Španělský ptáček je tradiční český pokrm z plátků hovězího masa, které jsou nejčastěji plněné slaninou nebo kouskem uzeniny, vejcem a okurkou. A to celé v lahodné v omáčce se silnou hovězí chutí.

Nejlepší španělský ptáček je z hovězího masa a dělaný jak se říká s láskou. Samozřejmě samotná láska k dochucení pokrmu nestačí, takže vám ukáži, jak španěláky připravovala moje babička. Závitky vždy štědře plnila směsí párku, slaniny, vejce, cibule a okurky a poté dělala výbornou a hustou omáčku z výpeku, cibule a slaniny.

Suroviny na nejlepší španělský ptáček

  • Maso: Zde je volba jasná, maso musí být hovězí, protože dodá výbornou chuť i barvu omáčce. Někdo připravuje španělské ptáčky z vepřového masa, ale osobně musím říct, že na ty z hovězího rozhodně nemají.
  • Uzenina: Někdo ji má rád a někdo zase ne. Máte celkem dost možností, jakou uzeninu použijete, můžete zvolit špek, slaninu, klobásku, párek nebo uzeninu nepřidávat vůbec.
  • Jíška: Tu si připravíte jednoduše na pánvi stranou tak, že rozpustíte máslo a přidáte stejné množství hladké mouky. Chvilku za stálého míchání vznikne taková kašička, které se říká jíška. Přidáte ji do omáčky a po provaření pokrm krásně zahustí.
  • Kyselé okurky: Ty bych vynechal pouze v případě, že je opravdu nemusíte. Sladkokyselá chuť v závitcích je super a někdo dokonce přidává trošku láku do omáčky.
  • Slanina: Kousek slaniny nebo špeku dovede vylepšit spoustu pokrmů a zde tomu není jinak. Je vhodné přidat kousek slaniny do ptáčků i do základu.
  • Cibule: Cibuli podobně jako slaninu můžete použít při plnění závitků i do základu. Můžete si maximálně dovolit vynechat ji v závitcích, ale do základu omáčky ji určitě přidejte. Rozmixováním vám díky ní omáčka zhoustne.

Chutnaly vám hovězí španělské ptáčky?

Doufám, že se vám recept povedl a také vám chutnal. Pokud máte nějaké tipy, jak recept vylepšit nebo se chcete podělit o svou zkušenost, využijte komentářů níže pod receptem. Můžete si také připravit španělské ptáčky podle našeho videa. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Klasický španělský ptáček

Příprava 35 minut
Vaření 2 hodin 30 minut
Celkový čas 3 hodin 5 minut
Porce 6
Kalorie 192
Španělský ptáček je tradiční český pokrm z plátků hovězího masa, které jsou naplněny kusem uzeniny nebo slaninou, vejcem a okurkou, poté svinuté a dušené v omáčce. Při pomalém vaření maso krásně zkřehne a nasákne chutě náplně i kořeněné omáčky.

Suroviny

ZÁVITKY (PTÁČCI)

  • 800 g hovězího masa (roštěnec, kýta)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic plnotučné hořčice (na potření masa)
  • 4 ks kyselých okurek (podélně na čtvrtky)
  • 4 ks vejce natvrdo (na čtvrtky)
  • 50 g slaniny (na proužky)
  • 3 ks vídeňský párek (klobása)
  • 1 ks cibule (na plátky)

LAHODNÁ OMÁČKA

  • 100 g slaniny (na kostičky)
  • 3 lžíce sádla (nebo oleje)
  • 3 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy 

  • Nejprve si omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na zhruba 5 plátků. Plátek po plátku přes potravinářskou fólii naklepejte, aby se plocha zvětšila. Jednotlivé plátky osolte, opepřete a potřete lžící hořčice.
  • Na okraj každého plátku naskládejte kousek párku, čtvrtku vejce, špalíček slaniny, dva plátky cibule a dvě čtvrtky podélně rozkrojené okurky. Plátky srolujte a upevněte buďto za pomocí špejlí nebo jehel, nebo je svažte provázkem. Osobně radši používám provázek.
  • Na rozpáleném tuku orestujte závitky dozlatova ze všech stran a po orestování je dejte stranou na talíř. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a trochu vyškvařte, aby pustila tuk. Do tuku přidejte cibuli na kostičky a orestujte, aby lehce zezlátla. Poté přidejte hořčici s bobkovým listem, krátce orestujte a zalijte hovězím vývarem. Vraťte do hrnce závitky, snižte plamen a duste pod pokličkou zhruba 2 hodiny.
  • Měkké ptáčky vyndejte opět z hrnce a do základu dejte jíšku připravenou ze dvou lžic másla a dvou lžic mouky. Provařte odklopené 15 minut a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku ještě můžete propasírovat přes síto, aby byla opravdu jemná. Ještě omáčku ochuťte solí, pepřem nebo trochou láku z okurek a vraťte do ní zpět ptáčky zbavené špejlí nebo nitě.

Poznámky

Hotové ptáčky s lahodnou omáčkou podávejte s vařenou rýží nebo bramborou kaší. Ptáček na talíři můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo kousky na tenko nakrájené natě z jarní cibulky.
Kalorie: 192kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, slavnostní jídla





Napište komentář

Hodnocení