Hledáte-li jednoduchý dezert, který potěší ostatní, tak perník je ta správná volba. Jedná se o lité perníkové řezy, které připravíte v pekáčku raz dva.

Babiččin domácí perník je krásně nadýchaný a vůbec nijak složitý na přípravu. Jedná se totiž o perník na plech z litého těsta. Překvapí vás s jakou lehkostí vytvoříte sladkou tečku za každým jídlem. U tohoto perníku je také super, že si můžete sami zvolit kterou polevu na něj použijete. Dáte přednost čokoládě anebo třeba marmeládě?

Suroviny na babiččin domácí perník

  • Mouka: Mouka je základní surovinou při pečení. V receptu uvádím hladkou mouku, ale můžete si lehce poměr muk upravit tak, že přidáte menší množství žitné mouky. Někdo litý perník dokonce připravuje z polohrubé mouky. V případě, že hladkou nemáte, klidně použijte polohrubou.
  • Cukr: Jistě vás nepřekvapí, že ve sladkém pečeném dezertu figuruje v poměrně velkém množství cukr. Můžete použít klasický cukr krystal a nebo třtinový cukr.
  • Kakao: Práškové kakao nám perníkové řezy krásně obarví a ochutí do čokoládové barvy.
  • Perníkové koření: U perníkového koření můžete být trošku kreativnější. Buďto přidáte kupované perníkové koření a nebo si ho sami vytvoříte nadrcením: 6 hřebíčků, 3 kuliček nového koření, 1/2 lžičky anýzu, 1 kuličky pepře, semínek ze 2 tobolek kardamomu, semínek z 1 hvězdice badyánu, 1/2 lžičky mleté skořice a špetky muškátového oříšku. Vše rozdrtíte v hmoždíři a prosejete přes sítko.

Jaké druhy polevy použít na babiččin domácí perník?

  • Čokoládová poleva – čokoládová poleva je nejklasičtější polevou na perníkových řezech. Můžete připravit měkkou čokoládovou polevu a nebo křupavou. Dále můžete kombinovat různé druhy čokolád od mléčné po bílou čokoládu.
  • Kokosová posypka – Milovníci kokosu rádi ještě na neztuhlou čokoládu přisypávají sušený kokos, který perníku propůjčí svoji chuť.
  • Marmeláda – Ano, dost lidí dá přednost marmeládě před čokoládou. Stačí jen pomazat povrch vychladlého perníku malinovou, rybízovou nebo jahodovou marmeládou a kouzlo je na světě.
  • Citronová poleva – Někdo má rád kontrast sladkého a kyselého a spoustu lidí připravuje perník zalitý právě citronovou polevou. Potřebujete k ní pouze 120 g moučkového cukru a pár lžic citronové šťávy. Tyto dvě suroviny společně v misce promíchejte na bílou kašičku. Můžete přilít trošku vody v případě nutnosti. Polevou s hustější konzistencí jen zalijte vychladlý perník.

Povedl se vám nadýchaný domácí perník?

Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video perníkové řezy. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Babiččin domácí perník

5 z 1 hodnocení
Příprava 10 minut
Vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut
Porce 8
Kalorie 346
Naprosto jednoduchý a výborný recept na perníkové řezy neboli perník na plech z litého těsta.

Suroviny

  • 400 g hladké mouky (proseté)
  • 250 g cukru
  • 2-3 lžíce kakaa
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1 ks kypřící prášek do perníku
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce marmelády

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA

  • 140 g cukru
  • 80 ml vody
  • 100 g čokolády (70%)

Postup přípravy 

  • Začněte tím, že v jedné míse smícháte všechny suché ingredience – prosátou mouku, cukr, kakao, oba prášky do pečiva, vanilkový cukr a skořici. Dobře je promíchejte.
  • Do druhé mísy dejte mléko, olej, vejce a marmeládu. Nejlepší je tuto směs vyšlehat pomocí kuchyňského šlehače. Nakonec spojte obě směsi a promíchejte je do hladkého těsta.
  • Předehřejte troubu na 170°C. Pekáč vyložte pečícím papírem nebo ho vymažte tukem a posypte hrubou moukou. Směs nalijte do připraveného pekáče. Pečte v troubě zhruba 40-45 minut. Poznáte, že je perník hotový, když bude střed pevný. Po upečení pekáč vyndejte a nechte perník vychladnout. Někdo jej podélně rozkrojí a natře zhruba 100 g marmelády.
  • Mezitím si do menšího hrnce odměřte vodu s cukrem, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Hrnec odstavte a mezitím co bude chladnout do něj přidejte nalámanou čokoládu. Za stálého míchání vám vznikne čokoládová poleva, kterou perník zalijte a poté nechte vychladnout.

Poznámky

Hotový perník krájejte nahřátým nožem, aby čokoláda nepopraskala.
Kalorie: 346kcal
chod: Dezert
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: pohoštění, vegetariánské recepty

1 komentář

Napište komentář

Hodnocení