Červené zelí je pochoutka, kterou nejčastěji podáváme ke knedlíkům a masu. Konkrétně je vynikající k pečené kachně.
Suroviny
1-2lžícesádla(popř. másla)
1baleníčerveného zelí(sklenice nebo sáček)
1lžičkakmínu(drceného)
1/2lžičkysoli
50gslaniny(na kostičky)
1kscibule(najemno)
1-3lžícehladké mouky
cukr, ocet(na dochucení)
Postup přípravy
Zelí si s nálevem přelijte do menšího kastrůlku a začněte zahřívat. Osolte ho, přidejte kmín a duste pod pokličkou 20 minut na mírném ohni. Mezitím se věnujte cibulce se slaninou.
Do menší pánvičky si dejte 1 lžíci sádla a na něm začněte restovat slaninu, aby pustila tuk. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli nakrájenou najemno a restujte dozlatova. Hotovou slaninu s cibulkou zaprašte hladkou moukou, rozmíchejte, aby tuk pohltil mouku.
Obsah pánvičky přidejte k zelí, které se alespoň 20 minut dusilo, ještě 10 minut provařte odklopené, aby zelí zhoustlo. V případě potřeby je možné během vaření zelí podlít vodou. Hotové zelí dochuťte cukrem a octem, aby bylo správně sladkokyselé.
Poznámky
Naprosto stejným způsobem lze připravit i bílé zelí.