Francouzi mají své hovězí po burgundsku, Maďaři vaří perkelt, a u nás v Česku si pochutnáváme na hovězím guláši. Každý ho připravuje trochu jinak, ale základními ingrediencemi vždy zůstávají dobře orestovaná cibule, kvalitní paprika a šťavnatý kus hovězího masa.
Nejlepší hovězí guláš je ten, který má hustou omáčkovitou konzistenci, obsahuje dokonale měkké kousky masa a jeho chuť i vůně hraje bylinkami, česnekem a paprikou. Guláš je vesměs velmi jednoduché jídlo na přípravu a najde se jen málo lidí, kteří jej nikdy nezkoušeli připravit.
Suroviny k přípravě nejlepšího hovězího guláše
- Hovězí maso: V případě hovězího na guláš je dobré použít trošku prorostlejší maso, jehož tukové části se dlouhou tepelnou úpravou rozpadnou. Sáhněte po kližce, krku, pleci nebo karabáčku. Maso krájejte na větší kostky, nasolte ho a opepřete.
- Cibule: Každý recept uvádí jiný poměr cibule, ale faktem je, že cibule tvoří nesporný základ guláše. Po delším vaření se totiž rozpadá a polévku zahušťuje. Osobně doporučuji použít polovinu množství cibule, kolik máme masa. Cibuli je potřeba orestovat do zlatohnědé barvy, která poté propůjčí barvu omáčce.
- Paprika: Paprika je další základní ingrediencí v guláši. Používám klasickou sladkou, poté uzenou, která dodá guláši výbornou chuť a protože mám rád pikantní jídla, použiji i pálivou chilli papriku. Do guláše se také hodí jeden nebo dva kusy pokrájené kápie, která dodá guláši intenzivnější paprikovou chuť, vitamíny a téměř se v něm rozpadne.
- Starší chleba: Kus staršího chleba je výbornou volbou pro zahuštění guláše. Guláš se dá však zahustit několika způsoby, které vám popíšu níže. Já však guláš zahušťuji výhradně starším kouskem chleba.
- Bylinky, koření: Kromě sladké papriky je dobré dát do základu drcený kmín, dále česnek, sůl, pepř a nakonec rozemnutou majoránku. Dodávám, že naprosto skvělou volbou je do guláše přidat snítka rozmarýnu a tymiánu. Česnek s majoránkou je dobré přidat ke konci vaření, jinak se jejich chuť převaří a zmizí. Polovinu česneku si tedy nechte na konec vaření.
Jak zahustit hovězí guláš?
Popíši vám celkem 4 nejčastější metody zahuštění guláše s tím, že zahuštění pomocí kupované jíšky úplně vynechám, protože pokud chceme připravit něco s přízviskem nejlepší, nemůžeme se spokojit s polotovary.
- Chlebem. Dva krajíce staršího chleba dovedou zahustit guláš naprosto bravurně. Stačí chleba pokrájet menší kostičky, aby se lépe mohly rozpadnout a přidat je do základu. Po 2 hodinách vaření ani nepoznáte, že jste nějaký chleba přidali a ta konzistence bude skvělá. Starší chleba se používá protože se lépe v jídle rozpadne než čerstvý. Pokud máte čerstvý, tak jej můžete na trošce másla orestovat dozlatova a poté ho přidat do základu.
- Bramborou. Guláš se dá zahustit také bramborou, kterou oloupete a na jemném struhadle nastrouháte. Po přidání do guláše je potřeba jej povařit, aby se brambora rozpadla a škrob, který je v ní obsažený guláš zahustil. Obecně tuto metodu používám pro zahuštění bramborových receptů jako je například bramboračka.
- Jíškou. Jíška je taková klasika, kterou nic nezkazíte. Obvykle vám postačí 2 lžíce hladké mouky, které opečete za stálého míchání na stejném množství másla vedle v malé pánvičce. Výhodou je, že můžeme jíšku udělat trošku tmavší, ta se totiž do guláše hodí. Jen pozor nesmíte ji spálit. Takto vzniklou jíšku dáte do guláše, chvilku provaříte a guláš zhoustne. Zatímco guláš zahušťujeme jíškou na konci, chléb a bramboru přidáváme už na začátku.
- Záklechtkou. Je to dle mého horší varianta než jíška. Záklechtka je totiž hladká mouka dobře rozmíchaná ve vodě. Jakmile je směs vody a mouky dokonale hladká, postupně ji přiléváme do guláše. Opět je potřeba guláš takto alespoň 10 minut povařit, aby zmizela moučná chuť a guláš zhoustl. Asi si představíte, proč je toto horší způsob než jíška, orestovaná mouka na másle bude chutnat o něco lépe než mouka s vodou.
Povedl se vám hovězí guláš?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na tradiční hovězí guláš. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Nejlepší hovězí guláš
Nejlepší hovězí guláš je výrazný, masový s vůní a chutí bylinek a papriky. Pokud dodržíte následující recept, určitě se vám povede.
Suroviny
- 800 g hovězího masa (kližka, krk, plec)
- 400 g cibule (najemno)
- 4 lžíce sádla (popř. olej)
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 litr hovězího vývaru (popř. vody)
- 2 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce uzené papriky
- 2 ks chilli papričky cayenne
- 1 lžička drceného kmínu
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 2 krajíce staršího chleba
- 2 lžíce sušené majoránky
- sůl, černý pepř
K PODÁVÁNÍ
- 1 ks cibule (na kolečka)
- čerstvý chléb, těstoviny, rýže, houskový knedlík
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a začněte restovat nasekanou cibuli. Dejte si záležet, aby cibule byla orestovaná dozlatova, ale pozor, aby se nepřipálila. Když je cibule hotová, přidejte hovězí maso. Pokud nemáte dostatečně velkou plochu v hrnci, opečte nejdříve polovinu masa ze všech stran dozlatova a teprve potom přidejte druhou část, jakmile se maso trochu zmenší. Maso začne pouštět šťávu, kterou je potřeba nechat vyvařit. V této fázi maso nesmí dusit, ale opékat. Pokud se vám směs začne připalovat, přilijte trochu vývaru.
- K opečenému masu vmíchejte rajčatový protlak a nechte ho krátce, asi minutu, restovat. Poté přilijte půl deci vývaru, aby se hrnec trochu ochladil, a zaprašte směs sladkou i uzenou mletou paprikou. Přidejte kmín, polovinu česneku a vše za stálého míchání asi minutu prohřejte. Následně přilijte zbytek vývaru a přidejte nakrájený chleba. Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pokrm dusit zhruba 1,5-2 hodiny. Občas hrnec zkontrolujte a promíchejte.
- Když je maso měkké, ochutnejte omáčku a případně ji dosolte a opepřete podle chuti. Pokud guláš nemá dostatečně hustou konzistenci, nechte ho ještě bez pokličky zhruba 20 minut povařit, aby se odpařila přebytečná tekutina. Jakmile je hustota v pořádku, přidejte rozemnutou majoránku, případně ještě dva prolisované stroužky česneku, a pár minut vše prohřejte.
Poznámky
Hotový hovězí guláš podávejte s přílohou dle vaší chuti. Tradičně se na talíř přidávají plátky syrové cibule, nebo můžete zvolit nasekanou jarní cibulku pro svěžejší variantu.
2 komentářů
v jednoduchosti je síla, rychle si jdu přidat, než mi to někdo sní…výýýborný gulááášek..
výborný recept, lepší guláš sem nejedl