Go Back

Rizoto s vepřovým masem

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina
Porce 4
Kalorie 129
Vepřové rizoto je oblíbené jídlo, které spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Šťavnaté kousky vepřového masa, doplněné zeleninou a rajským protlakem vytvoří dokonalou chuť na talíři.

Suroviny

  • 2 lžíce sádla (oleje)
  • 1 ks cibule (větší kus)
  • 400 g vepřového masa (plec, pečeně)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks velký rajský protlak (140 g)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 ks červená paprika
  • 2 ks mrkev
  • 300 g rýže
  • 600 ml vody (vývaru)
  • 3 hrsti mraženého hrášku
  • sůl, černý pepř

K PODÁVÁNÍ

  • kyselé okurky
  • strouhaný sýr (eidam, gouda)
  • čerstvá nasekaná petrželka

Postup přípravy 

  • Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Poté si oloupejte mrkve a společně s červenou paprikou je nakrájejte na kostičky. Česnek si nasekejte najemno.
  • Olej si rozpalte na středním ohni a začněte restovat cibulku. Cibuli orestujte, aby zesklovatěla (zprůhledněla). K cibuli přidejte kousky masa, osolte, opepřete a maso orestujte dozlatova. Ke konci restování masa přidejte také česnek.
  • K orestovanému masu přidejte protlak a krátce ho prosmažte, aby jeho barva ze sytě červené ztmavla. Podlijte troškou vody, aby pánev lehce zchladla a přisypte sladkou i uzenou papriku. Restujte půl minutky a poté podlijte zhruba 100 ml vody, přidejte papriku a mrkev a 20 minut poduste pod pokličkou.
  • Po podušení přisypte rýži a a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Opět hrnec přikryjte a duste dokud se rýže neuvaří a neabsorbuje veškerou vodu. Nakonec přisypte mražený hrášek a jídlo ještě dochuťte solí s čerstvě namletým pepřem. Nechte krátce prohřát a máte hotovo.

Poznámky

Hotové rizoto podávejte s kyselými okurkami a bohatě posypané strouhaným sýrem. Použijte klidně eidam nebo goudu.
Kalorie: 129kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: zdravé recepty