Segedínský guláš nepochází z maďarského města Szeged, jak si někteří z nás mysleli, ale z jídla Székely gulyás. Připravte si ho tak, jak ho dělávala moje babička.
Suroviny
2lžícesádla
100gslaniny(na kostičky)
1-2kscibule(najemno)
1kgvepřového masa (krkovice, plec)
1lžičkadrceného kmínu
4lžícemleté sladké papriky
1lvývaru(vody)
2ksbobkových listů
5kuličeknového koření
10kuličekčerného pepře
0,4-0,5kgkysaného zelí(nebo sterilovaného)
200gzakysané smetany
sůl
ZÁKLECHTKA
1lžícehladké mouky(vrchovatá)
2lžícevody
Postup přípravy
V hrnci si rozpusťte sádlo, přidejte slaninu na kostičky a restujte pár minutek, aby slanina pustila tuk. Na tuku orestujte cibuli tak, aby začala lehce hnědnout a poté přidejte na kostky nakrájené maso. Maso orestujte dozlatova.
K orestovanému masu přisypte drcený kmín a sladkou papriku, kterou za stálého míchání nechte rozpustit v tuku a dejte pozor, abyste ji nespálili. Po půl minutce restování zalijte základ vývarem nebo vodou. Přidejte divoké koření v sítku na koření, základ osolte a duste pod pokličkou 1 hodinu.
Po 1 hodině vyndejte koření a přidejte do hrnce scezené a pokrájené zelí. Podle potřeby podlijte vodou a duste dalších 20 minut. Připravte si záklechtku tak, že rozmícháte vrchovatou lžíci mouky v mističce se 2 lžícemi vody na hladkou směs. Tu přilijte do omáčky a 10 minut provařte. Nakonec vypněte plotýnku a do omáčky vmíchejte zakysanou smetanu. Dochuťte solí s pepřem podle potřeby.
Poznámky
Segedínský guláš podávejte s kynutými knedlíky, špeclím nebo k čerstvému pečivu. Nezapomeňte doprostřed guláše přidat lžíci zakysané smetany na ozdobu.