Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které spojuje propečené hovězí maso s lahodnou, krémovou omáčkou plnou kořenové zeleniny zjemněnou smetanou.
Luxusní svíčková na smetaně lépe řečeno hovězí pečeně s omáčkou na smetaně je trošku pracnější recept na přípravu, ale výsledek bude stát za to. Recept dělám z kulaté pleci, které se říká falešná svíčková. Každá domácnost omáčku připravuje trošku odlišným způsobem a my si ukážeme trošku modernější verzi, která je chuťově fantastická.
Suroviny na luxusní svíčkovou na smetaně
- Hovězí maso: Základem receptu je hovězí maso a od toho se bude pokrm odvíjet. Sáhněte po kulaté nebo loupané pleci, hovězím zadním nebo alternativně po květové špičce či karabáčku.
- Kořenová zelenina: Ta musí být v receptu obsažena vždy, každý kuchař však může zvolit libovolný poměr kořenové zeleniny. Nejvíce se vyvažuje výrazná oranžová barva v mrkvi s bílou barvou obsaženou v celeru a petrželi. Je dobré, když omáčka není příliš světlá a ani příliš oranžová.
- Cukr, citron, ocet: Tyto suroviny jsou základními elementy sladké a kyselé chutě, která by v omáčce měla být vyvážená a taková příjemně sladkokyselá. Pokud nepoužijete citron, musíte přidat více octa.
- Hovězí vývar: Samozřejmě za pomocí hovězího vývaru dosáhnete nejlepšího a nejintenzivnějšího chuťového výsledku. Použijte klidně vodu pokud vývar nemáte, protože maso se s kořením a zeleninou bude dlouho péct. Nemusíte se tedy bát, že bez vývaru hovězí pečeni na smetaně neuděláte.
- Smetana: Je to recept na smetaně? Je. Přidejte tedy celý kelímek (cca. 200 ml) tučné smetany. Nešiďte recept smetanou na vaření nebo mlékem, protože poctivá svíčková musí být opravdu jemná a krémová.
- Brusinkový džem: Přesto, že většina ví, že brusinkový džem/marmeláda se přidává při podávání, je dobré 2 lžíce přidat i do omáčky před rozmixováním.
Čím se zahušťuje svíčková?
Odpověď zní ničím, co tam nepatří. Tedy žádná mouka, jíška nebo záklechtka. Omáčka získá hustotu díky rozmixované zelenině, která vám omáčku sama zahustí.
Z jakého masa je nejlepší hovězí pečeně na smetaně?
Název zní ošemetně kvůli slovíčku „svíčková“, ale pravé svíčkové je do omáčky prostě škoda. Je to příliš libový kus masa, které neobsahují skoro žádný kolagen, který dodává omáčce chuť i konzistenci. Použijte tedy buďto kulatou plec, které se říká falešná svíčková, loupanou plec, hovězí zadní, karabáček nebo květovou špičku.
Povedla se vám luxusní svíčková na smetaně?
Doufám, že se vám tento recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video svíčková na smetaně. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Luxusní svíčková na smetaně
Suroviny
- 1 kg hovězí maso (kulatá plec, hovězí zadní)
- 200 g anglická slanina
- 50 g máslo
- 3 lžíce olej
- 4 ks mrkev (na kostky)
- 3 ks petržel (na kostky)
- 1/3 ks bulvový celer (na kostky)
- 1 ks větší cibule (na kostičky)
- 1 lžíce cukr
- 1 ks citron (oloupaný, přepůlený)
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 1 lžíce ocet
- 750 ml vývar (nebo voda)
- 10 kuliček černý pepř
- 10 kuliček nové koření
- 2 ks bobkový list
- 200 ml tučná smetana (33%)
- 1-2 lžíce brusinkový džem (marmeláda)
K PODÁVÁNÍ
- plátky citronu
- šlehačka (domácí)
- brusinkový džem
Postup přípravy
- Z kusu slaniny odkrojte 3-4 mírně zkosené hranoly a dejte je do mrazáku, aby ztuhly a dalo se s nimi maso prošpikovat. Špikovat můžete také kořenovou zeleninou. Jakmile vám slanina zmrzne, maso tenkým špičatým nožem prořízněte a do otvoru dejte slaninu. Maso poté ze všech stran nasolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
- MARINOVÁNÍ: Tento krok můžete vynechat. Osolené a opepřené maso potřete olejem ze všech stran a posypte rozdrobeným tymiánem a bobkovým listem. Maso pevně svažte provázkem, aby si udrželo tvar, a vložte ho do skleněného pekáčku. Kořenovou zeleninu oloupejte, nakrájejte na kostky a přidejte k masu. Pekáček přiklopte a uložte do chladu.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo s olejem a na středním ohni opečte maso ze všech stran dozlatova. Maso odložte stranou a do hrnce přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Nechte slaninu vypéct, aby pustila tuk a poté přisypte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, které společně orestujte do zlatavé barvy.
- Přisypte lžíci cukru a za stálého míchání ho nechte karamelizovat. Z citronu odkrojte slupku spolu s bílou částí, rozkrojte ho na poloviny a přidejte do základu. Vmíchejte plnotučnou hořčici, ocet a nechte krátce povařit. Pak vše zalijte vývarem nebo vodou. Plotnu vypněte a koření vcelku si dejte do sáčku na koření a vhoďte do kastrůlku. Přidejte také opečené maso, přiklopte a dejte péct do trouby na 160°C na 2 hodiny.
- Vyjměte maso z hrnce a nakrájejte ho na plátky, koření odstraňte a základ vraťte na mírný plamen na plotně. Přilijte tučnou smetanu a vařte ještě 5–10 minut. Poté směs rozmixujte, a pokud bude příliš hustá, přilévejte postupně mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Během mixování přidejte do omáčky i 1-2 lžíce brusinkového džemu. Můžete také omáčku přecedit přes jemné síto pro hladší strukturu, ale není to nutné.
- Nakonec omáčku dochuťte solí, cukrem a pokud chcete přidat více kyselosti, tak trochou octa nebo citronové šťávy. Svíčkovou na smetaně podávejte s plátkem masa, knedlíky, plátkem citronu, brusinkovým džemem a šlehačkou.