Domácí fermentovaná chilli omáčka Sriracha je perfektní volbou pro ty, kdo milují výrazné a pikantní chutě. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou této ikonické omáčky, jejíž pálivost si můžete přizpůsobit.

Domácí chilli omáčka SRIRACHA je pálivá omáčka z čerstvých chilli papriček, která sice vyžaduje nějaký čas na přípravu, ale sami mi dáte za pravdu, že výsledek bude stát za to. Do omáčky používám zralé (červené) papričky jalapeños. Pokud použijete pálivější odrůdu, tak výsledná omáčka bude také více pikantní.

V receptu jsem se pokusil napodobit (a musím sebekriticky říct, že celkem úspěšně) chuť a konzistenci legendární srirachy od Huy Fong Foods neboli té „s tím kohoutem“ na obalu. Všiml jsem si, že v poslední době už není tolik k dostání a tím, že Huy Fong Foods nemá ochrannou známku na tuto omáčku, tak je trh zaplaven napodobeninami.

Suroviny na domácí chilli omáčku sriracha

  • Chilli papričky: Zvolené chilli papričky jsou alfou a omegou tohoto receptu. Určují i pálivost i chuť. Doporučuji použít červené jalapeños, které mají tlustou a šťavnatou dužinu, mírnou, ale zároveň dostačující pálivost a příjemnou vůni. Alternativně můžete přidat k ostatním jalapeñoskám jednu pálivější papričku např. Habanero nebo Bhut Jolokia.
  • Česnek: Samozřejmě stejně jako do pravé omáčky sriracha patří do tohoto receptu stroužky čerstvého česneku, které omáčku příjemně ochutí a dodají jí vůni. Alternativně by se dal použít i česnek sušený, ale nemám zkušenost s jeho dávkováním.
  • Třtinový cukr: Můžete ho nahradit i klasickým cukrem krystal, ke kterému se příliš nepřikláním. Nicméně množství cukru je oproti ostatním ingrediencím v omáčce zanedbatelné.
  • Sůl: Sůl slouží jako konzervant a zároveň zvýrazňuje chuť omáčky, trošku soli v omáčce rozhodně není na škodu.
  • Jablečný ocet: Tady se přiznám, že nemám zkušenost s nahrazením tohoto octa jiným druhem ať už kvasným lihovým nebo třeba vinným. Doporučuji se zde tedy držet receptu.
  • Glutaman sodný: V receptu ho nepoužívám, protože se jedná o ne nutně nezbytnou přísadu, která zvýrazňuje chuť, ale pokud máte s glutamátem zkušenosti a používáte ho, můžete ho zahrnout do tohoto receptu. V praxi to bude znamenat, že vám omáčka pokrm, který budete dochucovat nejen udělá pikantním, ale zvýrazní vám chutě jídla celkově.

S čím domácí chilli omáčku sriracha jíst?

  • Asijská kuchyně – Sriracha je skvělá do polévek pho, nudlových pokrmů nebo třeba k sushi.
  • Mexická kuchyně – Tato kuchyně je úzce spjatá s konzumací chilli papriček jalapeños, takže enchiladas, tacos, burritos, flautas ochutíte pár kapkami.
  • Grilování – Sriracha se samozřejmě hodí také ke grilovanému masu nebo grilovaným pokrmům celkově. Můžete ji také použít do samotné marinády.
  • Sendviče a burgery – Sice raději do burgerů i sendvičů používám nakládané papričky jalapeños, ale pokud nejsou k dispozici, tak je volba srirachy na místě. McDonald’s dokonce nabízel speciální nabídku s omáčkou sriracha.
  • Polévky a dušené pokrmy – Můžete omáčku použít do guláše, chilli con carne nebo jiného ragú a svůj účel splní také ve vývarech nebo zeleninových polévkách.

Domácí chilli omáčka SRIRACHA a její skladování

Tím, že omáčka projde varem i fermentací a navíc obsahuje konzervanty jako je sůl a jablečný ocet, tak lze předpokládat v delší trvanlivost. Nicméně otevřenou omáčku uchovávejte klasicky v lednici. Trvanlivost omáčky lze prodloužit, takže pokud uděláte např. trojnásobné množství než v receptu uvádím, zavařte ji. Můžete si jednu lahvičku s omáčkou naplnit a dát do lednice a zbytek si zavařit do sklenic. Vždy když vám dojde omáčka, jen otevřete novou a doplníte.

Líbil se vám recept na chilli omáčku?

Doufám, že se vám omáčka povedla a chutná vám. Budu rád, když se pochlubíte v komentáři nebo doplníte vaše tipy. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Domácí chilli omáčka SRIRACHA

Příprava 30 minut
Vaření 20 minut
Kvašení 168 hodin
Celkový čas 168 hodin 50 minut
Porce 20
Kalorie 10
Domácí chilli omáčka sriracha je ideální způsob, jak si vychutnat pikantní a svěží chuť této legendární omáčky bez umělých přísad. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si srirachu přesně podle vaší chuti – s perfektní rovnováhou sladkosti, kyselosti a pálivosti.

Suroviny

  • 600 g červených jalapeños papriček
  • 6 stroužků česneku
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 120 ml jablečného octa

Postup přípravy 

  • Papričky zbavte zelených stonků a pořádně je opláchněte. Nemusíte je zbavovat semen, ty později přecedíte přes sítko. Vložte chilli papričky, česnek, cukr a sůl do kuchyňského mixéru a nasekejte na velmi jemnou pastu. Připravenou směs nyní přelijte do vyvařené, čisté sklenice a přikryjte potravinářskou fólií. Sklenici nechte na temném místě při pokojové teplotě.
  • Každý den sklenici otevřete a zamíchejte. Papričky začnou brzy kvasit a budou se v ní tvořit bublinky za cca. 3-5 dní. Nechte je ještě další 2-3 dny nabývat (budou působit nadýchaně). V momentě, kdy nebudou už nabírat na objemu přejděte na další krok.
  • Nyní zkvašenou chilli pastu vložte opět do mixéru a přidejte jablečný ocet. Vše důkladně rozmixujte na hladkou pastu, kterou budete nyní pasírovat přes jemný cedník. K pasírování doporučuji použít plastovou stěrku, která vám práci zjednodušší. V cedníku budou zůstávat semínka a větší kousky paprik. POZOR: Tyto 'zbytky' lze naložit do olivového oleje a připravit tak chilli olej.
  • Nakonec směs dejte do hrnce a na mírném ohni ji zahřívejte 10-15 minut (nebo déle) dokud krásně nezhoustne.
Kalorie: 10kcal
chod: Dresink
Kuchyně: Asijská
klíčové slovo: dipy a dresinky, vegetariánské recepty

Napište komentář

Hodnocení