Thajské kari je oblíbený recept thajské kuchyně. Existuje několik druhů thajského kari např. green thai curry, yellow thai curry a red thai curry.
Thajské kari s kokosovým mlékem je skvělá volba pokud máte chuť na pikantní a zároveň jemnou omáčku. Kari lze připravit z různých druhů masa, ale já vám dnes ukáži, jak připravuji žluté thajské kari plné zeleniny, masa a krémové pikantní omáčky. Jako příloha se ke kari skvěle hodí rýže, já volím nejčastěji jasmínovou rýži nebo basmati.
Další ingredience, které lze do thajského kari přidat:
- Hrášek – mladé lusky nebo uzrálé plody hrášku
- Květák – rozebraný na malé růžičky
- Zelené fazolky
- Cuketa
- Lilek
- Cizrna
- Kešu
Chutnalo vám thajské kari s kokosovým mlékem?
Thajské kari s kokosovým mlékem vám také krásně ochutí domácí omáčka Sriracha. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.
Thajské kari s kokosovým mlékem
Pikantní díky chilli a zároveň jemná chuť díky kokosové omáčce. Skvělá kombinace ve spojení s kari kořením dělá z tohoto jídla pochoutku, která nezklame.
Suroviny
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 ks cibule (najemno)
- 1 ks zázvor (4 cm) (nastrouhaný)
- 4 stroužky česnek (prolisovaný)
- 600 g kuřecí maso stehenní (na kousky)
- 3 ks mrkev (střední)
- 2 ks chilli (najemno)
- 2 ks žlutá a červená paprika (na proužky)
- 400 ml kokosové mléko
- 1 lžíce sušená bazalka
- 3 lžíce kari koření
- 2 lžíce rybí omáčka
- 1 lžíce sójová omáčka
- 1 ks pórek (na kolečka)
- sůl, černý pepř
Postup přípravy
- Kousek zázvoru si oloupejte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, papriky nakrájejte na proužky, mrkev na šikmé plátky nebo na julienne nudličky, bílou část pórku na kolečka a česnek nasekejte. Kuřecí maso si nakrájejte na nudličky nebo kostky.
- Ve větším woku na přepuštěném másle nebo oleji nechte zesklovatět cibuli najemno společně se zázvorem a nasekaným česnekem. Jakmile je cibule průhledná, orestujte maso.
- K orestovanému masu přidejte veškerou zeleninu kromě pórku, který nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu a restujte. Během restování přidejte kari koření, základ osolte a opepřete a nakonec vmíchejte kokosové mléko. Přidejte bazalku, rybí a sójovou omáčku a přiklopené duste zhruba 25 minut.
- Nyní wok odkryjte a přidejte pórek. Zelenina pustí hodně vody a doporučuji v této fázi udělat trošku světlé jíšky na malé pánvi, kdy rozehřejete 1 lžíci másla, kterou zaprášíte 1 lžící hladké mouky, zpěníte a poté vmícháte do pokrmu.
- Nakonec jídlo dochuťte solí, pepřem a sušeným chilli podle chuti. Podávejte s rýží.
1 komentář
Udělala jsem s květákem místo paprik, které jsem neměla a výborné.