Vepřové maso a lesní houby, to je kombinace, která jde perfektně k sobě. Průměrný Čech zkonzumuje za rok nejvíce vepřového masa a také jsme v Evropě nejvášnivější sběrači hub. Tento recept tedy nesmí chybět.

Vepřové plátky na houbách je jednoduchý recept, který potěší každého houbaře a nebo jen milovníka houbových pokrmů. Houbová omáčka s vepřovým masem se dá servírovat s rýží, houskovým knedlíkem, bramborovým knedlíkem, těstovinami nebo třeba jen k pečivu. Volbu přílohy nechám na vás a ukážu vám to nejdůležitější – maso s omáčkou.

Jaké suroviny patří do vepřového masa na houbách?

  • Vepřové maso: Doporučuji použít vepřovou pečeni, kotlety nebo kýtu. Pokud nedáte dopustit na krkovici, tak samozřejmě nic nezkazíte ani krkovicí popřípadě pleckem. Pečeni krájejte na tlustější plátky, které lehce naklepejte.
  • Houby: Doporučuji použít čerstvé lesní houby, dají se jednoduše také použít sušené, které se dopředu na 20 minut namočí ve vroucí vodě a nebo třeba žampiony, které omáčce nepropůjčí tak výraznou houbovou chuť. Hříbky jsou vždy skvělou volbou.
  • Bílé víno: Rád přidávám deci bílého vína, které nechám v základu odpařit. Pokud víno nemáte nebo se vám nechce kvůli deci otevírat, nezoufejte, skvělou omáčku uděláte i bez něj.
  • Jíška: Polévku můžete zahustit třemi způsoby a ve všech figuruje hladká mouka. První způsob je ten, že si vepřové plátky obalíte v mouce a takto orestujete nebo zaprášíte houbový základ s cibulí hladkou moukou a nebo si na másle opečete svou jíšku a tu přidáte do omáčky. V receptu popíši dva zmíněné způsoby.
  • Houbový prášek: Sušené houby si rozmixujete na jemný prášek a uchováte do sklenice. Kdykoli poté chcete jídlu dodat houbovou chuť, tak jej přidáte do jídla. Pokud houbový prášek také děláte, můžete 1 nebo 2 lžíce přidat pro intenzivnější houbovou chuť. Bohatě vám nahradí například houbový bujon.
  • Koření: V případě houbové omáčky není potřeba vymýšlet složitosti, protože je naprosto dostačující, když v receptu vyniknou především houby. K houbám se samozřejmě hodí také kmín, černý pepř a nesmí chybět sůl. Někdo přidává třeba divoké koření jako je bobkový list, nové koření nebo jalovec.
  • Chilli: Milovníci pikantních pokrmů mohou zakomponovat sušené chilli nebo čerstvou papričku.

Povedly se vám vepřové plátky na houbách?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video bramboračku s houbami. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Vepřové plátky na houbách

5 z 1 hodnocení
Příprava 15 minut
Vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut
Porce 5
Kalorie 291
Jednoduchý recept na vepřové maso s houbovou omáčkou, který potěší i náročné strávníky.

Suroviny

  • 800 g vepřové pečeně na plátky (popř. kýta, kotleta)
  • sůl, černý pepř
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 2-3 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks cibule (najemno)
  • 400 g lesních hub
  • 1 lžička kmínu (drceného)
  • 100 ml bílého vína
  • 1 hrnek vody nebo vývaru (na podlití)

Postup přípravy 

  • Očištěné maso si nakrájejte na plátky, lehce ho naklepejte, osolte, opepřete a obalte v hladké mouce z obou stran. V kastrůlku rozpalte sádlo nebo olej a na něm plátky zprudka opečte dozlatova z obou stran. Opečené plátky vyndejte stranou.
  • Snižte plamen, přidejte lžíci másla a cibule nakrájené najemno. Cibuli restujte dozlatova, jakmile začne zlátnout, přidejte očištěné a pokrájené houby na silnější plátky a poprašte kmínem a solí. Nechte houby ztratit přebytečnou vodu a objem a podlijte základ vínem. Víno nechte odpařit a houby opečte do zlatova.
  • Základ nyní zalijte vodou nebo vývarem, vraťte plátky masa do hrnce a přiklopené duste do změknutí masa zhruba 1 hodinu. Během dušení v případě nutnosti podlévejte. Pokud se vám ke konci omáčka nezdá hustá nebo jí chcete víc, tak vytvořte na malé pánvi jíšku z 1 lžíce másla a 1 lžíce mouky a přidejte do omáčky.

Poznámky

Sůl, pepř a drcený kmín můžete na začátku přidat do moučné směsi ve které plátky obalujete.
Kalorie: 291kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, snadné recepty

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení