Hledáte jednoduchý recept na přípravu vepřového masa? Nehledejte dál a připravte si tyto přírodní vepřové plátky s výbornou omáčkou z výpeku. Tento recept je ideální pro rychlý oběd či večeři, protože jeho příprava nezabere mnoho času a suroviny jsou snadno dostupné.
Přírodní vepřové plátky s rýží patří mezi jednoduché a klasické pokrmy české kuchyně. K jejich přípravě stačí jen několik základních surovin a minimální úsilí, přičemž velkou výhodou je jejich univerzálnost – skvěle se hodí k různým přílohám. Takže až vás omrzí plátky s rýží, dejte si je třeba k vařeným nebo šťouchaným bramborám, hranolkům nebo knedlíkem.
Recept můžete ozvláštnit tak, že ke konci vaření přidáte nakrájené kyselé okurky. Tato kombinace s okurkami se obzvlášť hodí k vařené rýži.
Suroviny na přírodní vepřové plátky s rýží
- 1 kg vepřového masa (krkovice, plec, pečeně)
- 300 g cibule (najemno)
- 2 lžíce sádla (nebo oleje)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- vývar nebo voda (na podlití)
- sůl, černý pepř
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
Jak jednoduše připravit výbornou rýži?
Při vaření rýže je dobré vědět poměr vody a rýže. Na 1 hrnek rýže použijte dva hrnky vody. Rýži s vodou dejte do kastrůlku a zapněte plotýnku na maximum. Jakmile se voda bude vařit, ztlumte plotýnku na nejnižší plamen a rýži bez míchání nechte vařit dokud se voda neodpaří. Rýži nemíchejte a bude krásně sypká. Doporučuji použít rýži basmati.
Chutnaly vám plátky s omáčkou a rýží?
Doufám, že se vám recept povedl a také vám chutnal. Pokud máte nějaké tipy, jak recept vylepšit nebo se chcete podělit o svou zkušenost, využijte komentářů níže pod receptem. Obrázek dole u receptu je sice se šťouchaným bramborem, ale plátky jsou připravené podle tohoto receptu. K receptu vzniklo také video vepřové plátky s omáčkou.
Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Vepřové plátky s omáčkou
Suroviny
- 1 kg vepřového masa (krkovice, plec, pečeně)
- 300 g cibule (najemno)
- 2 lžíce sádla (nebo oleje)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- vývar nebo voda (na podlití)
- sůl, černý pepř
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
Postup přípravy
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Vepřové maso si nakrájejte zhruba na 1,5-2 cm tlusté plátky. Z 1 kg masa budete mít zhruba 6 pěkných plátků.
- Ve větším hrnci na středním ohni zahřejte sádlo a na něm postupně orestujte všechny plátky do zlatova z obou stran. Hotové plátky odkládejte stranou na talíř. Jakmile máte všechny plátky orestované, přidejte do stejného hrnce cibuli a zarestujte jí dozlatova. Pokud se vám bude přichytávat, lehce jí podlijte vývarem.
- K orestované cibuli přidejte sójovou omáčku, worcestrovou omáčku, prolisovaný česnek, mletou uzenou papriku, tymián a hořčici. Vše dobře promíchejte a naskládejte zpět plátky masa. Maso podlijte vývarem tak, aby bylo téměř ponořené a duste pod pokličkou pozvolna 2 hodiny.
- Jakmile je maso měkké, vyndejte opět plátky ven, zaprašte základ hladkou moukou a omáčku rozmixujte. Vznikne vám jemný sos bez hrudek. Ještě omáčku 10 minut provařte, aby krásně zhoustla. Vraťte zpátky plátky masa, vypněte plotýnku a servírujte.
1 komentář
dobry recep