Vepřové rizoto je oblíbené jídlo, které spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Šťavnaté kousky vepřového masa, doplněné zeleninou a rajským protlakem vytvoří dokonalou chuť na talíři.
Suroviny
2lžícesádla(oleje)
1kscibule(větší kus)
400gvepřového masa(plec, pečeně)
2stroužkyčesneku
1ksvelký rajský protlak(140 g)
1lžícemleté sladké papriky
1lžičkamleté uzené papriky
1ksčervená paprika
2ksmrkev
300grýže
600mlvody(vývaru)
3hrstimraženého hrášku
sůl, černý pepř
K PODÁVÁNÍ
kyselé okurky
strouhaný sýr(eidam, gouda)
čerstvá nasekaná petrželka
Postup přípravy
Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Poté si oloupejte mrkve a společně s červenou paprikou je nakrájejte na kostičky. Česnek si nasekejte najemno.
Olej si rozpalte na středním ohni a začněte restovat cibulku. Cibuli orestujte, aby zesklovatěla (zprůhledněla). K cibuli přidejte kousky masa, osolte, opepřete a maso orestujte dozlatova. Ke konci restování masa přidejte také česnek.
K orestovanému masu přidejte protlak a krátce ho prosmažte, aby jeho barva ze sytě červené ztmavla. Podlijte troškou vody, aby pánev lehce zchladla a přisypte sladkou i uzenou papriku. Restujte půl minutky a poté podlijte zhruba 100 ml vody, přidejte papriku a mrkev a 20 minut poduste pod pokličkou.
Po podušení přisypte rýži a a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Opět hrnec přikryjte a duste dokud se rýže neuvaří a neabsorbuje veškerou vodu. Nakonec přisypte mražený hrášek a jídlo ještě dochuťte solí s čerstvě namletým pepřem. Nechte krátce prohřát a máte hotovo.
Poznámky
Hotové rizoto podávejte s kyselými okurkami a bohatě posypané strouhaným sýrem. Použijte klidně eidam nebo goudu.