Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou tradiční české jídlo, které kombinuje jemné mleté maso s rýží, kořením a dušenými paprikami v lahodné rajčatové omáčce.

Plněné papriky s rajskou omáčkou je klasika české kuchyně, kterou si každý připravuje podle svého. Při přípravě receptu máte na výběr, zda půjdete snažší a jednodušší cestou a omáčku uděláte z rajského protlaku nebo si s tím dáte tu práci a připravíte omáčku se základem na kořenové zelenině.

Suroviny na plněné papriky s rajskou omáčkou:

  • Mleté maso: Použijte mleté vepřové nebo mix hovězího a vepřového masa s poměrem 1:1. Nejlepší je, když si maso sami namelete. Maso by nemělo být jen libové, ale zhruba 30% bůčku ať je směs šťavnatá.
  • Papriky: Zde máte opět možnost volby, protože můžete použít klasické papriky, které mají tlustější stěnu nebo použijte tenkostěnné kápie. Nejčastěji se plní papriky zelené. Zvolte si množství paprik podle toho, jestli máte rádi pouze plněné a nebo třeba máte děti, které mají spíše radši masové koule.
  • Kořenová zelenina: Já osobně preferuji použít více mrkve, protože má tmavší barvu, takže používám 2 mrkve a jednu petržel. Můžete však použít i řapíkatý nebo bulvový celer. Zeleninu krájejte na středně velké kostky.
  • Rajčata: Kromě rajského protlaku, který vám doporučuji nevynechávat můžete použít v sezóně zralá sladká rajčata nebo rajčata v plechovce. Já rád používám rajčatovou passatu, která je krásně zahuštěná, jemná a má intenzivní rajčatovou chuť.
  • Vývar: Tak jako v mnoha receptech můžete vývar nahradit vodou. Pokud však máte libovolný masový nebo zeleninový vývar, použijte ho pro lepší chuť.

Chutnaly vám plněné paprikové lusky s rajskou?

Doufám, že se vám recept povedl a také vám chutnal. Pokud máte nějaké tipy, jak recept vylepšit nebo se chcete podělit o svou zkušenost, využijte komentářů níže pod receptem. Můžete si také připravit plněné papriky podle našeho videa. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu.

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Příprava 30 minut
Vaření 2 hodin
Celkový čas 2 hodin 30 minut
Porce 8
Kalorie 39
Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou tradiční české jídlo, které kombinuje jemné mleté maso s rýží, kořením a dušenými paprikami v lahodné rajčatové omáčce.

Suroviny

  • 3 lžíce sádla (oleje)
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 ks bobkový list
  • 6 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nové koření
  • 1 ks skořice
  • 2-4 lžíce cukru
  • 140 g rajský protlak
  • 1/2 ks citron (oloupaný)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 250 g rajčatová passata
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 l vývaru
  • sůl

PLNĚNÉ PAPRIKY

  • 1 lžíce oleje
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tymiánu
  • 1 kg mletého vepřového masa (nebo mix s hovězím)
  • 2 ks vejce
  • 150 g vařené rýže (60 g v suchém stavu)
  • 4 lžíce strouhanky
  • 8 ks paprik
  • sůl, černý pepř

Postup přípravy 

  • Na oleji začněte restovat 2 cibule na kostičky, aby zesklovatěla. Ke konci restování přidejte prolisované stroužky česneku a vypněte plotýnku. V míse si smíchejte mleté maso s vařenou rýží, orestovanou cibulí s česnekem, vejci a strouhankou. Můžete přidat oblíbenou bylinku. Směs důkladně promíchejte.

PLNĚNÍ PAPRIK

  • Vršek paprik se stonkem odkrojte a vydlabejte papriku, aby zůstala neporušená. Masovou směsí naplňte papriky. Pokud papriky nebudou stačit, vytvarujte z masa koule a dejte je společně s paprikami do pekáčku. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 45-60 minut.

PŘÍPRAVA RAJSKÉ OMÁČKY

  • Na sádle nebo oleji začněte restovat kořenovou zeleninu. Po 10 minutách přisypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte divoké koření, skořici a cukr a nechte cukr zkaramelizovat. V základu prosmažte rajský protlak a přidejte citron, sladkou papriku a pár snítek tymiánu. Základ zalijte vývarem a ochuťte solí s pepřem. Základ nechte 45 minut provařit. Po provaření vyndejte divoké koření, omáčku rozmixujte do hladka a můžete ještě propasírovat.
  • Nakonec začněte hladkou omáčku ještě zahřívat a pokud není dost hustá, zahustěte ji máslovou jíškou. Jakmile ji zahustíte, musíte ji 20 minut provařit. Doslaďte si polévku podle vaší chuti a vraťte zpátky papriky a masové koule. Můžete servírovat.

Poznámky

Hotovou rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem, vařenou rýží nebo třeba s těstovinami.
Kalorie: 39kcal
chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: omáčky, pečení, snadné recepty

Napište komentář

Hodnocení