Kdo by neznal takovou pochoutku jakou jsou zapečené šunkofleky s uzeným masem. Přidejte k nim kyselé okurky nebo zavařenou řepu a ochutnáte nebe.
Nejlepší šunkofleky podle mě jsou samozřejmě domácí. Jako s každým jídlem i s takovou jednoduchou klasikou si člověk dovede pohrát a jídlo tak trochu povznést. Prozradím vám pár tipů, jak šunkofleky ozvláštnit a třeba svůj způsob přípravy trošku poupravíte, kdo ví.
Jak připravit nejlepší šunkofleky?
- Vejce: Klasicky se při přípravě šunkofleků vejce rozšlehají třeba vidličkou, ale oddělte bílky od žloutků, bílky vyšlehejte ve sníh a změnu poznáte. Díky vyšlehaným bílkům se tato část vejce rozprostře rovnoměrně v pekáčku a šunkofleky budou opravdu jemné.
- Příprava na pánvi: Doporučuji na másle nechat zesklovatět 1 cibuli nasekanou najemno, k cibulce přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu a papričku jalapeňo. Díky této úpravě bude výsledná chuť pokrmu intenzivnější.
- Nahraďte mléko smetanou: Do běžných šunkofleků je zvykem přidávat mléko, ve kterém se rozšlehají vejce, aby těstoviny nebyly vysušené. Zkuste mléko nahradit tučnou smetanou, ve které rozmíchejte žloutky, bílky vyšlehejte a fleky se budou jen rozplývat na jazyku.
- Ponořené těstoviny: Je důležité, aby vaječná směs s mlékem sahala do výše těstovin v pekáčku. těstoviny budou tak hezky vláčné a chutné. Pokud vyšleháte bílky, tak směs nabyde zhruba o dvojnásob a to vám pomůže dosáhnout dostatečného ponoření těstovin.
- Bylinky: Vůbec není na škodu přidat do šunkofleků nasekanou petrželku nebo pažitku, obzvlášť pokud je máte k dispozici přímo na vaší zahrádce. Nezapomeňte, že jíme i očima a zelená barva přidá jídle na atraktivitě a jídlo bude působit víc „fresh“.
- Okurky, řepa: Doporučuji k porci šunkofleků přidat kyselé okurky, pokud máte domácí okurky, tak je to skvělá volba. Stejně jako okurky se k šunkoflekům hodí i nakládaná řepa, která výslednou chuť jídla vylepší.
Pokud vám chutnaly nejlepší šunkofleky, vyzkoušejte:
Nejlepší šunkofleky s jalapeňos
Vyzkoušejte vylepšené šunkofleky, které vaše babička určitě nepřipravovala.
Suroviny
- 300 g uzeného masa
- 250 g těstovin (fleků)
- 1 ks cibule
- 100 g másla
- 200 ml tučné smetany (33% tuku)
- 3-4 ks vejce
- 2 ks zelené papričky jalapeňos
- sůl, černý pepř
Postup přípravy
- Začněte s těstovinami, které si uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Těstoviny vařte v osolené vodě, poté je slijte a dejte do pekáčku.
- Cibuli najemno restujte pánvi s máslem dozlatova, během restování přidejte maso nakrájené na kostičky a papričky najemno. Poté přidejte do pekáče.
- Oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte v tuhý sníh a žloutky smíchejte s tučnou smetanou. Smetanovou směs vlijte do pekáče, vše osolte, opepřete a sníh opatrně vmíchejte.
- Předehřejte si troubu na 200 stupňů a pečte zhruba 20-25 minut dozlatova. Nahoře by se měla vytvořit zlatá vrstva.
1 komentář
Jsou vláčné a nadýchané. Díky za tip s vyšlehanými bílky