Guláš je klasické a syté jídlo české kuchyně, které vyniká svou bohatou chutí a vůní koření. Díky vepřovému masu je guláš jemnější a rychleji hotový než jeho hovězí varianta, přesto si zachovává svou kořeněnou chuť.

Babiččin vepřový guláš je poctivá verze guláše zahuštěná starším kusem chleba tak, jak to dělávala právě moje babička. Guláš pochází ze středoevropské kuchyně a na rozdíl od tradičního hovězího guláše se připravuje z vepřového masa, nejčastěji z plece nebo kýty, což mu dodává jemnější strukturu a kratší dobu vaření. Základní suroviny zahrnují cibuli, sladkou papriku, česnek, kmín a rajčatový protlak, přičemž chuť lze obohatit majoránkou, pálivou paprikou nebo pivem.

Suroviny na babiččin vepřový guláš:

  • Vepřové maso: Vhodné maso na guláš by mělo být lehce prorostlé a nikoli libové. Nejlepší volbou je vepřová kýta nebo plec. Někdo jej připravuje z krkovice, která je více prorostlejší, ale kolagen v tukových tkáních se rozpadne a to guláši jen prospěje. Naopak naprosto nevhodné je použití vepřové panenky nebo pečeně.
  • Paprika: Bez papriky by to stejně jako bez cibule nebyl pravý guláš. Babička s paprikou nešetřila, jak vám prozrazuje uvedené množství. Celkem do guláše přidávala tedy 3 vrchovaté lžíce papriky + trošičku pikantní.
  • Cibule: Ta je v guláši důležitá hned ze dvou důvodů. Prvním je, že guláši dodá tmavou barvu, pokud cibuli správně orestujete do zlatova až mírně zlatohněda. Druhým důvodem je chuť. Jistě každý víte, jakou chuť má smažená cibulka a v guláši je to teda bomba. Nutno také dodat, že plní ještě třetí funkci a to lehké zahuštění guláše. Cibule se totiž po delší době tepelné úpravy rozpadne.
  • Vývar: Pokud nemáte vývar, tak ho snadno nahradíte vodou a můžete i přidat trochu piva. Jen pozor na to, abyste tam nedali litr nebo půl litru piva, guláš by mohl být hořký a to nechcete.
  • Koření: Drcený kmín, papriku a majoránku nevynechávejte. Můžete se však rozhodnout, zda do guláše ještě přidáte divoké koření (bobkový list a nové koření) nebo rozmarýn s tymiánem. Za sebe mohu říct, že žádným z těchto koření nic nezkazíte.

Chutnal vám vepřový guláš od babičky?

Pokud byste chtěli připravit jiný typ guláše, můžete se podívat na naše videa na Youtube:

Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem. Budeme rádi za případné tipy, rady nebo konstruktivní kritiku.

Výborný vepřový guláš

5 z 1 hodnocení
Příprava 20 minut
Vaření 1 hodina 40 minut
Celkový čas 2 hodin
Porce 6
Kalorie 242
Vepřový guláš je klasické a syté jídlo, které vyniká svou bohatou chutí a vůní koření. Díky vepřovému masu je guláš jemnější a rychleji hotový než jeho hovězí varianta, přesto si zachovává svou tradiční lahodnost.

Suroviny

  • 3 lžíce vepřového sádla (popř. oleje)
  • 400 g cibule
  • 800 g vepřového masa (plec, kýta)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce pálivé papriky (nebo chilli)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 litr vývaru (nebo vody)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 krajíce staršího chleba
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl, černý pepř

Volitelné suroviny

  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks syrová cibule (k podávání)

Postup přípravy 

  • Na 3 lžících sádla nebo oleje si orestujte vepřové maso nakrájené na 3 cm kostky dozlatova. Během restování ho osolte a opepřete. Maso dejte stranou na talíř a šťávu z masa vyvařte. Přidejte další lžíci oleje a cibuli nakrájenou na kostičky, kterou orestujte dozlatova, bude to trvat poměrně dlouhou dobu, takže buďte trpěliví. Kdyby se cibule připalovala, stačí ji lehce podlít vodou nebo vývarem.
  • K orestované cibuli přidejte rajčatový protlak a 2 prolisované stroužky česneku, promíchejte a 3 minutky prosmažte. Poté lehce podlijte vývarem nebo vodou, aby se hrnec ochladil a přidejte variaci paprik a drcený kmín. Za stálého míchání půl minutky restujte a poté zalijte litrem vývaru. Přidejte zpět do hrnce maso a pokud chcete, tak rozmarýn s tymiánem a bobkovým listem, sůl, pepř a nakrájený starší chléb nadrobno. Na mírném ohni duste 1 hodinu.
  • Ke konci vaření přidejte 4 stroužky prolisovaného česneku. Povařte ještě 10 minut. Nakonec přidejte majoránku rozemnutou v dlaních a hrnec odstavte z plamene. Guláš ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl s pepřem. Můžete ho začít servírovat.

Poznámky

Vepřový gulášek je vhodný ke knedlíkům, těstovinám, pečivu, rýži nebo třeba k bramboráčkům. Můžete ho stejně jako hovězí guláš podávat ozdobený syrovou cibulí.
Kalorie: 242kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, snadné recepty

2 komentářů

Napište komentář

Hodnocení