Bramborový salát tak jak jej dělávala babička ke štědrovečerní večeři jen s několika málo tipy na vylepšení. Připravte si jej snadno i vy.
Babiččin bramborový salát je výborný recept, který potěší každého strávníka. Samozřejmě, že každá domácnost má svůj unikátní recept na přípravu salátu, ale tento potěší každého náročného strávníka. Hlavními surovinami jsou samozřejmě brambory a kořenová zelenina. Salát už si můžete klidně dochutit uzeninou nebo dalšími ingrediencemi podle vaší chuti.
Suroviny na babiččin bramborový salát
- Mrkev, Petržel, Celer: Tuto kořenovou zeleninu nemůžete vynechat. Babička připravovala zeleninu domácí a měla přesný poměr zamrazený na zimu. Když přišel čas Vánoc, tak zeleninu rozmrazila a použila do salátu. Můžete si však připravit zeleninu čerstvou podle tohoto receptu nebo použít zeleninu sterilovanou ve sklenici.
- Brambory: Použijte libovolné brambory, ideální je použít varný typ A, protože se brambory nerozpadají a drží si po uvaření tvar.
- Majonéza: V receptu sice uvádím kombinaci majonézy se zakysanou smetanou, protože mi tato odlehčená verze vyhovuje, ale babička vždy používala pouze majonézu. Volbu nechám na vás.
- Sterilované okurky: Nakládané okurky jsou při přípravě salátu důležité. Babička vždy používala domácí kyselé okurky, které pokrájela najemno a přidala do salátu.
- Vejce: Vajíčka v bramborovém salátu nesmí chybět a jelikož děda choval slípky, měli jsme vždy vajíčka domácí. Taková vajíčka vám salát krásně zbarví do lehce žluté barvy.
- Cibule: Cibule je základní surovinou při přípravě většiny známých uzenářských salátů. Je to dané tím, že čerstvá cibule dodává salátu svěží chuť.
- Hrášek: Babička používala sterilovaný hrášek z konzervy, ale mně se osvědčil hrášek zamrazený. Je to kvůli jeho barvě, chuti i konzistenci, ale výběr nechám samozřejmě na každém.
- Jablko: Nakrájené jablko je v salátu svěží element a krásně křupne. Nikterak nemění výslednou chuť salátu a jeho chuť ozvláštní. Babička na jablko nedala dopustit (možná, protože jsme jich měli plný sklep). 🙂
Povedl se vám babiččin bramborový salát?
Doufám, že se vám tento recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video odlehčený bramborový salát. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Luxusní bramborový salát
Bramborový salát je tradiční český pokrm, který se podává za studena jako příloha.
Suroviny
- 1,2 kg brambory (varný typ A)
- 4 ks střední mrkev
- 2 ks střední petržel
- 1/2 ks bulvový celer
- 10 ks kyselé okurky
- 200 g mražený hrášek
- 100 g sterilovaná paprika
- 1 ks střední jablko
- 2 ks cibule
- 200 ml majonéza
- 200 ml zakysaná smetana
- 6 ks vejce
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- sůl, čerstvě mletý pepř
- čerstvá pažitka
Postup přípravy
- Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte je ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je slijte, nechte pět minut odstát a ještě horké je oloupejte. Následně je nakrájejte na kousky a přendejte do větší mísy.
- Kořenovou zeleninu a vejce uvařte samostatně v oddělených hrncích. Ke konci vaření přidejte k zelenině na poslední minutu mražený hrášek a celou oloupanou cibuli. Po dovaření nechte vše vychladnout. Vejce ihned přendejte do studené vody, aby se lépe loupala.
- Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, vejce a cibuli nasekejte najemno. Stejně tak nakrájejte na drobno nakládané okurky. Jablko nakrájejte na menší kostky než brambory a delší kousky sterilované kápie lehce překrojte. Všechny suroviny přidejte k bramborám do mísy.
- Na závěr přidejte majonézu smíchanou se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte chutě solí, pepřem nebo dalším množstvím hořčice.
Poznámky
Bramborový salát je dobré vždy nechat odležet v lednici. Salát v míse umačkejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a jeho povrch uhlaďte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a salát nechte v lednici přes noc.