Vepřové maso a lesní houby, to je kombinace, která jde perfektně k sobě. Průměrný Čech zkonzumuje za rok nejvíce vepřového masa a také jsme v Evropě nejvášnivější sběrači hub. Tento recept tedy nesmí chybět.
Vepřové plátky na houbách je jednoduchý recept, který potěší každého houbaře a nebo jen milovníka houbových pokrmů. Houbová omáčka s vepřovým masem se dá servírovat s rýží, houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem, těstovinami nebo třeba jen k pečivu. Volbu přílohy nechám na vás a ukážu vám to nejdůležitější – maso s omáčkou.
Jaké suroviny patří do vepřového masa na houbách?
- Vepřové maso: Doporučuji použít vepřovou pečeni, kotlety nebo kýtu. Pokud nedáte dopustit na krkovici, tak samozřejmě nic nezkazíte ani krkovicí popřípadě pleckem. Pečeni krájejte na tlustější plátky, které lehce naklepejte.
- Houby: Doporučuji použít čerstvé lesní houby, dají se jednoduše také použít sušené, které se dopředu na 20 minut namočí ve vroucí vodě a nebo třeba žampiony, které omáčce nepropůjčí tak výraznou houbovou chuť. Hříbky jsou vždy skvělou volbou.
- Bílé víno: Rád přidávám deci bílého vína, které nechám v základu odpařit. Pokud víno nemáte nebo se vám nechce kvůli deci otevírat, nezoufejte, skvělou omáčku uděláte i bez něj.
- Jíška: Polévku můžete zahustit třemi způsoby a ve všech figuruje hladká mouka. První způsob je ten, že si vepřové plátky obalíte v mouce a takto orestujete nebo zaprášíte houbový základ s cibulí hladkou moukou a nebo si na másle opečete svou jíšku a tu přidáte do omáčky. V receptu popíši dva zmíněné způsoby.
- Houbový prášek: Sušené houby si rozmixujete na jemný prášek a uchováte do sklenice. Kdykoli poté chcete jídlu dodat houbovou chuť, tak jej přidáte do jídla. Pokud houbový prášek také děláte, můžete 1 nebo 2 lžíce přidat pro intenzivnější houbovou chuť. Bohatě vám nahradí například houbový bujon.
- Koření: V případě houbové omáčky není potřeba vymýšlet složitosti, protože je naprosto dostačující, když v receptu vyniknou především houby. K houbám se samozřejmě hodí také kmín, černý pepř a nesmí chybět sůl. Někdo přidává třeba divoké koření jako je bobkový list, nové koření nebo jalovec.
- Chilli: Milovníci pikantních pokrmů mohou zakomponovat sušené chilli nebo čerstvou papričku.
Povedly se vám vepřové plátky na houbách?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video bramboračku s houbami. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Vepřové plátky na houbách
Jednoduchý recept na vepřové maso s houbovou omáčkou, který potěší i náročné strávníky.
Suroviny
- 800 g vepřové pečeně na plátky (popř. kýta, kotleta)
- sůl, černý pepř
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 2-3 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 ks cibule (najemno)
- 400 g lesních hub
- 1 lžička kmínu (drceného)
- 100 ml bílého vína
- 1 hrnek vody nebo vývaru (na podlití)
Postup přípravy
- Očištěné maso si nakrájejte na plátky, lehce ho naklepejte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce z obou stran. V kastrůlku rozpalte sádlo nebo olej a na něm plátky zprudka opečte dozlatova z obou stran. Opečené plátky vyndejte stranou.
- Snižte plamen, přidejte lžíci másla a cibule nakrájené najemno. Cibuli restujte dozlatova, jakmile začne zlátnout, přidejte očištěné a pokrájené houby na silnější plátky a poprašte kmínem a solí. Nechte houby ztratit přebytečnou vodu a objem a podlijte základ vínem. Víno nechte odpařit a houby opečte do zlatova.
- Základ nyní zalijte vodou nebo vývarem, vraťte plátky masa do hrnce a přiklopené duste do změknutí masa zhruba 1 hodinu. Během dušení v případě nutnosti podlévejte. Pokud se vám ke konci omáčka nezdá hustá nebo jí chcete víc, tak vytvořte na malé pánvi jíšku z 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky a přidejte do omáčky.
Poznámky
Sůl, pepř a drcený kmín můžete na začátku přidat do moučné směsi ve které plátky obalujete.
1 komentář
Připravovala jsem včera podle vašeho receptu ze spařených hub a bylo to výborné.