Špagety s mletým masem je oblíbené italské jídlo, které se snadno připravuje a je plné chutí. Tento recept vás provede jednoduchými kroky k vytvoření bohaté omáčky, která skvěle doplní špagety.

Milánské špagety s mletým masem jsou méně pracnější oproti boloňskému ragú, které se správně se špagetami ani nepodává. Základem je rajčatová omáčka doplněná o libovolný druh masa nebo v krajním případě uzenin. Zapomeňte na kečup, který ve špagetách nemá co dělat.

Suroviny na milánské špagety s mletým masem

  • Pasta: Recept se sice jmenuje milánské špagety, ale můžete použít jakékoli jiné těstoviny pokud vám zrovna špagety nechutnají. Špagety vařte vždy podle návodu na obalu v osolené vroucí vodě tak, aby byly na zkus (tzv. al dente).
  • Mleté maso: Existuje vícero druhů mletého masa a já vám doporučuji mix hovězího a vepřového masa. Hovězí dodá intenzivní masovou chuť pokrmu a vepřové zajistí šťavnatost. Můžete však použít i samostatně vepřové, hovězí nebo v krajním případě drůbeží ke kterému se tolik nepřikláním.
  • Rajčata: Do receptu potřebujete dostat chuť rajčat, takže máte několik možností. Buďto použijete čerstvá rajčata, která je ale vhodné nejdřív spařit a oloupat a počítejte s tím, že jsou plná vody a bude jim trvat déle než je ‚rozvaříte‘. Já používám loupaná rajčata v plechovce nebo rajčatovou passatu, kterou doplňuji o rajský protlak, který má intenzivnější chuť i barvu.
  • Koření: Použijte klasicky divoké koření jako jsou bobkové listy a nové koření a dále italské bylinky jako je tymián, oregano, rozmarýn. Můžete použít lžíci od každé sušené bylinky zvlášť nebo sáhnout po mixu italského koření a přidat větší množství.
  • Cukr: Rajčata jsou typická svou kyselostí, kterou je dobré v omáčce neutralizovat nebo vyvážit sladkým. Můžete do omáčky přidat 2-3 lžíce cukru nebo přilít půl deci mléka, která kyselost neutralizuje.

Jak udělat směs na špagety?

Na oleji si orestujete cibuli, česnek a poté maso. K masu přidejte protlak, krátce prosmažte, zalijte rajčatovým pyré a podlijte vodou. Přidejte bylinky, koření, sůl a pepř povařte alespoň 45 minut, aby maso změklo a bylinky ochutily omáčku. Vyndejte koření, dochuťte cukrem a v případě potřeby solí s pepřem nebo bylinkami pokud máte rádi. Hotovou omáčku podávejte k uvařeným těstovinám.

Chutnaly vám špagety s mletým masem?

Doufám, že se vám tento recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video milánské špagety. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Milánské špagety s mletým masem

Příprava 20 minut
Vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 50 minut
Porce 4
Špagety s mletým masem jsou klasickým rychlým pokrmem, který spojuje šťavnatou omáčku s masem a jemnou chutí rajčat.

Suroviny

  • 3 lžíce olej
  • 1 ks cibule (velká)
  • 500 g mleté maso (mix)
  • 500 g rajčatová passata
  • 70 g rajský protlak
  • 1 ks bobkový list
  • 2 kuličky nové koření
  • 2 stroužky česnek (nasekaný)
  • 2-3 lžíce cukr
  • 2 lžíce italských bylinek (nebo lžička oregana, lž. tymiánu, lž. rozmarýnu, lž. bazalky)
  • sůl, čerstvě mletý pepř

K PODÁVÁNÍ

  • 300 g špagety (v suchém stavu)
  • 200 g strouhaný sýr (podle chuti)
chod: Hlavní chod, Večeře
Kuchyně: Italská
klíčové slovo: omáčky, snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení