Špagety s mletým masem je oblíbené italské jídlo, které se snadno připravuje a je plné chutí. Tento recept vás provede jednoduchými kroky k vytvoření bohaté omáčky, která skvěle doplní špagety.
Milánské špagety s mletým masem jsou méně pracnější oproti boloňskému ragú, které se správně se špagetami ani nepodává. Základem je rajčatová omáčka doplněná o libovolný druh masa nebo v krajním případě uzenin. Zapomeňte na kečup, který ve špagetách nemá co dělat.
Suroviny na milánské špagety s mletým masem
- Pasta: Recept se sice jmenuje milánské špagety, ale můžete použít jakékoli jiné těstoviny pokud vám zrovna špagety nechutnají. Špagety vařte vždy podle návodu na obalu v osolené vroucí vodě tak, aby byly na zkus (tzv. al dente).
- Mleté maso: Existuje vícero druhů mletého masa a já vám doporučuji mix hovězího a vepřového masa. Hovězí dodá intenzivní masovou chuť pokrmu a vepřové zajistí šťavnatost. Můžete však použít i samostatně vepřové, hovězí nebo v krajním případě drůbeží ke kterému se tolik nepřikláním.
- Rajčata: Do receptu potřebujete dostat chuť rajčat, takže máte několik možností. Buďto použijete čerstvá rajčata, která je ale vhodné nejdřív spařit a oloupat a počítejte s tím, že jsou plná vody a bude jim trvat déle než je ‚rozvaříte‘. Já používám loupaná rajčata v plechovce nebo rajčatovou passatu, kterou doplňuji o rajský protlak, který má intenzivnější chuť i barvu.
- Koření: Použijte klasicky divoké koření jako jsou bobkové listy a nové koření a dále italské bylinky jako je tymián, oregano, rozmarýn. Můžete použít lžíci od každé sušené bylinky zvlášť nebo sáhnout po mixu italského koření a přidat větší množství.
- Cukr: Rajčata jsou typická svou kyselostí, kterou je dobré v omáčce neutralizovat nebo vyvážit sladkým. Můžete do omáčky přidat 2-3 lžíce cukru nebo přilít půl deci mléka, která kyselost neutralizuje.
Jak udělat směs na špagety?
Na oleji si orestujete cibuli, česnek a poté maso. K masu přidejte protlak, krátce prosmažte, zalijte rajčatovým pyré a podlijte vodou. Přidejte bylinky, koření, sůl a pepř povařte alespoň 45 minut, aby maso změklo a bylinky ochutily omáčku. Vyndejte koření, dochuťte cukrem a v případě potřeby solí s pepřem nebo bylinkami pokud máte rádi. Hotovou omáčku podávejte k uvařeným těstovinám.
Chutnaly vám špagety s mletým masem?
Doufám, že se vám tento recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video milánské špagety. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Milánské špagety s mletým masem
Suroviny
- 3 lžíce olej
- 1 ks cibule (velká)
- 500 g mleté maso (mix)
- 500 g rajčatová passata
- 70 g rajský protlak
- 1 ks bobkový list
- 2 kuličky nové koření
- 2 stroužky česnek (nasekaný)
- 2-3 lžíce cukr
- 2 lžíce italských bylinek (nebo lžička oregana, lž. tymiánu, lž. rozmarýnu, lž. bazalky)
- sůl, čerstvě mletý pepř
K PODÁVÁNÍ
- 300 g špagety (v suchém stavu)
- 200 g strouhaný sýr (podle chuti)