Thajské kari je oblíbený recept thajské kuchyně. Existuje několik druhů thajského kari např. green thai curry, yellow thai curry a red thai curry.

Thajské kari s kokosovým mlékem je skvělá volba pokud máte chuť na pikantní a zároveň jemnou omáčku. Kari lze připravit z různých druhů masa, ale já vám dnes ukáži, jak připravuji žluté thajské kari plné zeleniny, masa a krémové pikantní omáčky. Jako příloha se ke kari skvěle hodí rýže, já volím nejčastěji jasmínovou rýži nebo basmati.

Další ingredience, které lze do thajského kari přidat:

  • Hrášek – mladé lusky nebo uzrálé plody hrášku
  • Květák – rozebraný na malé růžičky
  • Zelené fazolky
  • Cuketa
  • Lilek
  • Cizrna
  • Kešu

Chutnalo vám thajské kari s kokosovým mlékem?

Thajské kari s kokosovým mlékem vám také krásně ochutí domácí omáčka Sriracha. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Thajské kari s kokosovým mlékem

5 z 1 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 1 hodina
Porce 4
Kalorie 246
Pikantní díky chilli a zároveň jemná chuť díky kokosové omáčce. Skvělá kombinace ve spojení s kari kořením dělá z tohoto jídla pochoutku, která nezklame.

Suroviny

  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 ks cibule (najemno)
  • 1 ks zázvor (4 cm) (nastrouhaný)
  • 4 stroužky česnek (prolisovaný)
  • 600 g kuřecí maso stehenní (na kousky)
  • 3 ks mrkev (střední)
  • 2 ks chilli (najemno)
  • 2 ks žlutá a červená paprika (na proužky)
  • 400 ml kokosové mléko
  • 1 lžíce sušená bazalka
  • 3 lžíce kari koření
  • 2 lžíce rybí omáčka
  • 1 lžíce sójová omáčka
  • 1 ks pórek (na kolečka)
  • sůl, černý pepř

Postup přípravy 

  • Kousek zázvoru si oloupejte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, papriky nakrájejte na proužky, mrkev na šikmé plátky nebo na julienne nudličky, bílou část pórku na kolečka a česnek nasekejte. Kuřecí maso si nakrájejte na nudličky nebo kostky.
  • Ve větším woku na přepuštěném másle nebo oleji nechte zesklovatět cibuli najemno společně se zázvorem a nasekaným česnekem. Jakmile je cibule průhledná, orestujte maso.
  • K orestovanému masu přidejte veškerou zeleninu kromě pórku, který nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu a restujte. Během restování přidejte kari koření, základ osolte a opepřete a nakonec vmíchejte kokosové mléko. Přidejte bazalku, rybí a sójovou omáčku a přiklopené duste zhruba 25 minut.
  • Nyní wok odkryjte a přidejte pórek. Zelenina pustí hodně vody a doporučuji v této fázi udělat trošku světlé jíšky na malé pánvi, kdy rozehřejete 1 lžíci másla, kterou zaprášíte 1 lžící hladké mouky, zpěníte a poté vmícháte do pokrmu.
  • Nakonec jídlo dochuťte solí, pepřem a sušeným chilli podle chuti. Podávejte s rýží.
Kalorie: 246kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Thajská
klíčové slovo: pikantní

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení