Odrůda papriček jalapeños je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších papriček na světě. Název vznikl podle mexického města a papričky se dnes pěstují a konzumují po celém světě.

Jalapeño – pikantní královna mezi papričkami

Jalapeños mají mírně pálivou chuť a šťavnatost díky tlustým stěnám, tyto vlastnosti z ní činí ideální přísadu do mnoha pokrmů, od salsy po marinády. Papričku snadno poznáme podle jejího hladkého povrchu s typickým tvarem a lesklou zelenou nebo červenou barvou. Plody jsou středně velké dorůstající délky zhruba 6-10 cm.

Patří do druhu Capsicum annuum, což je druh rostliny chilli papričky pocházející ze Severní a Jižní Ameriky. S pálivostí pohybující se na Scovilleho stupnici od 2 500 do 10 000 jednotek je relativně mírná a strávníkům by neměla působit žádné potíže. Jalapeňo má široké využití v kulinářství a díky své všestrannosti se stala oblíbenou nejen v mexické kuchyni, ale po celém světě.

Jalapeños

Původ chilli papriček jalapeño

Původ papričky jalapeňo sahá do Mexika, konkrétně do oblasti kolem města Xalapa (x se ve španělštině čte jako ch) ve státě Veracruz, odkud pochází i její název. V Mexiku je jalapeňo jednou z nejpoužívanějších papriček, a to jak čerstvá, tak konzervovaná, sušená nebo uzená (v této formě známá jako chipotle). Tradičně se jalapeňo pěstovala především v Mexiku, ale dnes se hojně pěstuje také v jiných částech světa, zejména v USA, Číně a Peru. Svůj mezinárodní úspěch si získala díky své chuti, pálivosti a široké škále využití v různých kuchyních.

Sklizeň jalapeño papriček

Jak vypěstovat papričky jalapeños?

Jalapeňo papričky jsou relativně snadné na pěstování, a to jak ve sklenících, tak na zahradách. Preferují teplé klima a dostatek slunečního světla. Semena se vysévají na jaře a papričky obvykle dozrávají po 70–80 dnech. Dají se pěstovat bez větších obtíží i u nás.

Zpočátku mají plody jalapeños tmavě zelenou barvu, která se během dozrávání mění na červenou. Ačkoli se nejčastěji sklízí, když jsou plody zelené, červené jalapeňos jsou také velmi ceněné pro svou sladší a bohatší chuť. Sklízení papriček se provádí ručně, aby se minimalizovalo poškození rostlin a plodů. Rostliny produkují obvykle okolo 25-30 papriček a lze je sklízet u nás během léta víckrát.

Jakou pálivost mají papričky jalapeño?

Jalapeňosky jsou sice známé jako pálivé papričky, ale nejsou ani zdaleka těmi nejpálivějšími. Pálivost je daná látkou kapsaicin, kterou chilli papričky přirozeně obsahují a jeho koncentrace určuje jak pálivá paprička skutečně je. Pálivost měříme ve na Scovilleho stupnici pojmenované po Willburu Scovillem, více o této stupnici se dočtete zde.

Ve spodní části Scovilleho škály v jednotkách SHU (Scoville Heat Unit) jsou ty nejjemnější papriky jako je sladká paprika (0 SHU) nebo italská paprička pepperoncino (100-500 SHU). Existují však i podstatně pálivější odrůdy jako je paprička Habanero, která dosahuje na stupnici až 350 000 SHU, ale ty nejpálivější papričky se pohybují v mezích nad 2 miliony SHU! S nimi je ve srovnání paprička jalapeño opravdu jen velmi mírná.

chipotles - zauzené papričky jalapeňos
Zauzené papričky jalapeňos známé pod názvem chipotle

Příprava a použití papriček jalapeňos

Je doporučeno při manipulaci s chilli papričkami používat rukavice. Není to asi nezbytné, když si budete chtít připravit jednu papričku, ale pokud budete zpracovávat celou úrodu, tak vám více než doporučuji po rukavicích sáhnout. Dobré je zbavit papričku stonku na vrchní části, poté ji podélně rozkrojit a zbavit ji dřeně se semínky. U zralých papriček si můžete semínka schovat na výsev.

Zrovna tato paprička je velmi všestranná a můžete se s ní setkat v mnoha pokrmech a podobách jako například:

  • Čerstvé: Někdo má rád papričky jen tak samotné nebo se mohou nakrájet na kolečka a posypat jimi nachos. Jsou dobré také v guacamole nebo při přípravě sals.
  • Grilované: Je to také oblíbená příloha k masu při letních grilovačkách, kdy papričku ze všech stran opálíte a ogrilujete, aby změkla a můžete ji servírovat.
  • Plněné: Díky svému tvaru jsou vhodné i na plnění, můžete po vydlabání středu se semínky papričky plnit masovou směsí nebo sýrem a nechat poté zapéct.
  • Zauzené: Uzeným papričkám jalapeňos se říká chipotle a řeknu vám, že to je teprve klenot. Nic se nevyrovná vůni a chuti uzené papričky, kterou můžete přidat do guláše, chilli con carne či dalších pokrmů.
  • Smažené: Znáte jalapeňo poppers? Jsou to vlastně naplněné chilli papričky sýrem typu čedar, někdy se přidává i nakrájená slanina a takto připravené papričky se obalují v těstíčku nebo trojobalu. Smažené jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké a plné sýra.
  • Nakládané: Velmi oblíbený způsob přípravy je nakládání ve sladkokyselém nálevu. Takto nakládané papričky se dávají do burgerů, tortill, k masu nebo se jí jen tak.

Napište komentář