl minuty rozvonět. Zaprašte základ hladkou moukou, rozmíchejte a nechte ji se rozpustit v tuku. Potrvá to celkem minutku. Poté přilijte zhruba 1 litr vody a jíšku v ní rozmíchejte.
Přidejte nabobtnalé houby včetně nálevu nebo orestované čerstvé houby. Dále přidejte nakrájené brambory na kostičky a bobkový list s novým kořením. Základ osolte, opepřete a přiveďte vše k varu. Vařte do změknutí brambor.
Jakmile jsou brambory měkké vyndejte divoké koření (bobkový list a nové koření) a vmíchejte tučnou smetanu. Přidejte také vejce do polévky, kde je rozmíchejte a nechte ztuhnout. Pokud chcete pošírované nebo vejce natvrdo, tak je do polévky nepřidávejte. Jestli jste vejce přidali, tak je rozmíchejte metličkou a nechte je srazit.
Nyní zbývá polévku dochutit, přidejte nasekaný čerstvý kopr nebo jeho alternativy a poté ocet s cukrem. Teta přidávala 50 g cukru a 60 ml octa, to byl poměr, který nám velmi chutnal, ale každý má jiné chutě. V případě potřeby polévku dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí.
Poznámky
Podávejte polévku ozdobenou snítkami kopru a pokud jste do polévky nedali vejce, tak si ještě připravte vejce natvrdo nebo pošírovaná vejce.