Jednoduchý recept na vepřové maso s houbovou omáčkou, který potěší i náročné strávníky.
Suroviny
800gvepřové pečeně na plátky(popř. kýta, kotleta)
sůl, černý pepř
2-3lžícehladké mouky
2-3lžícesádla
1lžícemásla
2kscibule(najemno)
400glesních hub
1lžičkakmínu(drceného)
100mlbílého vína
1hrnekvody nebo vývaru(na podlití)
Postup přípravy
Očištěné maso si nakrájejte na plátky, lehce ho naklepejte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce z obou stran. V kastrůlku rozpalte sádlo nebo olej a na něm plátky zprudka opečte dozlatova z obou stran. Opečené plátky vyndejte stranou.
Snižte plamen, přidejte lžíci másla a cibule nakrájené najemno. Cibuli restujte dozlatova, jakmile začne zlátnout, přidejte očištěné a pokrájené houby na silnější plátky a poprašte kmínem a solí. Nechte houby ztratit přebytečnou vodu a objem a podlijte základ vínem. Víno nechte odpařit a houby opečte do zlatova.
Základ nyní zalijte vodou nebo vývarem, vraťte plátky masa do hrnce a přiklopené duste do změknutí masa zhruba 1 hodinu. Během dušení v případě nutnosti podlévejte. Pokud se vám ke konci omáčka nezdá hustá nebo jí chcete víc, tak vytvořte na malé pánvi jíšku z 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky a přidejte do omáčky.
Poznámky
Sůl, pepř a drcený kmín můžete na začátku přidat do moučné směsi ve které plátky obalujete.