Bramborový salát je tradiční český pokrm, který připravují snad všechny domácnosti během vánočních svátků, a to především při štědrovečerní večeři. Každá rodina má svůj jedinečný recept, který se liší.

Jednoduchý bramborový salát je moje lehčí verze klasiky. Obsahuje čerstvé suroviny a jemné chutě, které doplňují hlavní chod, aniž by ho přebíjely. Gothaj ani jiné uzeniny do salátu nepřidávám, aby zůstala jeho zeleninová svěžest zachována.

Suroviny na jednoduchý bramborový salát

  • Brambory: Základem jsou kvalitní brambory. Vyberte varný typ A, který je pevný a nerozpadá se. Nepoužívejte staré nebo měkké brambory a snažte se vybírat stejně velké kusy pro rovnoměrné uvaření.
  • Kořenová zelenina: Základem je čerstvá mrkev, celer a petržel. Nikdy nepoužívám sterilované směsi, protože čerstvá zelenina dodá lepší chuť a kvalitu. Zhruba polovinu tvoří mrkev, zbytek celer a petržel.
  • Kyselé okurky: Okurky dodají salátu typickou kyselou chuť. Nejlepší jsou domácí, ale kvalitní koupené také poslouží.
  • Majonéza a zakysaná smetana: Kombinace majonézy a zakysané smetany v poměru 1:1 udělá salát lehčí a chuťově zajímavější. Tato varianta se skvěle hodí, pokud chcete salát odlehčit.
  • Jablko: Malé množství jablka dodá jemnou sladkost a svěžest. Pokud jej nakrájíte na drobné kostičky, bude příjemně křupat.
  • Hrášek: Mražený hrášek je nejlepší volbou – zachovává si svěží barvu i chuť. Sterilovaný hrášek bývá příliš měkký a nevýrazný.
  • Cibule: Přidání cibule salát dochutí. Pokud nemáte rádi ostrou chuť čerstvé cibule, můžete ji krátce spařit horkou vodou.
  • Sterilovaná paprika: Přidávám ji v malém množství – ozvláštní vzhled salátu a dodá jemnou paprikovou chuť.
  • Vajíčka: Vajíčka dodají salátu bílkoviny a krásnou strukturu. Bílky jsou hezkým barevným prvkem, zatímco žloutky jemně obarví celý salát.

Jak se Vám povedl jednoduchý bramborový salát?

Doufám, že vám tento recept chutnal a že si ho zařadíte mezi své oblíbené. Pokud máte chuť, podívejte se na video s přípravou nebo se podělte o své nápady v komentářích pod receptem. Tento jednoduchý bramborový salát je důkazem, že i tradiční jídlo může být lehké, svěží a snadné na přípravu! Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Luxusní bramborový salát

Příprava 50 minut
Vaření 30 minut
Porce 8
Kalorie 142
Bramborový salát je tradiční český pokrm, který se podává za studena jako příloha.

Suroviny

  • 1,2 kg brambory (varný typ A)
  • 4 ks střední mrkev
  • 2 ks střední petržel
  • 1/2 ks bulvový celer
  • 10 ks kyselé okurky
  • 200 g mražený hrášek
  • 100 g sterilovaná paprika
  • 1 ks střední jablko
  • 2 ks cibule
  • 200 ml majonéza
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 6 ks vejce
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy 

  • Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte je ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je slijte, nechte pět minut odstát a ještě horké je oloupejte. Následně je nakrájejte na kousky a přendejte do větší mísy.
  • Kořenovou zeleninu a vejce uvařte samostatně v oddělených hrncích. Ke konci vaření přidejte k zelenině na poslední minutu mražený hrášek a celou oloupanou cibuli. Po dovaření nechte vše vychladnout. Vejce ihned přendejte do studené vody, aby se lépe loupala.
  • Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, vejce a cibuli nasekejte najemno. Stejně tak nakrájejte na drobno nakládané okurky. Jablko nakrájejte na menší kostky než brambory a delší kousky sterilované kápie lehce překrojte. Všechny suroviny přidejte k bramborám do mísy.
  • Na závěr přidejte majonézu smíchanou se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte chutě solí, pepřem nebo dalším množstvím hořčice.

Poznámky

Bramborový salát je dobré vždy nechat odležet v lednici. Salát v míse umačkejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a jeho povrch uhlaďte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a salát nechte v lednici přes noc.
Kalorie: 142kcal
chod: Příloha, Salát
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: slavnostní jídla

Napište komentář

Hodnocení