Španělský ptáček je tradiční český pokrm z plátků hovězího masa, které jsou nejčastěji plněné slaninou nebo kouskem uzeniny, vejcem a okurkou. A to celé v lahodné v omáčce se silnou hovězí chutí.

Nejlepší španělský ptáček je z hovězího masa a dělaný jak se říká s láskou. Samozřejmě samotná láska k dochucení pokrmu nestačí, takže vám ukáži, jak španěláky připravovala moje babička. Závitky vždy štědře plnila směsí párku, slaniny, vejce, cibule a okurky a poté dělala výbornou a hustou omáčku z výpeku, cibule a slaniny.

Suroviny na nejlepší španělský ptáček

  • Maso: Zde je volba jasná, maso musí být hovězí, protože dodá výbornou chuť i barvu omáčce. Někdo připravuje španělské ptáčky z vepřového masa, ale osobně musím říct, že na ty z hovězího rozhodně nemají.
  • Uzenina: Někdo ji má rád a někdo zase ne. Máte celkem dost možností, jakou uzeninu použijete, můžete zvolit špek, slaninu, klobásku, párek nebo uzeninu nepřidávat vůbec.
  • Jíška: Tu si připravíte jednoduše na pánvi stranou tak, že rozpustíte máslo a přidáte stejné množství hladké mouky. Chvilku za stálého míchání vznikne taková kašička, které se říká jíška. Přidáte ji do omáčky a po provaření pokrm krásně zahustí.
  • Kyselé okurky: Ty bych vynechal pouze v případě, že je opravdu nemusíte. Sladkokyselá chuť v závitcích je super a někdo dokonce přidává trošku láku do omáčky.
  • Slanina: Kousek slaniny nebo špeku dovede vylepšit spoustu pokrmů a zde tomu není jinak. Je vhodné přidat kousek slaniny do ptáčků i do základu.
  • Cibule: Cibuli podobně jako slaninu můžete použít při plnění závitků i do základu. Můžete si maximálně dovolit vynechat ji v závitcích, ale do základu omáčky ji určitě přidejte. Rozmixováním vám díky ní omáčka zhoustne.

Chutnaly vám hovězí španělské ptáčky?

Doufám, že se vám recept povedl a také vám chutnal. Pokud máte nějaké tipy, jak recept vylepšit nebo se chcete podělit o svou zkušenost, využijte komentářů níže pod receptem. Můžete si také připravit španělské ptáčky podle našeho videa. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Klasický španělský ptáček

5 z 1 hodnocení
Příprava 35 minut
Vaření 2 hodin 30 minut
Celkový čas 3 hodin 5 minut
Porce 6
Kalorie 192
Španělský ptáček je tradiční český pokrm z plátků hovězího masa, které jsou naplněny kusem uzeniny nebo slaninou, vejcem a okurkou, poté svinuté a dušené v omáčce. Při pomalém vaření maso krásně zkřehne a nasákne chutě náplně i kořeněné omáčky.

Suroviny

ZÁVITKY (PTÁČCI)

  • 800 g hovězího masa (roštěnec, kýta)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic plnotučné hořčice (na potření masa)
  • 4 ks kyselých okurek (podélně na čtvrtky)
  • 4 ks vejce natvrdo (na čtvrtky)
  • 50 g slaniny (na proužky)
  • 3 ks vídeňský párek (klobása)
  • 1 ks cibule (na plátky)

LAHODNÁ OMÁČKA

  • 100 g slaniny (na kostičky)
  • 3 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 3 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy 

  • Nejprve si omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na zhruba 5 plátků. Plátek po plátku přes potravinářskou fólii naklepejte, aby se plocha zvětšila. Jednotlivé plátky osolte, opepřete a potřete lžící hořčice.
  • Na okraj každého plátku naskládejte kousek párku, čtvrtku vejce, špalíček slaniny, dva plátky cibule a dvě čtvrtky podélně rozkrojené okurky. Plátky srolujte a upevněte buďto za pomocí špejlí nebo jehel, nebo je svažte provázkem. Osobně radši používám provázek.
  • Na rozpáleném tuku orestujte závitky dozlatova ze všech stran a po orestování je dejte stranou na talíř. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a trochu vyškvařte, aby pustila tuk. Do tuku přidejte cibuli na kostičky a orestujte, aby lehce zezlátla. Poté přidejte hořčici s bobkovým listem, krátce orestujte a zalijte hovězím vývarem. Vraťte do hrnce závitky, snižte plamen a duste pod pokličkou zhruba 2 hodiny.
  • Měkké ptáčky vyndejte opět z hrnce a do základu dejte jíšku připravenou ze dvou lžic másla a dvou lžic mouky. Provařte odklopené 15 minut a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku ještě můžete propasírovat přes síto, aby byla opravdu jemná. Ještě omáčku ochuťte solí, pepřem nebo trochou láku z okurek a vraťte do ní zpět ptáčky zbavené špejlí nebo nitě.

Poznámky

Hotové ptáčky s lahodnou omáčkou podávejte s vařenou rýží nebo bramborou kaší. Ptáček na talíři můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo kousky na tenko nakrájené natě z jarní cibulky.
Kalorie: 192kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, slavnostní jídla





1 komentář

Napište komentář

Hodnocení