Tento recept považuji za sezónní, jelikož v zimě u nás nejsou příliš dostupné kvalitní papriky, které jsou z dovozu podtrženy, aby dozrály než dorazí k nám na pult.
Zapečené plněné papriky je taková česká klasika. Nejznámější forma tohoto receptu je ještě doplněná o rajskou omáčku a jídlo se nejčastěji podává s knedlíkem nebo těstovinami. Tento recept neobsahuje rajskou omáčku, ale výpek z masa a cibule a skvěle se hodí k bramborové příloze jako jsou vařené nebo šťouchané brambory popřípadě bramborová kaše.
Co se dává do zapečených plněných paprik?
- Paprika: Můžete použít jakýkoli druh papriky od červené kápie, která na talíři vypadá skvěle a nemá tak tlustou stěnu po klasické sladké papriky. Barvu si zvolte podle sebe, příliš nedoporučuji zelenou, protože mi přijde chuťově nejméně výrazná.
- Mleté maso: Můžete použít hovězí i vepřové a nebo jako já kombinaci obojího. Vždycky je dobré, když si své mleté maso sami umelete, jen tak máte jistotu, co v něm skutečně je. V kupovaném vepřovém bývá občas víc než je zdrávo tuku. Jak ochutit mleté maso na plněné papriky se dozvíte v dalších bodech.
- Chilli: Milovníci pálivého mohou chilli zakomponovat do masové směsi. Já pálivé rád mám a zvolil jsem červené kozí rohy, které sice nejsou tolik pikantní, ale svůj účel splnily.
- Bylinky: Je to sezónní recept? Je! Proto použijte do směsi bylinky, které krásně voní, chutnají i vypadají. Použil jsem do směsi nasekanou pažitku, ale neuděláte chybu ani s petrželkou nebo jinou oblíbenou bylinkou.
- Koření: Při přípravě jsem použil česnek, kmín, sůl a pepř. Můžete však přidat oregano, červenou papriku nebo papriku uzenou. Fantazii se meze nekladou, nevaříme podle ČSN, ale aby jídlo chutnalo.
Chutnaly vám zapečené papriky plněné mletým?
Pokud vám chutnaly plněné papriky vyzkoušejte třeba také recept na domácí omáčku Sriracha. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.
Zapečené plněné papriky
Trošku jiná verze klasických plněných paprik, protože v tomto receptu nefiguruje rajská omáčka.
Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 2 ks cibule (najemno)
- 8 ks středních paprik
- 500 g mletého masa (vepřové a hovězí mix)
- 5 lžic strouhanky
- 2 ks vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 stroužky česneku (nasekané)
- 1 ks chilli paprička
- sůl, pepř
- nasekaná petrželka nebo pažitka
Příloha
- vařené brambory
Postup přípravy
- Papriky omyjte, odkrojte vršek se stonkem a vydlabejte středy. Mleté maso si v míse smíchejte s vejci, papričkou, strouhankou, česnekem a kořením. Masovou směsí naplňte všechny papriky.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- V hrnci, který se dá dát do trouby orestujte najemno nakrájenou cibuli na oleji a jakmile cibulka zezlátne, tak plotýnku vypněte. Do hrnce vyskládejte plněné papriky.
- Dejte papriky péct nejprve přiklopené (20 minut) a poté je odkryjte, aby se dodělaly na barvu. Papriky hlavně nespalte.
- Mezitím, co se papriky pečou, tak si uvařte pokrájené brambory v osolené vodě a papriky servírujte s hotovým bramborem.
Poznámky
Do masové směsi, kterou se plní papriky můžete přidat také strouhaný sýr.
1 komentář
Mám raději s rajskou omáčkou ale i tak dobré