Neexistuje větší klasika českých hospod než katův šleh často zvaný jako golemův hněv, čertovo tajemství nebo pekelníkovy nudličky. Jednoduchá minutková retro směs z vepřového a zeleniny je za 30 minut na stole.

Retro katův šleh je recept, který bude obsahovat pouze čerstvé ingredience i když si kaťák během let vybudoval špatnou pověst kvůli nepoctivým podnikům. Bylo zvykem totiž v pikantní směsi zpracovat zbytky masa a zeleniny, které byly často nevalné kvality a výrazné koření mělo veškeré nedostatky skrýt.

Suroviny na retro katův šleh:

  • Vepřové maso: Katův šleh se dělá výhradně z vepřových nudliček. Lze samozřejmě zaměnit vepřové maso za hovězí nebo kuřecí, ale zde se budeme držet nejčastější varianty a to je právě vepřová.
  • Chilli: Kaťák musí být pikantní, takže chilli byste měli použít. Lze ho implementovat ve formě pálivého kečupu, přidávají se také nakládané feferonky, papričky, čerstvé nebo sušené papričky a zkrátka cokoli, co recept pořádně ožehne.
  • Kyselé okurky: Nakládačky dodávají kaťáku jeho specifickou a nakyslou chuť. Není potřeba je tepelně opracovávat a vždy je nejlepší je přidat až na samotném konci. Pokud však tepelně opracované okurky rádi nemáte, můžete je vynechat.
  • Dochucovadla: Sójovka, Worcesterová omáčka a kečup jsou základními dochucovadly, která dodávají kaťáku jeho výbornou chuť. Lze použít také lák z okurek nad rámec okurek, které se do kaťáku přidávají.
  • Zelenina: Jediná zelenina, kterou potřebujete jsou papriky. Doporučuji zvolit více barev, aby kaťák dobře vypadal. Samozřejmě nic se nestane, když použijete libovolnou papriku. Další čerstvou zeleninou, která v receptu figuruje je cibule. Já volím jednu červenou a jednu žlutou.
  • Jedlá soda a Solamyl: Maso marinujeme v jedlé sodě a Solamylu, protože jedlá soda nám pomůže narušit při krátkém marinování vlákna masa a zajistí křehkost. Solamyl (bramborový škrob) zase směs pomůže lehce zahustit. Tím, že se v receptu nepoužívá příliš tekutin, není potřeba Solamylu dávat moc.
  • Sádlo: Vždy když připravujete recept, který obsahuje vepřové maso, je volba sádla vždy tou nejlepší možnou.

Chutnal Vám retro pikantní ‚kaťák‘?

Doufám, že se vám recept povedl a také vám chutnal. Pokud máte nějaké tipy, jak recept vylepšit nebo se chcete podělit o svou zkušenost, využijte komentářů níže pod receptem. Můžete si také připravit verzi, která není minutková katův šleh podle našeho videa. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Pikantní katův šleh

Příprava 15 minut
Vaření 15 minut
Celkový čas 30 minut
Porce 4 porce
Kalorie 143
Katův šleh se skrývá často pod názvy Golemův hněv, Pekelníkovy nudličky, Čertovo tajemství, ale všichni víme o čem je řeč. Pikantní masová směs připravená na minutku a s pořádnou porcí chilli.

Suroviny

  • 350-400 g vepřového masa (kýta, plec, pečeně)
  • 1 lžička solamylu (bramborový škrob)
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžíce sádla
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená kápie, 1/2 žluté papriky, 1/2 zelené papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžíce Worcesterové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce kvalitního kečupu
  • 4 nakládané feferonky
  • 100 ml vývaru/vody
  • sůl, černý pepř
  • 2-3 kyselé okurky

Postup přípravy 

MARINOVÁNÍ

  • Vepřové maso si nakrájejte ideálně proti vláknu na tenké nudličky. Nudličky si v misce smíchejte se Solamylem, jedlou sodou, sójovou omáčkou, špetkou solí a pepře, lžičkou oleje a trochou vody, aby se směs dobře propojila. Vše promíchejte a nechte 10 minut stranou. Mezitím si nakrájejte cibule a papriky na proužky.

RESTOVÁNÍ MASA

  • Na sádle restujte zprudka dozlatova vepřové nudličky. Nehýbejte s masem během restování zhruba minutku a pak ho můžete promíchat. Důležité je, aby se maso nevařilo ve vlastní šťávě, ale jen zprudka orestovalo na barvu.

ZELENINA A DOCHUCENÍ

  • Přidejte cibuli, prolisovaný česnek a minutku restujte. Poté přidejte papriku a další 2 minuty restujte. Nakonec přidejte protlak s uzenou paprikou, půl minutky restujte a ještě přidejte worcester, cukr, kečup a nakládané feferonky. Zlehka podlijte vývarem nebo vodou a nechte společně probublávat 2-3 minuty.

ZAKONČENÍ

  • Nakonec směs podle chuti dosolte a opepřete, vypněte plotýnku a vmíchejte nudličky kyselých okurek. Pikantní katův šleh podávejte se smaženými bramboráčky, k hranolkům nebo ke šťouchaným bramborám.

Poznámky

TIP: Před restováním masa můžete orestovat kus bůčku nebo slaniny, aby pustila tuk. Poté slaninu vyndejte a přidejte ji až při zakončení.
Kalorie: 143kcal
chod: Hlavní chod, Večeře
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: pikantní, snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení