Go Back

Vepřové plátky na houbách

5 z 1 hodnocení
Příprava 15 minut
Vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Porce 5
Kalorie 291
Jednoduchý recept na vepřové maso s houbovou omáčkou, který potěší i náročné strávníky.

Suroviny

  • 800 g vepřové pečeně na plátky (popř. kýta, kotleta)
  • sůl, černý pepř
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks cibule (najemno)
  • 400 g lesních hub
  • 1 lžička kmínu (drceného)
  • 100 ml bílého vína
  • 1 hrnek vody nebo vývaru (na podlití)

Postup přípravy 

  • Očištěné maso si nakrájejte na plátky, lehce ho naklepejte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce z obou stran. V kastrůlku rozpalte sádlo nebo olej a na něm plátky zprudka opečte dozlatova z obou stran. Opečené plátky vyndejte stranou.
  • Snižte plamen, přidejte lžíci másla a cibule nakrájené najemno. Cibuli restujte dozlatova, jakmile začne zlátnout, přidejte očištěné a pokrájené houby na silnější plátky a poprašte kmínem a solí. Nechte houby ztratit přebytečnou vodu a objem a podlijte základ vínem. Víno nechte odpařit a houby opečte do zlatova.
  • Základ nyní zalijte vodou nebo vývarem, vraťte plátky masa do hrnce a přiklopené duste do změknutí masa zhruba 1 hodinu. Během dušení v případě nutnosti podlévejte. Pokud se vám ke konci omáčka nezdá hustá nebo jí chcete víc, tak vytvořte na malé pánvi jíšku z 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky a přidejte do omáčky.

Poznámky

Sůl, pepř a drcený kmín můžete na začátku přidat do moučné směsi ve které plátky obalujete.
Kalorie: 291kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, snadné recepty