Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře, kdy se tradičně podává jako příloha k vepřovým či kuřecím řízkům a nebo smaženému kaprovi.

Tradiční bramborový salát je mou lehčí verzí běžně připravovaného salátu. Každá rodina má svůj specifický recept, takže se poměr surovin u každé domácnosti mění. Mění se také složení surovin, já třeba nepoužívám měkký salám a někdo nepoužívá jablko.

Suroviny na tradiční bramborový salát

  • Brambory: Hlavní ingrediencí jsou kvalitní brambory, které by měly být pevné a ideálně stejně velké, aby se vařily rovnoměrně. Doporučuji použít varný typ A, protože tyto brambory drží tvar, nejsou moučné a nerozpadají se.
  • Kořenová zelenina: Používám čerstvou mrkev, celer a petržel – přibližně polovinu tvoří mrkev, druhou polovinu celer a petržel v poměru podle chuti. Sterilované směsi se vyhýbám, protože čerstvá zelenina zajistí lepší chuť i strukturu.
  • Kyselé okurky: Dodávají salátu typickou nakyslou chuť. Nejraději používám domácí nakládané okurky, které mám vždy po ruce.
  • Majonéza + zakysaná smetana: Směs majonézy a zakysané smetany v poměru 1:1 dává salátu lehčí texturu a lahodnou chuť. Díky této kombinaci není salát příliš těžký a chuťově vyvážený.
  • Jablko: Trocha jablka salát osvěží a dodá mu jemnou sladkokyselou chuť. Při správném množství ho v chuti téměř nepoznáte, ale při kousnutí příjemně zakřupe.
  • Hrášek: Preferuji mražený hrášek, který si zachovává svěží barvu a přirozenou chuť. Sterilovaný hrášek bývá příliš měkký a nevýrazný.
  • Cibule: Čerstvá cibule salát krásně ochutí. Pokud nemáte rádi její štiplavou chuť, doporučuji ji krátce spařit horkou vodou.
  • Sterilovaná paprika: Barevně i chuťově salát ozvláštní, i když ji přidávám jen v malém množství.
  • Vajíčka: Vajíčka doplňují salát svou jemnou chutí – bílek zachovává strukturu a žloutek, který se při míchání rozpadne, salát příjemně zabarví. Domácí vajíčka dodají ještě intenzivnější barvu.

Chutnal vám tradiční bramborový salát?

Upřímně doufám, že se vám bramborový salát podle tohoto receptu povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video odlehčený bramborový salát. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Luxusní bramborový salát

Příprava 50 minut
Vaření 30 minut
Porce 8
Kalorie 142
Bramborový salát je tradiční český pokrm, který se podává za studena jako příloha.

Suroviny

  • 1,2 kg brambory (varný typ A)
  • 4 ks střední mrkev
  • 2 ks střední petržel
  • 1/2 ks bulvový celer
  • 10 ks kyselé okurky
  • 200 g mražený hrášek
  • 100 g sterilovaná paprika
  • 1 ks střední jablko
  • 2 ks cibule
  • 200 ml majonéza
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 6 ks vejce
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy 

  • Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte je ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je slijte, nechte pět minut odstát a ještě horké je oloupejte. Následně je nakrájejte na kousky a přendejte do větší mísy.
  • Kořenovou zeleninu a vejce uvařte samostatně v oddělených hrncích. Ke konci vaření přidejte k zelenině na poslední minutu mražený hrášek a celou oloupanou cibuli. Po dovaření nechte vše vychladnout. Vejce ihned přendejte do studené vody, aby se lépe loupala.
  • Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, vejce a cibuli nasekejte najemno. Stejně tak nakrájejte na drobno nakládané okurky. Jablko nakrájejte na menší kostky než brambory a delší kousky sterilované kápie lehce překrojte. Všechny suroviny přidejte k bramborám do mísy.
  • Na závěr přidejte majonézu smíchanou se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte chutě solí, pepřem nebo dalším množstvím hořčice.

Poznámky

Bramborový salát je dobré vždy nechat odležet v lednici. Salát v míse umačkejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a jeho povrch uhlaďte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a salát nechte v lednici přes noc.
Kalorie: 142kcal
chod: Příloha, Salát
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: slavnostní jídla

Napište komentář

Hodnocení