Mexická kuchyně je celosvětově proslulá a jejími typickými surovinami jsou fazole, hovězí maso, chilli, rajčata, tortillas a sýr. Co takhle vyzkoušet výborné zapečené enchiladas s mletým hovězím masem a všemi ostatními surovinami?

Mexické enchiladas s mletým masem dělám výhradně z hovězího masa, které společně s rajčatovou omáčkou, fazolemi a kořením vytvoří ragú, kterým se následně plní tortily. Tortilly se vyskládají na plech a poté zapečou přelité zbytkem omáčky a posypané sýrem. Nakonec se enchiladas naservírují s plátky avokáda, nasekanou červenou cibulkou a čerstvým koriandrem jak káže mexická tradice.

Enchiladas jsou můj oblíbený recept, protože se dají připravit a poté čerstvé zapéct podle potřeby. Navíc se recept dá připravit vegetariánský pokud použijete ‚rostlinné maso‘ a také bezlepkový v případě použití bezlepkových tortill.

Co se dává do mexických enchiladas?

  • Maso: Používám výhradně kvalitní hovězí mleté maso, ale samozřejmě recept by se dal i poupravit a použít maso kuřecí nebo vegetariánskou náhražku masa. Výbornou volbou je také použití trhaného vepřového nebo hovězího masa.
  • Zelené jalapeňos: Enchiladas si určitě zaslouží pálivost a pokud nemusíte extrémně pálivé, sáhněte po méně pálivých papričkách jako jsou nezralé (zelené) jalapeňosky. Mají skvělou chuť a v enchiladas jsou prostě famózní. Nakrájejte je najemno a restujte je s cibulí v základu.
  • Fazole: Fazole můžete použít, ale nemusíte pokud je z nějakého důvodu nemáte v lásce. Přidávám je pro extra porci bílkovin a nejčastěji přidávám fazole pinto, červené nebo černé fazole. Někdo fazole scezuje, ale doporučuji je přidat do jídla včetně nálevu, který ve většině případů tvoří voda, trocha cukru a soli. Nálev je i hustější, což je do omáčky vhodné.
  • Tortilly: Zde nechám volbu na vás, nejčastěji se používají kukuřičné tortilly (mexická kuchyně) a pšeničné tortilly (Tex-Mex), které se lépe rolují. Já v tomto receptu použil pšeničné tomatové tortilly s chipotle.
  • Sýr: Nejčastěji do enchiladas používám sýr cheddar nebo mix strouhaného čedaru a goudy vzhledem k dostupnosti. Mexické sýry u nás pořídíme jen zřídkakdy a ve specializovaných obchodech.
  • Koření: V případě receptu na mexické enchiladas s mletým masem není potřeba to přehánět s kořením. Bohatě si vystačíte s oreganem, uzenou paprikou, česnekem a římským kmínem, který je v mexické kuchyni oblíbený.
  • Způsob servírování: V případě enchiladas je to jasné, čím více doplňků k jídlu, tím lépe. Mám na mysli nasekaný čerstvý koriandr, nakrájené avokádo, nasekaná červená cibule nebo ředkvičky, nakládané jalapeňos papričky nebo zakysanou smetanu, která zmírní pálivost jídla.
  • Omáčka: Do enchiladas se dá připravit omáčka zvlášť jako mix koření a vývaru, který se poté zahustí, nebo mix koření s drcenými rajčaty a nebo omáčku připravíte společně s masem jako já. Ušetří vám to nádobí a pravděpodobně i čas. Alternativně se dá omáčka na enchiladas zakoupit, ale tuhle variantu nedoporučuji.

Jídlo vám také krásně ochutí domácí omáčka Sriracha. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Mexické enchiladas s mletým masem

5 z 1 hodnocení
Příprava 10 minut
Vaření 1 hodina
Porce 4
Kalorie 703
Zapečené enchiladas jsou výbornou volbou pokud máte rádi mexickou kuchyni, pikantní chuť a nemáte příliš času na přípravu.

Suroviny

  • 1 lžíce přepuštěného másla (oleje)
  • 1 ks cibule (na kostičky)
  • 4 stroužky česneku (nasekaný)
  • 500 g hovězího masa (mletého)
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 6 ks zelené jalapeňos (na kostičky)
  • 70 g rajského protlaku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 400 g drcených rajčat (v plechovce)
  • 2 lžičky oregana
  • sůl, černý pepř
  • 400 g červených fazolí (včetně nálevu)
  • 6 ks velkých tortill (pšeničné nebo kukuřičné)
  • 100-200 g cheddaru (strouhaného)

K servírování

  • 1 ks červená cibule (najemno)
  • 1 ks zralé avokádo (na plátky)
  • 50 g nakládaných jalapeňos
  • 200 g zakysané smetany

Postup přípravy 

  • Ve velké pánvi rozehřejte ghí nebo olej na střední teplotu. Přidejte cibuli s česnekem a za stálého míchání opékejte 3 minuty. Přidejte mleté maso a římský kmín a maso restujte do zhnědnutí a mezitím jej rozdělujte na menší kousky. Přidejte nasekané zelené papričky a maso osolte a opepřete.
  • K orestovanému masovému základu přidejte rajský protlak a uzenou papriku, krátce prosmažte a poté vmíchejte plechovku drcených rajčat. Nakonec přidejte oregano, fazole s nálevem, přiveďte k varu a po 5 minutách si odeberte cca. 1 hrnek tekuté omáčky na zalití tortill. Směs dále nechte probublávat dalších 10-15 minut na mírném ohni.
  • Troubu si předehřejte na 180°C.
  • Než se trouba předehřeje, tak pekáček nebo zapékací misku potřete omáčkou ze základu a stranou na talíři začněte zamotávat tortilly. Tortillu potřete také 2 lžícemi omáčky a do tortilly dejte štědrou porci masa a fazolí, poté posypte sýrem, zamotejte a vložte do pekáčku. Stejným způsobem zaplňte pekáček jednu tortillu po druhé. Nakonec zalijte tortilly zbytkem omáčky a posypte strouhaným sýrem.
  • Pečte odkryté zhruba 20 minut, aby byly enchiladas propečené a z vrchu lehce křupavé. Jakmile jsou hotové, vyndejte je a podávejte s avokádem, koriandrem, zakysanou smetanou a nakládanými jalapeňoskami.
Kalorie: 703kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Mexická
klíčové slovo: pikantní

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení