Makarony se sýrem (angl. Mac & Cheese) pochází ze spojených států amerických a jedná se o velmi jednoduché a dobré jídlo.
- 250 g těstoviny (kolínka)
- 250 g sýr čedar
- 100 g parmazán
- 100 g čerstvý sýr
- 1 lžička mletá uzená paprika
- 2 ks paprička jalapeňo
- 100 g slanina
Bešamelová omáčka
- 25 g máslo
- 25 g hladká mouka
- 500 ml plnotučné mléko
Těstoviny si uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte a dejte do pekáčku. Slaninu si nakrájejte na kostičky a v menší pánvi na mírném ohni slaninu opékejte, aby pustila tuk a lehce zezlátla. Sceďte ji a přidejte k těstovinám.
Připravte bešamelovou omáčku tak, že si z mouky a másla připravíte světlou jíšku a nakonec ji zalijete mlékem a jíšku v něm rozpustíte. Do bešamelové omáčky přidejte čerstvý sýr a postupně po menších množstvích přisypávejte a rozpouštějte čedar s parmezánem. Od každého druhu sýra si nechte zhruba 50 g na posypání.
Sýrovou omáčkou zalijte těstoviny v pekáči, přidejte nasekané jalapeňo papričky, lehce osolte, opepřete a dobře vše promíchejte. Horní vrstvu posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 180 stupňů po dobu 10-15 minut, aby vršek hezky zezlátl.