Bramboračka s houbami, bramborová polévka s houbami nebo houbová polévka s bramborami. Je jedno jak ji nazvete, ale faktem zůstává, že bramboračka je jednou z nejzákladnějších polévek české kuchyně.

Babiččina bramboračka s houbami je sytá hutná česká polévka, která se nejčastěji připravuje počátkem houbové sezóny až do teplých jarních dní. Tento recept mám opravdu od své babičky a je opravdu vynikající. Jelikož je to typický český recept, tak obsahuje suroviny, které jsou v českých kuchyních nejvíce dostupné: brambory, houby, majoránka, česnek, kmín a kořenová zelenina.

Co se dává do bramboračky s houbami?

  • Brambory: Použijte v ideálním případě brambory varného typu B. Brambory jsou základní surovinou, která nám později polévku i zahustí díky obsahu škrobu.
  • Kořenová zelenina: Babička přidávala vždy mrkev, petržel a celer pro komplexní zeleninovou chuť. Můžete však použít jen jeden druh zeleniny, ale chuťově bude polévka odlišná. Zeleninu krájejte na kostičky nebo ji nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Houby: Lesní houby nesmí chybět. Použijte mix lesních hub, já nejraději používám do bramboračky houby čerstvé, když nemám čerstvé, tak spařené a zamražené a až v případné nouzi sáhnu po houbách sušených. Sušené houby jsou chuťově výraznější. Myslete však na to, že pokud použijete sušené houby, je potřeba je zalít v misce vroucí vodou na 20 minut a nechat opět hydratovat. Poté už je normálně můžete přidat do základu polévky.
  • Houbový prášek: Tohle je taková menší vychytávka. Sušené houby si rozmixujete na jemný prášek a uchováte do sklenice. Kdykoli poté chcete jídlu dodat houbovou chuť, tak jej přidáte do jídla. Pokud houbový prášek také děláte, můžete 1 nebo 2 lžíce přidat pro intenzivnější houbovou chuť.
  • Bylinky a koření: Pro polévky jako je bramboračka si zmrazuji libeček, který polévce dodá výbornou chuť. Můžete ho nahradit čerstvou petrželovou natí a nebo sušeným libečkem s petrželkou. Do bramboračky dále patří kmín, který si dobře rozumí s bramborami. Poté česnek a majoránka, která se přidává ke konci a polévku krásně provoní.
  • Vývar: Pokud ho máte, přidejte ho. Pokud ne, tak ho nepřidávejte. Jedná se o čistě zeleninovou polévku, kterou dochutí kořenová zelenina v základu. Ta v podstatě vytvoří zeleninový vývar, který vám postačí.
  • Jíška: Jíšku naše babičky používaly a měly k tomu svůj důvod. Jednak jíška krásně spojí tekutiny a polévku zahustí a také máslo s opečenou moukou dodá jídlu chuťový element. U bramboračky však moje babička postupovala jasně. Je to polévka z brambor, zahustí ji brambory a troška mouky se dá do základu. Poté stačí část brambor po uvaření rozšťouchat a kouzlo je na světě.

Povedla se vám babiččina bramboračka s houbami?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video bramboračku s houbami. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Babiččina bramboračka s houbami

5 z 1 hodnocení
Příprava 15 minut
Vaření 45 minut
Celkový čas 1 hodina
Porce 6
Kalorie 95
Bramboračka je královna českých polévek a já na ni nedám dopustit. Připravte si recept, který dělávala moje babička.

Suroviny

  • 50 g másla
  • 2 ks mrkev (na kostičky)
  • 1/4 ks celeru (na kostičky)
  • 1 ks petržel (na kostičky)
  • 2 ks cibule (najemno)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 250 g čerstvých hub (na kousky)
  • 1 l vývaru (nebo vody)
  • 500 g brambor (na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (drceného)
  • čerstvý libeček
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup přípravy 

  • Pokud máte sušené houby, tak je v misce zalijte vroucí vodou a dejte stranou.
  • Ve větším hrnci si rozpusťte máslo, na kterém začněte restovat kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Jakmile zelenina lehce změkne a okraje budou zlatavé, tak přidejte cibuli a restujte dokud nezesklovatí.
  • Zaprašte základ 2 lžícemi hladké mouky a kmínem. Mouku lehce orestujte a poté zalijte vývarem nebo vodou. Metličkou důkladně rozmíchejte jíšku v základu.
  • Přidejte brambory, sušené houby s nálevem, polévku osolte, opepřete a vařte do změknutí brambor. Pokud máte čerstvé houby, tak si je nakrájené na kousky orestujte na másle a přidejte do základu.
  • Když brambory změknou, přidejte drcený česnek, nasekaný čerstvý libeček (nebo sušený) a nad hrncem rozemněte 2 lžíce majoránky. Vypněte plamen, polévku prohřejte popřípadě dochuťte solí s pepřem a podávejte.
Kalorie: 95kcal
chod: Polévky
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: houbové recepty, snadné recepty, vegetariánské recepty

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení