Go Back

Hovězí po burgundsku

5 z 1 hodnocení
Příprava 30 minut
Vaření 2 hodin 30 minut
Celkový čas 3 hodin
Porce 6
Kalorie 121
Francouzská specialita vhodná jako sváteční oběd a podávaná s bramborovým pyré. Omáčka plná chutí hovězího masa a červeného vína.

Suroviny

  • 100 g slaniny (nebo špeku)
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 3 ks mrkve (300 g)
  • 4 ks šalotky (150 g)
  • 70 g rajského protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 0,7 l burgundského vína (Pinot Noir, Rulandské šedé)
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 2 ks bobkový list
  • 4 kuličky nové koření
  • 2 stroužky česneku (prolisovaného)
  • sůl, pepř

CIBULKY A ŽAMPIONY

  • 3 lžíce másla
  • 200 g nakládaných cibulek
  • 200 g žampionů
  • 20 g slaniny

Postup přípravy 

  • Ve velkém hrnci začněte opékat slaninu s olejem nebo přepuštěným máslem. Slaninu nechte pustit tuk a lehce zezlátnout a poté ji dejte stranou. Na rozpáleném tuku postupně opékejte kusy masa dozlatova a během opékání je osolte a opepřete. Opečené kusy masa dávejte stranou do mísy nebo hlubokého talíře.
  • Dejte do tuku s výpekem mrkev a 5 minut ji opékejte. K orestované mrkvi přidejte nasekanou šalotku a opékejte dozlatova. Přidejte rajský protlak, promíchejte a krátce prosmažte. Zaprašte základ hladkou moukou a mouku v tuku rozmíchejte. Zalijte 100 ml vína a jíšku v něm rozmíchejte, poté zalijte polovinou vína a víno nechte odpařit na polovinu. To samé udělejte i se zbytkem vína.
  • Přidejte zpět maso, slaninu, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte veškeré koření včetně česneku. Základ ještě osolte a opepřete a vypněte plamen. Přiklopený hrnec dejte péct do trouby na 160° na 2 hodiny. Pozvolné pečení zajistí, že maso zkřehne. Maso bude hotové v okamžiku, kdy jej půjde nakrájet i vidličkou.
  • Hrnec vyndejte z trouby, vyndejte veškeré koření. Zvlášť si v menší pánvičce dejte restovat slaninu a lžičku másla a jakmile pustí tuk, přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Orestujte je dozlatova a poté vsypte do hrnce. Na stejné pánvi orestujte na přepuštěném másle perličkové cibulky dozlatova, které také přidejte do omáčky. Promíchejte a máte hotovo.

Poznámky

Hovězí po burgundsku podávejte s bramborovým pyré (kaší). Můžete vyzkoušet udělat celerovo-bramborové pyré, které se k receptu skvěle hodí.
Kalorie: 121kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Francouzská
klíčové slovo: omáčky