Hovězí plátky na houbách je tradiční české jídlo, které spojuje šťavnaté a křehké plátky masa s chutí lesních hub.

Hovězí plátky na houbách od babičky je můj oblíbený recept převzatý od babičky, která nám plátky s omáčkou servírovala k vařené rýži. Přílohu si můžete samozřejmě zvolit podle sebe, někdo preferuje k houbové omáčce knedlíky nebo třeba těstoviny. Recept vychází z čerstvých lesních hub, ale můžete použít houby sušené.

Jak připravit hovězí plátky na sušených houbách?

Je důležité vědět, jaké množství použít, protože houby obsahují víc jak 90% vody. Vždy platí, že 10 g čerstvých hub se vyrovná zhruba 120-150 g čerstvých, takže v tomto receptu vám postačí použít zhruba 20-25 g sušených hub. Houby je potřeba zalít v mističce vroucí vodou a nechat 20 minut namočené. Do jídla se poté přidávají společně s masem včetně houbové vody.

Suroviny na hovězí maso na houbách

  • Hovězí maso: Použijte kvalitní kus hovězího zadního masa tedy kýtu. Maso je potřeba nakrájet na plátky, které je dobré nasolit a opepřit čerstvě namletým pepřem. Plátky by se taky měly na stranách nakrojit, aby se vlivem tepla nekroutily.
  • Houby: Jednoznačně doporučuji přidat mix čerstvých lesních hub, které jsou tvrdší jako třeba hříbky, křemenáči, kozáci aj. Můžete také použít sušené houby nebo sáhnout po hnědých žampionech.
  • Bílé víno: Rád do receptů s houbami přidávám deci bílého vína, které jídlo krásně doplní. Nebojte se, chuť alkoholu v jídle cítit nebude, víno se nechá odpařit už v základu a propůjčí jídlu pouze svou chuť.
  • Houbový prášek: V receptu uvádím houbový prášek, který připravovala i moje babička a to jednoduše tak, že rozmixovala v mixéru sušené houby. Prášek dodá pokrmům intenzivní houbovou chuť a zároveň trošku zahušťuje.
  • Tymián: Používám čerstvý tymián, který pěstujeme celoročně na zahrádce a skvěle si rozumí s vínem i houbami. Pokud nemáte k dispozici čerstvý tymián, použijte 1 lžíci sušeného.
  • Vývar: Hodí se jídlo podlít hovězím vývarem, ale můžete sáhnout i po vodě. Omáčka bude mít díky dlouhému dušení hovězího dostatek masové chuti, kterou bude doplňovat chuť hub.
  • Chilli: Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat chilli papričku s pálivostí podle vaší chuti.
  • Smetana: Na konci do pokrmu stejně jako babička přidávám 100 ml smetany ke šlehání, která jídlo zjemní a dodá mu i krémovitou barvu a chuť. Kdo smetanu nemá rád, jednoduše ji přidávat nemusí.

Jak zahustit omáčku na houbách k hovězímu masu?

Běžně se omáčky zahušťují pomocí jíšky nebo záklechtky. Já v receptu obaluji na samém začátku plátky hovězího masa v hladké mouce, které jakmile budete dusit s houbami a vývarem zahustí omáčku. Mouka na plátcích, které orestujete dozlatova se jednoduše rozpadne a dodá chuť i požadovanou konzistenci omáčce.

Povedly se vám hovězí plátky na houbách?

Pokud se vám hovězí plátky na houbách od babičky příliš nezamlouvají, můžete zkusit náš video recept na to jak připravit vepřové plátky na houbách. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Hovězí plátky na houbách od babičky

Příprava 20 minut
Vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 20 minut
Porce 5
Kalorie 250
Hovězí plátky na houbách je oblíbený pokrm s lesními houbami, který připravíte jak z čerstvých, tak ze sušených hub.

Suroviny

  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks cibule (na kostičky)
  • 4 lžíce hladké mouky (na obalení)
  • 0,8 kg hovězího masa (kýta)
  • 4 stroužky česneku (nasekaného)
  • 300 g lesních hub (očištěných na plátky)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 100 ml bílého vína
  • 3 snítky tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
  • 0,5 l vývaru (nebo vody)
  • 1 lžička sušeného prášku z hub
  • 2 ks bobkový list
  • 100 ml smetany (33%)
  • sůl, černý pepř

Postup přípravy 

  • Hovězí maso si nakrájejte na zhruba 2 cm plátky, které z obou stran osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Ve větším hrnci si rozpalte sádlo nebo olej a plátky na něm zprudka orestujte dozlatova. Orestované plátky dávejte stranou na talíř.
  • Do tuku s výpekem dejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. K cibuli přidejte nasekaný česnek, kmín a houby nakrájené na plátky. V případě, že používáte sušené, tak houby přidáte později. Houby restujte, aby ztratily objem a orestované houby podlijte bílým vínem, které nechte odpařit.
  • Nyní podlijte základ vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso ponořené, přidejte bobkový list, tymián, lžičku houbového prášku a základ ještě osolte a opepřete. Duste pod pokličkou zhruba 2 hodiny do změknutí masa. Během dušení maso občas zkontrolujte, v případě potřeby podlijte.
  • Jakmile je maso hotové, vyndejte bobkový list, zbytek větviček tymiánu a přimíchejte do omáčky smetanu. Kdyby se vám omáčka zdála málo hustá, můžete do smetany rozmíchat lžíci hladké mouky. Podle potřeby ještě omáčku dochuťte solí s pepřem. Můžete ještě přidat lžičku lístečků tymiánu.

Poznámky

Hovězí na houbách podávejte s vařenou rýží nebo vaší oblíbenou přílohou ať už je to bramborový knedlík nebo těstoviny.
Kalorie: 250kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení