Když je houbová sezóna, tak jsou lesy plné bedel. Co z nich ale připravit? Buďto je udělejte smažené a nebo si je vychutnejte na másle s kmínem.
Bedly na másle s kmínem je naprosto snadný a rychlý recept, který dovede připravit opravdu každý. Je to taková rychlovka, kterou si můžete dát s čerstvým chlebem a nebo opečenou topinkou, tak jako já. Ačkoli se může zdát, že je tento recept obyčejný a chuťově nezajímavý, tak se nenechte zastrašit prvním dojmem. Je to opravdu skvělá chuťovka, kterou připravíte z 6 ingrediencí.
Co se dává do smažených bedel na kmíně?
- Bedly: Použijte ty nejhezčí kousky, které najdete. Staré bedly nebývají tak dobré jako ty mladší a menší, které bývají i světlejší. Je důležité si očistit klobouky bedel a oškrábat z nich nožíkem hnědou vrstvu. Také je zbavte nožiček a pokrájejte na větší kousky. Bedly se vlivem tepla později srazí.
- Máslo: Máslo je základní surovinou v tomto receptu. Doporučuji použít přepuštěné máslo (ghí), které se nepřipaluje a jídlu dodá onu máslovou chuť.
- Cibule: Nezapomeňte přidat cibuli nakrájenou na proužky. Orestovaná cibulka na másle je skvělou volbou do základu houbových jídel.
- Kmín: Doporučuji použít drcený kmín, který se lépe v pokrmu rozprostře a navíc nehrozí, že kousnete do tvrdého kousku kmínu.
- Bylinky: Na konci můžete do jídla přidat čerstvý tymián, petrželovou nať nebo oregano, které jídlo oživí na barvu a dodá chuť bylinky.
Jak dlouho smažit bedly?
Bedly nepotřebují zvlášť dlouhou přípravu, uděláte je snadno tak, že je budete smažit a ony budou pouštět vodu, kterou musíte vyvařit. Jakmile se voda vyvaří, tak teprve začnou vlivem tepla zlátnout a jakmile budou zlatavé, tak máte hotovo. Není potřeba je dusit.
Povedly se vám bedly na másle s kmínem?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video bedly na kmíně a másle. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Bedly na másle s kmínem
Suroviny
- 1 ks cibule nebo šalotka (na proužky)
- 2 lžičky kmínu (drceného)
- 250 g bedel (očištěných)
- 2 lžíce másla (nebo ghí)
- sůl, čerstvě namletý pepř
- bylinky (podle chuti)
Topinka k podávání
- 2 krajíce chleba
- olej
Postup přípravy
- Máslo si rozehřejte na pánvi a cibuli nakrájenou na proužky na něm nechte na mírném ohni zesklovatět. Přidejte očištěné a pokrájené bedly na větší kousky.
- Bedly osolte, opepřete a zaprašte drceným kmínem. Houby začnou pouštět vodu a ztrácet na objemu. Restujte je dozlatova a ke konci přidejte bylinku podle vaší chuti.
- Hotové bedly na másle podávejte na topinku osmaženou na sádle nebo oleji.
1 komentář
Moc dobré a bedel soou teď mraky