Tato rychlá bábovka je nenáročná na suroviny a chutná všem generacím. Pokud máte vlašáky navíc, nic vám nebrání si ji teď a tady připravit.
Babiččina ořechová bábovka je vláčná a nadýchaná a musí v ní být cítit chuť ořechů. Je to jeden z receptů, který dovede s trochou štěstí a šikovnosti připravit i úplný amatér v pečení. Připravte si svou oblíbenou formu na bábovku a jdeme na to!
Babiččina ořechová bábovka krok za krokem
- Máslo si vyndejte z lednice a nechte ho povolit, aby změklo. Pokud máte vlašské ořechy vcelku, tak je rozdrťte nebo rozmixujte. Připravte si 2 mísy. Vezměte vajíčka a oddělte žloutky od bílků, žloutky dejte do jedné mísy a bílky do druhé.
- Do mísy se žloutky přidejte povolené máslo, krupicový a vanilkový cukr a šlehačem tyto suroviny vyšlehejte do jemné a hladké pěny. Do pěny přidejte polovinu mléka a polovinu polohrubé mouky. Ještě přidejte prášek do pečiva a vše zašlehejte. Po zašlehání přidejte druhou polovinu surovin s drcenými ořechy a opět zašlehejte do hladka.
- Nyní se věnujte obsahu druhé mísy, tedy bílkům. Vyšlehejte je v tuhý sníh. Správně vyšlehaný sníh poznáme tak, že při převrácení nádoby, ve které je zůstane na svém místě tedy neteče ani se neodtrhne. Vyšlehaný sníh opatrně vmíchejte do druhé mísy.
- Předehřejte si troubu na 180°C bez horkovzduchu.
- Připravte si formu na bábovku. Existuje mnoho tvarů a provedení. Můžete použít silikonovou formu, kterou nemusíte vymazávat nebo použijte pevnou kovovou, ale zde doporučuji ji vymazat máslem, sádlem nebo ztuženým tukem. Poté ještě formu vysypte hrubou moukou. Jen tento postup vám zaručí, že bábovku po upečení dostanete ven bez větších problémů.
- Těsto nalijte do formy na bábovku a pečte při výše uvedené teplotě zhruba 40 minut. Bábovku můžete občas zkontrolovat, ale příliš často troubu neotevírejte, aby vám neunikalo nakumulované teplo. Správně upečenou bábovku poznáte tak, že do ní píchnete špejlí a těsto se ke špejli nepřilepí.
- Nakonec vyndejte hotovou bábovku, nechte ji pár minut vychladnout a poté ji překlopte na talíř. Pokud jste správně formu vymazali, měla by krásně povolit a pustit se na talíř sama. Bábovku ještě nakonec můžete posypat moučkovým cukrem.
Povedla se vám babiččina ořechová bábovka?
Pokud vám recept přišel nesrozumitelný, můžete se podívat také na naše video recept na ořechovou bábovku. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Babiččina ořechová bábovka
Snadná a rychlá bábovka s vlašskými ořechy, kterou nám babička připravovala ke kávě i jako dezert.
Suroviny
- 120 g másla (povoleného)
- 180 g krupicového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g vlašských ořechů (drcených)
- 150 ml mléka
- 4 ks vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Připravte si dvě mísy, oddělte žloutky od bílků a do jedné mísy dejte žloutky, do druhé bílky. Ke žloutkům zašlehejte šlehačem povolené máslo, krupicový a vanilkový cukr. Vznikne vám pěna.
- Do pěny přidejte polovinu množství mléka, cukru a celý kypřící prášek. Šlehačem prošlehejte a poté přidejte druhou polovinu surovin a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte rozdrcené ořechy.
- Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho přidejte do druhé mísy s cukrem a moukou. Těsto nalijte do formy na bábovku vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou. Pečte na 180°C po dobu 40 minut, aby těsto bylo pružné a pevné. Špejlí píchněte do bábovky a když se těsto ke špejli nepřilepí, máte hotovo.
- Bábovku vyndejte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a poté ji překlopte na talíř. Bábovku můžete na závěr poprášit moučkovým cukrem.