Karlovarský knedlík je tradiční česká příloha, která se vyznačuje jemnou chutí a lehkou strukturou. Jeho příprava zahrnuje použití staršího pečiva a vyšlehaných vajec, díky čemuž má nadýchanou konzistenci, ideální k omáčkám nebo pečeným masům.

Babiččin karlovarský knedlík je sice méně známý než bramborový nebo kynutý knedlík, ale i tak neodmyslitelně patří k české gastronomii. Karlovarský knedlík je dokonce můj nejoblíbenější a babička nám ho pravidelně dělala ke svíčkové a vepřovému masu se zelím.

Jak připravit babiččin karlovarský knedlík krok za krokem

  1. Je dobré použít starší kusy bílého pečiva jako jsou rohlíky a housky. Starší říkám záměrně, protože čerstvé pečivo je příliš nadýchané a neudrželo by si tvar. Vezměte tedy 2-4 dny staré pečivo, pokud je čerstvější, můžete ho po nakrájení nechat pár hodin proschnut. Pečivo si pokrájejte na kostičky ne větší než 1 cm a dejte do velké mísy.
  2. Mléko si dejte do menší mističky. Dále si u vajíček oddělte žloutky od bílků, žloutky přidejte k mléku, kde je vidličkou rozšlehejte a bílky zatím odložte do střední mísy stranou. Dále do mléčné směsi nastrouhejte špetku muškátového oříšku, hrst nasekané čerstvé petrželové natě, lžičku soli a půl lžičky čerstvě namletého pepře.
  3. Z bílků si v misce vyšlehejte tuhý sníh. Je rychlejší a snazší použít elektrický šlehač nežli bílky šlehat ručně. Správně vyšlehaný sníh poznáte tak, že když misku převrátíte vzhůru nohama, zůstane pevně na svém místě v míse.
  4. Nyní si vezměte velkou mísu, kde máte nakrájené pečivo, zalijte ho mističkou s mléčnou směsí a přidejte hrubou mouku. Dobře směs promíchejte. Nyní postupně vmíchejte sníh do směsi, míchejte opatrně, aby se nesrazil a směs byla nadýchaná. Toto způsobí, že karlovarské knedlíky budou krásně nadýchané. Těsto máte hotové.
  5. Teď je potřeba knedlíky vytvarovat, což napoprvé není úplně jednoduché, ale uvidíte, že vám to postupně půjde. Vezměte potravinářskou fólii a rozložte si ji na pracovní plochu. Do fólie do tvaru válečku poklaďte zhruba třetinu směsi. Fólii se směsí zabalte tak, aby vám vznikl pěkný váleček. Snažte se během balení šišku tvarovat a docílit toho, aby v něm nebyly velké vzduchové bubliny. Fólii poté na koncích zatočte, aby knedlíky držely tvar. Nyní každý váleček ještě obalte v alobalu.
  6. V dostatečně velkém hrnci (aby se do něj vešly všechny 3 válečky) si dejte vařit vodu. Jakmile přivedete vodu k varu, umístěte do ní připravené alobalové válečky a vařte je takto 12 minut. Protože knedlíky plavou na povrchu, po 12 minutách je otočte a vařte z druhé strany stejnou dobu. Hotové je vyndejte, rozbalte z alobalu i fólie a poté nakrájejte ostrým nožem na plátky nebo válečky.

Povedly se vám nadýchané karlovarské knedlíky?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na karlovarský knedlík. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Babiččin karlovarský knedlík

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 25 minut
Celkový čas 45 minut
Porce 4
Kalorie 164
Karlovarské knedlíky jsou výbornou volbou při přípravě pečeného masa, omáčky z kořenové zeleniny na smetaně nebo segedínského guláše.

Suroviny

  • 250 g bílého staršího pečiva (cca. 6 rohlíků)
  • 200 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • 100 g hrubé mouky (prosáté)
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl, černý pepř

Postup přípravy 

  • Do větší mísy dejte starší rohlíky nakrájené na kostičky. Vedle si do mističky odměřte mléko. Oddělte bílky od žloutků a žloutky přidejte do mléka, bílky dejte do střední mísy stranou. K mléku přidejte nasekanou petrželku, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř.
  • Mléčnou směs přilijte k nakrájeným rohlíkům, přidejte také hrubou mouku a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do mísy k ostatním ingrediencím.
  • Z připraveného těsta v potravinářské fólii vytvarujte 3 válečky, které poté obalte ještě v alobalu. Válečky vařte 12 minut z každé strany ve vroucí vodě a poté je vyndejte. Až trochu vychladnou, rozbalte je a nakrájejte na plátky.

Poznámky

Ke směsi na knedlíky lze přidat i 50 g rozpuštěného másla a lze také knedlíky tvarovat do kuliček.
Kalorie: 164kcal
chod: Příloha
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: snadné recepty

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení