Go Back

Segedínský guláš podle babičky

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 20 minut
Porce 6
Kalorie 148
Segedínský guláš nepochází z maďarského města Szeged, jak si někteří z nás mysleli, ale z jídla Székely gulyás. Připravte si ho tak, jak ho dělávala moje babička.

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • 100 g slaniny (na kostičky)
  • 1-2 ks cibule (najemno)
  • 1 kg vepřového masa (krkovice, plec)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 l vývaru (vody)
  • 2 ks bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 0,4-0,5 kg kysaného zelí (nebo sterilovaného)
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl

ZÁKLECHTKA

  • 1 lžíce hladké mouky (vrchovatá)
  • 2 lžíce vody

Postup přípravy 

  • V hrnci si rozpusťte sádlo, přidejte slaninu na kostičky a restujte pár minutek, aby slanina pustila tuk. Na tuku orestujte cibuli tak, aby začala lehce hnědnout a poté přidejte na kostky nakrájené maso. Maso orestujte dozlatova.
  • K orestovanému masu přisypte drcený kmín a sladkou papriku, kterou za stálého míchání nechte rozpustit v tuku a dejte pozor, abyste ji nespálili. Po půl minutce restování zalijte základ vývarem nebo vodou. Přidejte divoké koření v sítku na koření, základ osolte a duste pod pokličkou 1 hodinu.
  • Po 1 hodině vyndejte koření a přidejte do hrnce scezené a pokrájené zelí. Podle potřeby podlijte vodou a duste dalších 20 minut. Připravte si záklechtku tak, že rozmícháte vrchovatou lžíci mouky v mističce se 2 lžícemi vody na hladkou směs. Tu přilijte do omáčky a 10 minut provařte. Nakonec vypněte plotýnku a do omáčky vmíchejte zakysanou smetanu. Dochuťte solí s pepřem podle potřeby.

Poznámky

Segedínský guláš podávejte s kynutými knedlíky, špeclím nebo k čerstvému pečivu. Nezapomeňte doprostřed guláše přidat lžíci zakysané smetany na ozdobu.
Kalorie: 148kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká, Maďarská
klíčové slovo: omáčky