Ve velkém hrnci začněte opékat slaninu s olejem nebo přepuštěným máslem. Slaninu nechte pustit tuk a lehce zezlátnout a poté ji dejte stranou. Na rozpáleném tuku postupně opékejte kusy masa dozlatova a během opékání je osolte a opepřete. Opečené kusy masa dávejte stranou do mísy nebo hlubokého talíře.
Dejte do tuku s výpekem mrkev a 5 minut ji opékejte. K orestované mrkvi přidejte nasekanou šalotku a opékejte dozlatova. Přidejte rajský protlak, promíchejte a krátce prosmažte. Zaprašte základ hladkou moukou a mouku v tuku rozmíchejte. Zalijte 100 ml vína a jíšku v něm rozmíchejte, poté zalijte polovinou vína a víno nechte odpařit na polovinu. To samé udělejte i se zbytkem vína.
Přidejte zpět maso, slaninu, zalijte vývarem nebo vodou a přidejte veškeré koření včetně česneku. Základ ještě osolte a opepřete a vypněte plamen. Přiklopený hrnec dejte péct do trouby na 160° na 2 hodiny. Pozvolné pečení zajistí, že maso zkřehne. Maso bude hotové v okamžiku, kdy jej půjde nakrájet i vidličkou.
Hrnec vyndejte z trouby, vyndejte veškeré koření. Zvlášť si v menší pánvičce dejte restovat slaninu a lžičku másla a jakmile pustí tuk, přidejte žampiony nakrájené na čtvrtky. Orestujte je dozlatova a poté vsypte do hrnce. Na stejné pánvi orestujte na přepuštěném másle perličkové cibulky dozlatova, které také přidejte do omáčky. Promíchejte a máte hotovo.
Poznámky
Hovězí po burgundsku podávejte s bramborovým pyré (kaší). Můžete vyzkoušet udělat celerovo-bramborové pyré, které se k receptu skvěle hodí.