Bramborový salát je studená sváteční příloha podávaná během štědrovečerní večeře k řízkům nebo smažené rybě. Každá rodina má svůj osvědčený recept a já vám ukáži jak ho připravuji já.

Luxusní bramborový salát je moje verze bramborového salátu, který je malinko odlehčený než známá klasika. Do salátu nedávám gothaj, jelikož je to příloha k masu a nechci jeho zeleninovou a svěží chuť narušovat uzeninami.

Suroviny na odlehčený bramborový salát

  • Brambory: Je to hlavní surovina použitá v salátu, takže byste s jejím výběrem měli být důslední. Nepoužívejte staré a měkké brambory a ideálně použijte stejně velké brambory kvůli rovnoměrnému uvaření. Brambory se liší podle typu (A, B, C) a vy potřebujete právě varný typ A, který je vhodný pro přípravu salátu. Tento typ brambor lépe drží tvar, není tak moučný a nemá tendenci se rozpadnout.
  • Kořenová zelenina: Nikdy nepoužívám sterilovanou směs do bramborového salátu a vždy vycházím z čerstvé zeleniny, která je kvalitnější a lépe chutná. Při přípravě svátečního jídla není vhodné používat polotovary, abyste si zjednodušili práci. Zhruba polovinu množství kořenové zeleniny tvoří mrkev a tu druhou poměr celeru a petržele.
  • Kyselé okurky: Kvalitní kyselé okurky v salátu nesmí chybět, protože mu dodají onu nakyslou chuť. Používám domácí okurky, které připravuji podle tohoto receptu na nakládané okurky.
  • Majonéza, zakysaná smetana: Jelikož nemám tolik rád bramborový salát pouze s majonézou kvůli tomu, že se po něm cítím trošku těžce, tak jsem vyzkoušel kombinaci 1:1 majonézy a zakysané smetany. Tahle kombinace je naprosto dokonalá do salátu a udělá opravdu divy.
  • Jablko: Někdo jablko dává, někdo zase ne. Pravdou je, že při použití malého množství v salátu ani nepoznáte, že se o jablko jedná. Podpoří však svěží dojem ze salátu a také krásně křupne pokud jej zkousnete.
  • Hrášek: Někdo dává přednost sterilované zelenině včetně hrášku. Já však nemám v lásce vybledlou barvu hrášku z konzervy a také je příliš měkký. Používám tedy mražený hrášek, který si zachovává svěží světle zelenou barvu a má lepší chuť.
  • Cibule: Stejně jako v tatarské omáčce, tak i v bramborovém salátu propůjčí čerstvá cibule svou chuť. Pokud nemáte rádi štiplavost čerstvé cibule, můžete ji na chvilku nechat v horké vodě.
  • Sterilovaná paprika: Málokdo ji přidává do salátu, ale barevně salát ozvláštní a dodá lehkou paprikovou chuť. Přidávám ji opravdu jen v malém množství.
  • Vajíčka: Je to jediná bílkovinová složka, kterou do salátu přidávám a to jak kvůli bílkům, které doplňují pestrost salátu, tak kvůli žloutkům, které se promícháváním rozpadnou a dodají nažloutlou barvu salátu. Pokud máte domácí vajíčka, poznáte to na výsledné barvě nejlépe.

Povedl se vám luxusní bramborový salát?

Doufám, že se vám tento recept povedl a chutnal vám. K receptu vzniklo také video odlehčený bramborový salát. Pokud máte rádi chilli, doporučuji navštívit naši chilli zónu. Samozřejmě můžete přidat svůj komentář dole pod receptem.

Luxusní bramborový salát

Příprava 50 minut
Vaření 30 minut
Porce 8
Kalorie 142
Bramborový salát je tradiční český pokrm, který se podává za studena jako příloha.

Suroviny

  • 1,2 kg brambory (varný typ A)
  • 4 ks střední mrkev
  • 2 ks střední petržel
  • 1/2 ks bulvový celer
  • 10 ks kyselé okurky
  • 200 g mražený hrášek
  • 100 g sterilovaná paprika
  • 1 ks střední jablko
  • 2 ks cibule
  • 200 ml majonéza
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 6 ks vejce
  • 2 lžíce plnotučná hořčice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka

Postup přípravy 

  • Brambory vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte je ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je slijte, nechte pět minut odstát a ještě horké je oloupejte. Následně je nakrájejte na kousky a přendejte do větší mísy.
  • Kořenovou zeleninu a vejce uvařte samostatně v oddělených hrncích. Ke konci vaření přidejte k zelenině na poslední minutu mražený hrášek a celou oloupanou cibuli. Po dovaření nechte vše vychladnout. Vejce ihned přendejte do studené vody, aby se lépe loupala.
  • Kořenovou zeleninu nakrájejte na stejně velké kostky jako brambory, vejce a cibuli nasekejte najemno. Stejně tak nakrájejte na drobno nakládané okurky. Jablko nakrájejte na menší kostky než brambory a delší kousky sterilované kápie lehce překrojte. Všechny suroviny přidejte k bramborám do mísy.
  • Na závěr přidejte majonézu smíchanou se zakysanou smetanou nebo jogurtem, lžíci plnotučné hořčice, nasekanou pažitku, sůl a pepř. Vše jemně promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte chutě solí, pepřem nebo dalším množstvím hořčice.

Poznámky

Bramborový salát je dobré vždy nechat odležet v lednici. Salát v míse umačkejte tak, aby v něm nebyly vzduchové bubliny a jeho povrch uhlaďte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a salát nechte v lednici přes noc.
Kalorie: 142kcal
chod: Příloha, Salát
Kuchyně: Česká
klíčové slovo: slavnostní jídla

Napište komentář

Hodnocení