Go Back

Výborné dušené červené zelí

5 z 1 hodnocení
Příprava 5 minut
Vaření 30 minut
Celkový čas 35 minut
Porce 4
Kalorie 57
Červené zelí je pochoutka, kterou nejčastěji podáváme ke knedlíkům a masu. Konkrétně je vynikající k pečené kachně.

Suroviny

  • 1-2 lžíce sádla (popř. másla)
  • 1 balení červeného zelí (sklenice nebo sáček)
  • 1 lžička kmínu (drceného)
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g slaniny (na kostičky)
  • 1 ks cibule (najemno)
  • 1-3 lžíce hladké mouky
  • cukr, ocet (na dochucení)

Postup přípravy 

  • Zelí si s nálevem přelijte do menšího kastrůlku a začněte zahřívat. Osolte ho, přidejte kmín a duste pod pokličkou 20 minut na mírném ohni. Mezitím se věnujte cibulce se slaninou.
  • Do menší pánvičky si dejte 1 lžíci sádla a na něm začněte restovat slaninu, aby pustila tuk. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli nakrájenou najemno a restujte dozlatova. Hotovou slaninu s cibulkou zaprašte hladkou moukou, rozmíchejte, aby tuk pohltil mouku.
  • Obsah pánvičky přidejte k zelí, které se alespoň 20 minut dusilo, ještě 10 minut provařte odklopené, aby zelí zhoustlo. V případě potřeby je možné během vaření zelí podlít vodou. Hotové zelí dochuťte cukrem a octem, aby bylo správně sladkokyselé.

Poznámky

Naprosto stejným způsobem lze připravit i bílé zelí.
Kalorie: 57kcal
chod: Příloha
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: snadné recepty